РСМ ни поздрави за 24 май с бутане на къщата на Талев, заяви Виктор Стоянов от фондация "Македония"

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rsm-ni-pozdravi-za-24-may-s-butane-na-kashtata-na-talev-zayavi-viktor-stoyanov-ot-fondaciya-makedoniya/134359 SvobodnoSlovo.eu
РСМ ни поздрави за 24 май с бутане на къщата на Талев, заяви Виктор Стоянов от фондация "Македония"

"Властите в Северна Македония ни поздравиха символично за 24 май със срутване на къщата на Димитър Талев. Мисля, че датата не е избрана случайно - да ни жегне точно в този светъл ден. Видяха, че не могат да спрат реализирането на сделката и я саботират по всевъзможни вандалски начини. Това не е първото посегателство в имота. През февруари вандал изпотроши всичко. Собственичката подаде сигнал в полицията и назова конкретен човек като основен заподозрян за деянието. Нищо обаче не се случи по този казус, нямаше и разследване". 

Това заяви специално за "Труд news" Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония". 

Именно той по-рано съобщи, че родната къща на автора на "Железния светилник" е съборена от местни калпазани с подкрепата на Агенцията за национална сигурност (АНС).

"Дано този акт на безсилие е знак, че най-накрая има някакво реално раздвижване по сделката. Надявам се скоро къщата да бъде в български ръце, за да я стопанисваме и възстановим възможно най-скоро", отбеляза Стоянов.

"Труд news" припомня, че преди няколко месеца депутатът от ППДБ Манол Пейков стартира инициатива за набиране на дарения, които да откупят къщата и тя да се превърне в български културен център. Причината е, че дълги години никой не прояви интерес към имота и той пустееше с всеки изминал ден. 

"От собственичката Снежана знам, че са преведени само пари за данъците на имота. Жената чинно ги е внесла. Останалата сума обаче се бави. Много приятели, включително ние от фондация "Македония", сме направили дарения за каузата. Трябва Манол Пейков да каже на какъв етап е сделката и защо парите се бавят", допълни Стоянов.

Той очаква в следващите минути да се сдобие с кадри, заснети от дрон. 

"Призовавам властите в РМС незабавно да внесат яснота какво се случва с къщата на Талев и кой е конкретният извършител на събарянето", призова мъжът. 

Не закъсня и реакция от Манол Пейков. 

"Днес до мен стигнаха притеснителни снимки за вандалски акт, извършен (най-вероятно) през изминалата нощ над къщата на Димитър Талев в Прилеп.
 
Току-що разговарях с настоящата собственичкa Снежана, която вече е информирала полицията. Тя пое ангажимент да се погрижи незабавно да монтира камера в съседство. Чух се и с адвоката й, човек с позиции и авторитет в града, които пое ангажимент да съдейства за охраната на имота.
 
Поддържам непрекъсната връзка със Снежана и чакам всеки момент официално съдебно решение от Община Прилеп за размера на данъка върху къщата (чакам го повече от три месеца, увериха ме, че ще стане веднага след изборите). Това е задължително условие, за да мога (след плащането му) да преведа дължимата сума на собственичката и да придобия имота от името на фондацията.
 
През изтеклата година, откакто събрах средствата за купуване и началото на ремонта на къщата (малко над 215,000 лева, които са в сметката на фондацията до стотинка), не съм се бавил и минута – непрекъснато чакам някакво разрешение или документ, като междувременно смених цели трима адвокати.
 
Имах (и все още имам) надежда финалното разрешение да дойде още в началото на идната седмица и съм в постоянна готовност да тръгна за Прилеп, за да финализирам сделката. (Не го съобщавам публично, защото – особено след понатрупания през последната година опит – се опасявах от евентуални саботажи. Уви, тъкмо това се и случва, въпреки дискретността ми по темата.)
 
В заключение:
● През последните около 400 дни не съм спрял и за миг да мисля и работя за придобиването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп;
● Събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка – и са достатъчни за купуване на договорените 2/3 (собствеността на Снежана) и (поне първоначално) укрепване и възстановяване на къщата;
● Готов съм да тръгна за Прилеп за финализиране на сделката във всеки един момент – и се надявам и очаквам това да се случи възможно нсй-скоро;
● Всички щети и повреди по къщата ще бъдат отремонтирани, а тя ще бъде възстановена от възможно най-д о б р и т е експерти във възможно най-краткия срок веднага след нейното придобиване.
От сърце ви благодаря за доверието, разбирането и търпението!
 
trud.bg

10 Коментара

Червената шапчица

1 month before

За македонците Талев е спорна личност. За мен също след като четох негова публицистика...

Коментирай

Червената шапчица

1 month before

Доскоро бяха малко познати статиите му за водените бойни действия по време на Втората световна война и ако наблюдателният читател се зачете внимателно в тях, ще забележи на места емоционалните възприятия на автора от водените битки както на Източния, така и на Западния фронт и които ще се окажат решителни за бъдещето на народа ни. В статиите си големият писател и публицист не крие радостта си от обединението на българските земи след връщането на Южна Добруджа и освобождението на Вардарска Македония, Нишко, Пиротско и Беломорието в резултат на присъединяването на страната ни към Тристранния пакт. Д. Талев не сдържа емоциите си и от завръщането си в освободения роден край. Лично благодари на другаря хитлер...

Коментирай

Червената шапчица

1 month before

След смяната на властта на 9 септември 1944 г. Д. Талев е в редиците на репресираните, като е хвърлен в затвор и изпратен на каторга в концлагер. Решаващи за тормоза над него се оказват тези му статии, писани в периода от 1941 до 1944 г., и особено статиите му за историята и дейността на ВМРО, където Д. Талев отстоява позициите на възглавяваната от Иван Михайлов Революционна организация.

Коментирай

Червената шапчица

1 month before

Талев става сътрудник към вестник „Зора“ и заедно с Йордан Бадев води литературния отдел между 1938 и 1944 година. След Деветосептемврийския преврат - Новата политическа конюнктура променя политиката на България по Македонския въпрос изцяло и започва активна македонизация на Пиринския край. Димитър Талев е обявен за „фашист“ и „великобългарски шовинист“[6] и е изключен от Съюза на българските писатели. Арестуван е на 18 октомври 1944 г.

Коментирай

Червената шапчица

1 month before

Постепенно той еволюира във възгледите си и вместо да защитава независима Македония, за каквато пледира до преврата на 19 май 1934 г., след това се бори за Македония в границите на Царство България. Талев приема анексията от 19 април 1941 г. като дългоочакван щастлив завършек на македонските борби. Вярва, че родният му край завинаги остава в пределите на българската държава и затова благодари на германското оръжие. Той скърби и за без време отишлия си цар Борис и бичува индиферентната родна интелигенция, която не се вълнува от изхода на Втората световна война. Талев воюва с перото си с противниците на Райха – болшевишкия СССР и плутократите от Англия и САЩ. През 1944 г. обаче Талев разбира, че Германия губи войната,... ----- Лошо Седларов, много лошо...

Коментирай

Бля, бля

1 month before

ХАХАХА седнали до реват за къщата на Димитър Талев в /у/ Македонията .,абе що не "ривете" за къщата където е живял много младия и надарен поет Христо Смирненски ,къщата му е в центъра на София на ул .Овче поле ,която е в центъра. Ама той написал "Ах лететете ескадрони " не съответстващи на правоверната линия. Колкото повече пишете и коментирате Македония толкова по малко ни вълнува какво и как се присвоява от нея . Моите прародители са бежанци от егейска Македония и да ви кажа дреме ми на пампалеята македонец ли съм или българин. Ами не те искат да бъдат българи стига ревахте. Използваха ,че им дадохте да се припознаят като българи да вземат паспорти и ви теглиха една дълга. Стига ги българосвахте ,не го искат.

Коментирай

Червената шапчица

1 month before

Как само е казано - Талев воюва с перото си с противниците на Райха – болшевишкия СССР .... - Иначе казано - Ами Талев е просто един нацист и хитлерист... точка.

Коментирай

Червената шапчица

1 month before

Не закъсня и реакция от Манол Пейков. ...--- Ти да видиш... още един нацист...

Коментирай

Бля, бля

1 month before

Абе стига червена шапчице с тези репресии . То не остАна не репресиран в България! Отврат.

Коментирай

Бля, бля

1 month before

Аз пък да си кажа честно ама много се кефя на макетата ,ами не искат да са бугари не го ли разбирате.! Казвам го като българин когото биха задължали да се нарече македонец или дрьга националност.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.