Русия: Никога няма да простим, ако демонтирате и паметника на Альоша

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/rusiya-nikoga-nyama-da-prostim-ako-demontirate-i-pametnika-na-alyosha/125372 SvobodnoSlovo.eu
Русия: Никога няма да простим, ако демонтирате и паметника на Альоша

Парламентът на Русия прие декларацията, осъждаща инициативата за демонтиране на паметника „Альоша“ в Пловдив.

„Депутати от Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация изразяват крайно възмущение от провокативното и цинично предложение на членове на Пловдивския общински съвет от партия „Демократи за силна България“ (ДСБ) за демонтиране на паметника на съветския войник-освободител „Альоша“ до края на 2024 г.“, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

„Нека този призив да бъде на масата на всеки национален парламент, нека този призив да бъде на масата на всеки общински депутат в Пловдив. И ако те предприемат тази стъпка, трябва да осъзнаят последствията от нея. Ние никога няма да им простим това, защото не става въпрос за нас, които живеем днес, а за тези, които са загинали и не могат да говорят за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България“, заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин преди гласуването на документа.

„България добре знае, че прототип на паметника на Альоша, издигнат по инициатива на българския народ, е бил войникът от Червената армия Алексей Иванович Скурлатов, носител на два ордена „Червена звезда“, родом от Алтай, участвал във възстановяването на телефонната комуникация между София и Пловдив през 1944 г.“, се казва в декларацията. През август 1982 г. Скурлатов е посрещнат в Пловдив с големи почести като национален герой и удостоен със званието почетен гражданин на града.

Депутатите от Държавната дума призоваха членовете на общинския съвет на Пловдив да не следват примера на провокаторите и да положат необходимите усилия за опазване на културно-историческите паметници и други обекти на материалната и духовната култура в съответствие със споразумението между правителствата на Руската федерация и България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката.

„Изразяваме увереността си, че жителите не само на Пловдив, но и на България като цяло, както е било досега, ще надигнат глас в защита на паметника на Альоша, ще го защитят и ще съхранят паметта за героичните дела на героите от Великата победа над фашизма, която е свещена за братските народи на Русия и България“, пише в декларацията.

obektivno.bg

4 Коментара

Глас от народо

преди 3 месеца

Братци да се борим. Да спасим Альоша. Искат да го разбият с кирки. А после да го смелят в бетонен възел. И този бетон да го изалеят в американска база. Братци да изпратим прошения до В.В. Путин , да изпрати витязи ,да денацифицират милата ни родина. И след това волно ще пеем ,Шумете дебри и Балкани ,Партизан за бой се стяга и ораторията ,Нашата партия. Професор Григорова поведете хората.

Коментирай

русел

преди 3 месеца

Днес са събрали десетки души на протест в Пловдив. Не хиляди, не даже стотици...

Коментирай

Искаме ядрен армагедон

преди 3 месеца

"Русия: Никога няма да простим, ако демонтирате и паметника на Альоша" - да, прави сте. Но също така разберете, че българското общество е смазано от ботуша на агресора сащ. От много години агресорът и сатаната сащ грабиха хора от различни държави по целия свят, за да ги "обучават" в американски университети, които години по-късно бяха "назначени" от самите тях в различните държави на висши държавни постове. По този начин всички такива бяха вербувани от цру на агресора сащ и сега говорят едно и също в Европа - като под индиго. Консипрация?! По този начин, руски братя християни и славяни, ако искате България да оцелее и да има християнска държава, унищожете сащ! Свят без сащ би бил приказка, щастие и благодат! сащ е световно сатанистко зло! За България тези, които не са разбрали, "партньорство" и "приятелство" съссащ = смърт за България и за народа на България!

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Мая Манолова щяла да ходи в Пловдив, за да брани Альоша... Значи край и с този паметник.. Те са уникално семейство. Мая Манолова - върла социалистка, всеядна... и нейния съпруг, Ангел Найденов - върл натовец, глуповат и семпъл мъж. Тия неудачници са много хитри и прибират пари от всякъде. Без умора, без свян и без срам.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.