Сигнал: Как бяха съсипани мощности за 100 млн., дивашки кражби в ПАВЕЦ „Чаира” (I част)

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/signal-kak-byaha-sasipani-moshtnosti-za-100-mln-divashki-krazhbi-v-pavec-chaira-i-chast-5/131936 SvobodnoSlovo.eu
Сигнал: Как бяха съсипани мощности за 100 млн., дивашки кражби в ПАВЕЦ „Чаира” (I част)

Как бяха съсипани мощности за над 100 милиона лева в помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира”, най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена в Рила под язовир „Белмекен” разкрива сигнал, подкрепен с документи.

Драмата с ПАВЕЦ започва през пролетта на 2022-а с авария в хидроагрегат 4 на централата, след което започнали брутални кражби на супер скъпо оборудване, за което има издадена и справка от ДАНС.

По този повод от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Пазарджик се извършва проверка по преписка вх. № 312000-23***/2023 г. по описа на ОД МВР Пазарджик и вх.№ 50**/2023 г. по описа на РП Пазарджик.

Оказва се, че има данни за липси на демонтирано оборудване от ПАВЕЦ „Чаира“ при извършваната рехабилитация – медни шини и медни кабели от високоволтови шкафове ВВШ/. ел. табла, открита разпределителна уредба /ОРУ/ и контролна разпределителна уредба /КРУ/, медни стержени и силициева ламарина на генератори ХГ-2 и ХГ–4.

По тази причина в началото на ноември 2023-а полицията изисква от изпълнителния директор на НЕК Мартин Георгиев заверени копия на документи, съотносими към престъплението.

В резултат на извършена проверка в периода 7 ноември – 20 ноември 2023-а са установени липси на огромно количество демонтирани медни шини от високоволтовите шкафове, призна източникът.

Колосалната авария в ПАВЕЦ „Чаира” добива облик от кореспонденция между инженери в централата, разкри източникът.

От обяснение научихме, че обучението на оперативния персонал за новите системи е било с продължителност около 6 часа (общо за всички системи, съоръжения и защити); за турбинния регулатор предстои някъде в далечното бъдеще; всички настройки на системите за управление, защити, сигнализация, достъп до инженерните станции и пароли имат само хората от фирмите, отговарящи за ХА-4 към 22.03.2022 г.; оперативният персонал не е изпитан по Наредба № 9, каквито са изискванията  при въвеждане в експлоатация на нови съоръжения, като липсват утвърдени инструкции; въпреки сигнала, подаден от оперативния персонал на ПАВЕЦ „Чаира“ през август 2021 г., че работа с минимален състав на оперативния персонал ще доведе до крупна производствена авария и трудови злополуки, никой не взе становище и не пое отговорност да реши този огромен проблем.

И един въпрос – взети ли са писмени обяснения от всички лица ЦУ-НЕК, П-тие „ВЕЦ“, ПАВЕЦ „ЧАИРА“, отговарящи за рехабилитацията и вземащи ежемесечно допълнителни възнаграждения за това, присъствали ли са на пробите с ХА-4 и къде са се намирали, за да се изяснят всички обстоятелства около случилата се авария?

Източник: narod.bg

 

11 Коментара

Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

преди 1 седмица

Мутрите от ГЕРБ съсипаха и окрадоха ПАВЕЦ-а. КАРЕНИН спи ...

Коментирай

Иван Пеев

преди 1 седмица

А някой попита ли колко "рационализации" бяха направе на ПАВЕЦ? Колко оригинални елементи бяха заменени с други? Колко, и кои хора, взеха пари за "рационализациите"? Явно енергетикате трябва да излезе от тази глупава секретност. Всичко на масата, за да знаем кого да млатим по тиквата!

Коментирай

Йордан

преди 1 седмица

Всичко това беше предсказано от г-н Гамизов.Неговите думи бяха,цитирам по памет:„Тошиба"рушвети не дават и затова Павец-Чеира ще бъде съсипан от некомпетентни и алчни хора.

Коментирай

CNC

преди 1 седмица

Прост народ-слаба държава.

Коментирай

Йорданов

преди 1 седмица

Не само, че не можем да боядисаме построеното по време на социализма, а го и разрушихме!

Коментирай

Богданов

преди 1 седмица

Това е престъпление,както на всякъде в България !!! Прокуратура,Съд МВР,са институции,на високо платени чиновници ,които не бранят ЗАКОННОСТА,а се превърнаха в едни лично обогатяващи се българи,без срам,свян и професионална етика !!!!!!

Коментирай

Пафчи

преди 1 седмица

Йорданов, Павец Чаира не е строен по времето на социализма. Неуместен коментар мурзилка.

Коментирай

Георгиев

преди 1 седмица

Елементарно е ! Ако съдебната система работеше всичко щеше да е наред. Законите са добри . Просто някой трябва да следи за тяхното спазване . И друг някой трябва да следи за спазването на НПК !

Коментирай

mototozzi

преди 1 седмица

До Пафчи ли Мафчи ли си , какви мурзилки те гонят - ПАВЕЦ е строен в периода 1975-1985 и съм работил там. Заради такива идиоти като теб в така наречената демокрация си съсипахме цялата индустрия, военно-промишления комплекс, социалната система, здравеопазването, спорта ........................ Не съм беден, не съм комунист , не се занимавам с политика но ми писна от кретени с тенекиени очила и крадливи некадърници. А и когато пишете коментари не си мислете ,че всички които сме строили по времето на социализма сме измрели- живи сме !!!!!!!!!!!!

Коментирай

BhBp.bg

преди 1 седмица

Искам да съм кратък. BG е райска градина потънала в бурените на кражби, измами, невярна информация, надписване по кръчмарски на сметки, източване на НЗОК, рекет, пошлост, лобизъм, измами, злоупотреба с власт, шуро-баджанащина, широко разтворени чадъри, подкупи, беззаконие и др. гадости. И на всичкото това му се казва демокрация, свобода, равенство, че дори и братство!? Със същия успех за калъп гранясала свинска маЗ може да се каже, че това е щастливо прасе, свободно да си избере кочина, локва в която да гони бълхите си и да прави кални бани и най-вече да избере касапина, който да го заколи. А на пакета с мастта има зелен надпис ЕКО, и за по-голяма тежест - БИО, EU, без ГМО, Свобода на прасетата, 100% свинска мас, Made in BG и др.

Коментирай

BhBp.bg

преди 1 седмица

Искам да съм кратък. BG е райска градина потънала в бурените на кражби, измами, невярна информация, надписване по кръчмарски на сметки, източване на НЗОК, рекет, пошлост, лобизъм, измами, злоупотреба с власт, шуро-баджанащина, широко разтворени чадъри, подкупи, рушвети,  беззаконие и др. гадости. И на всичкото това му се казва демокрация, свобода, равенство, че дори и братство!? Със същия успех за калъп гранясала свинска маЗ може да се каже, че това е щастливо прасе, свободно да си избере кочина, локва в която да гони бълхите си и да прави кални бани и най-вече да избере касапина, който да го заколи. А на пакета с мастта има зелен надпис ЕКО, и за по-голяма тежест - БИО, EU, без ГМО, Свобода на прасетата, 100% свинска мас, Made in BG и др.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.