Реквием за българското здравеопазване: 9 милиарда за лечение, а се молим на Господ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rekviem-za-balgarskoto-zdraveopazvane-9-miliarda-za-lechenie-a-se-molim-na-gospod/132959 SvobodnoSlovo.eu
Реквием за българското здравеопазване: 9 милиарда за лечение, а се молим на Господ

Болници, здравеопазване, пари, далавери, лицемерие, задкулисие… Политици, да не забравим. Тема, обрасла с всякакви аргументи, манипулации и лъжи. И се изпробва всичко върху българите: от елейни обещания до подли измами. Целта, както на всички е известна тя – да се облажат едни хора колкото може повече от 9-е милиарда за здравеопазване. Плюс още поне 2 милиарда под формата на доплащане от пациентите.

Наливат се адски много пари, а положението се влошава. Пореден български феномен.

Днес е Велики четвъртък. Днес е денят на Тайната вечеря и на предателството на Юда. Днес е и денят, в който Христос изрича последната си молитва в Гетсиманската градина.

За Гетсиманската молитва, най-съкровената и тъжна, апостол Павел казва: „Защото никой не може да положи друга основа освен положената, която е Исус Христос… На всеки работата ще стане явна каква е, защото Господният ден ще я изяви…“.

Всичко зад завесата на родното здравеопазване ще стане явно един ден.

Защото, както е казал бившият американски президент Роналд Рейгън: Ако сте изпробвали всичко и не сте постигнали желаното, кажете истината.

ФАКТИТЕ

В България има над 380 болници (някои твърдят, че са около 490 с клиниките) за население около 6 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на медицинското обслужване обаче сме на последно място.

В Нидерландия болниците са 120, а населението – 17,3 милиона души. 

По индекса EHCI - за качеството на здравеопазването в Топ-5 на Европа влизат: Нидерландия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират между 830 - 870 точки от 1000 възможни. България е с 458, което означава „критично ниски стойности на всички показатели“. Последни!

В Германия през 2000 г. болниците са били 2242, а през 2015 г. – 1980, през 2020 - 1870. Закрити са над 80 частни болници. Ефективността на лечение и качеството са повишени 2,7 пъти. Същият модел се прилага в Австрия, Скандинавия, Франция и пр.

Тук се наливат още и още милиарди, а положението се влошава.  

Общо за ЕС коефициентът на смъртност е 10.0%. Равнището на общата смъртност на населението в България е най-високо сред европейските страни. С най-ниска смъртност са Ирландия и Кипър - по 6.4%, и Люксембург - 6.8%.

В България на всеки 12 минути умира човек.

Всеки трети българин, живеещ в селски райони, няма достъп до медицинско обслужване. Много от хората по селата просто умират, без да бъдат лекувани – не могат да стигнат до стотиците болници и празни болнични легла… 

Всяко четвърто дете у нас гладува. Всеки втори възрастен гладува. Данните са на Българската хранителна банка от миналата година.

Българчетата са най-болните деца в Европа- От туберкулоза страдат 14 на 10 000 деца до 17 години, което е черен рекорд за Европа. Една трета не ядат всеки ден плод или зеленчук, защото са от бедни семейства.

Смъртността и заболеваемостта сред българчетата е два пъти по-висока от средната за Европа.

Българите плащат най-много за лекарства сред 33 европейски страни. В Словения публичните средства за лекарства на глава от населението са 220 евро, а в България – 40 евро.

350 000 българи са болни от рак.

Всеки осми българин страда от проблеми с бъбреците.

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като 64 на сто от хората умират от тях.  

България е на първо място в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар (инсулт). В България пациентът с инсулт има значително по-малко шансове да оцелее, отколкото във Франция, Германия, Австрия, Испания, Скандинавия и др. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България 156 на 100 000 души. Четири пъти повече! 

Германското здравно осигуряване се характеризира с двойна система от Държавно здравно осигуряване (GKV) и Частно здравно осигуряване (PKV). Докато Държавното здравно осигуряване (GKV) е достъпно за всички, за Частното здравно осигуряване важат определени условия. В Германия всеки гражданин може да избира от над 150 здравни каси. В средата на 90-те години са стигали до 500…

По разходи за здравеопазване спрямо БВП България надминава повечето страни-членки на Европейския съюз. Но здравно-демографският статус на българската нация продължава драстично да се влошава. Това означава лошо управление на финансите. Означава корупция. Означава лоша система. Облагодетелстват се определени кръгове.

Близо 9 милиарда се отделят за здравеопазване. Но здравеопазването ни е тежко болно. Къде отиват тези пари? Това е въпросът.  

Разликата в заплатите и бонусите между най-високо и най-ниско платените лекари в страната е почти 100 пъти.

***

Отново се разгаря пореден скандал в бяло: страстите кипнаха покрай частен проект за национална детска болница. Служебният кабинет одобри проект, служебният премиер Димитър Главчев се похвали. 24 часа по-късно Главчев се отрече от „постижението“ си.

Другаде нещата се случват различно, но в България епорито не желаем да се поучим от добрия опит. Много примери има, но един е особено красноречив. Става дума за Ливърпулската детска болница.

"Alder Hey" се смята за една от най-големите детски болници не само в Англия, но и в Европа. От създаването си през първото десетилетие на 20-ти век до днес в институцията са били излекувани хиляди малчугани, а благодарение на усилията на болничния персонал стотици невръстни животи са били спасени, пише сайтът Framar.bg.

Началото

Всъщност, биографията на "Alder Hey" започва да се пише още през 1910 г., когато административният орган "Board of Poor Law Guardians", следящ за изпълнението на т. нар. Закон за бедните във Великобритания, закупува старинен замък и 23 акра земя на територията на Ливърпулското предградие Уест Дерби. Първоначалните намерения били там да се построи приют за бедни, което се и случило. Към него обаче била създадена и  специална постройка за лечение на децата на най-бедните семейства. 

Лечебното заведение официално отворило врати през 1914 г. с избухването на Първата световна война. В този период се превръща във военна болница. Детското отделение обаче продължило да изпълнява функциите си.

Развитие

"Alder Hey" непрекъснато се разраствала, а през 1924г. се сдобива и със специална постройка за настаняване на медицинските сестри. Така, персоналът, зает в грижите за хлапетата, бил на разположение денонощно.

През Втората световна война лечебното заведение отново започнало да се пълни с ранени от фронта, но подчертано детският му профил се съхранил.

Любопитното е, че през 1944  г. лечебното действие на пеницилина било тествано именно тук – на дете, което било тежко болно от пневмония. През 50-те години на 20-ти век в болницата било изградено и неонатологично отделение – първото в Англия, в което били спасени много британски бебета.

Още през 70-те години на 20-ти век управата на "Alder Hey" въвела практиката децата да бъдат посещавани от известни личности, които да повдигат духа им, а по този начин – да подпомогнат и оздравителния процес. Може би един от най-популярните гости на заведението от по-минал период си остава принцеса Даяна, чието посещение било реализирано през 90-те години на 20-ти век. Много величия на рока, както и звездни актьори, писатели, спортисти и музиканти са посещавали децата в болницата.

Скандал в периода между 1995 -1998 г. с открити запазени човешки органи в болницата, довежда до приемане от парламента на специален Закон за трансплантацията на органи и човешки клетки на Острова.

През 2005г., след продължителни дебати, "Alder Hey" била преместена на територията на парка Спрингфийлд, за да продължи начисто. А на следващата година, със средства на английския футболист Уейн Руни, към нея е построено и неврологично отделение. Впрочем, Руни не е единственият футболист, който редовно посещава заведението за радост на малчуганите. Много негови колеги са правили същия жест.

Всяка година милиони паунда постъпват като дарения в болницата и тя успява да закупи последните медицински технологии за лечение на деца.

Лечението е безплатно. Не се доплаща нищо.

https://frognews.bg/

 

1 Коментара

Думата на годината е „ГАЛЯ от ПосолствоТО“.

преди 2 седмици

Българският народ е благодарен на иван йорданов костов и на зъболекаря д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист, за клиничната пътека УХАПАН ОТ АЛИГАТОР.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.