Росица Матева, ЦИК: Всички машини ще бъдат върнати в складовете, ще се гласува само с хартия

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rosica-mateva-cik-vsichki-mashini-shte-badat-varnati-v-skladovete-shte-se-glasuva-samo-s-hartiya/119671 SvobodnoSlovo.eu
Росица Матева, ЦИК: Всички машини ще бъдат върнати в складовете, ще се гласува само с хартия

Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде основание да вземем решение на местния вот гласуването да бъде само с хартиени бюлетини.

Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева в ефира на bTV.

По думите на Матева от доклада става известно, че заместник-министърът на електронното управление, в нарушение на всички правила , е извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините.

Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, която ни накара да приемем това решение, каза Матева и допълни в отговор на въпрос, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение.

По отношение на критиките защо са взели решението преди да се произнесе Министерството на електронното управление, Матева заяви:

Няма краен срок, има разумен срок. Разумният срок е преди да тръгнат машините за страната. ЦИК не е давала разрешение машините да тръгнат за страната. Кой е дал разрешение, отговор на този въпрос трябва да се даде от Вътрешното министерство", посочи говорителят на ЦИК.

Единственият, който прочете Доклада на ДАНС бе колегата Цветозар (Томов), затова недоумявам неговото решение. Не е сниман този кеш код, извършени са други действия", обясни още веднъж Матева.

Матева коментира и казуса със Столичната избирателна комисия. По-рано стана ясно, че СИК отказа "да бъде съучастник" на ЦИК, която в петък в 20 часа отмени машинното гласуване на местните избори. В дълго и аргументирано решение комисията прави тълкуване на решението на ЦИК, като го обявява го неаргументирано и неиздържано нито фактологично, нито юридически.

ОИК - Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин, се казва в решението на ОИК.

"Не може общинската избирателна комисия да взима решение за машинно гласуване, при положение, че ЦИК е решила друго", категорична бе Матева.

"В предходни години винаги ЦИК е давала разрешение за това машините да напускат склада. Снощи, след заседанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното разрешение, и незабавно дадохме указания на жандармерията и МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан, допълни Матева.

Всички машини трябва да бъдат върнати в склада, и сега разбрах, че ОИК не били разбрали да върнат машините в склада. Днес още ЦИК ще се свърже с МВР да попита защо не се изпълнява решението на ЦИК", уточни още Матева.

"ЦИК е приела решение, което всички ОИК са длъжни да изпълнят, и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е взела решение да се гласува с машини.", каза още Матева.

https://epicenter.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.