След скандал в ЦИК говорителят Цветозар Томов напусна поста си

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/sled-skandal-v-cik-govoritelyat-cvetozar-tomov-napusna-posta-si/52484 SvobodnoSlovo.eu
След скандал в ЦИК говорителят Цветозар Томов напусна поста си

Както се очакваше, промените в Изборния кодекс, приети под натиска на „хартиената коалиция“, започнаха да предизвикват сериозно напрежение в Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес членът на комисията Цветозар Томов напусна поста си на нейн говорител. Това стана след скандал между изборните комисари при разглеждането на образците за протоколи, в които секционните избирателни комисии ще записват резултатите от вота.

Заради законовите поправки, измислени от ГЕРБ-СДС, на предстоящите избори на 2 април ще се гласува с два хартиени бюлетини – класическите, които всички познаваме, и т.нар. бюлетини от машинно гласуване, които ще се разпечатват от машините. Това странно нововъведение предизвика драматични сблъсъци в парламента, а сега и сред изборните комисари, които са избрани и назначени от политическите сили. Членовете на ЦИК се разделиха на два лагера - единият, съставен от представителите на "хартиената коалиция", настояваше в протокола да се вписват сумирани гласовете от двата вида бюлетини, а другият - да са в отделни графи. Победи първият лагер.

БИТКАТА

На днешното заседание на ЦИК образците на протоколите бяха представени от членът й Емил Войнов, който традиционно е натоварен с изработването на изборните книжа. Той е от квотата на БСП – една от трите формации в „хартиената коалиция“, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. След него зам.-шефът на ЦИК Росица Матева направи редица предложения за промени в образците, които се свеждаха до това секционните комисии да броят и попълват в отделни графи действителните гласове за двата вида хартиени бюлетини. Докато докладчикът Войнов настояваше да се запишат в протоколите само сумираните резултати от различните видове гласувания. Разбра се, че източникът на идеите на Матева е Общественият съвет към ЦИК, който ГЕРБ се опита да закрие миналата година.

Цветозар Томов посочи, че вариантът на Войнов създава риска да не могат да се установят и отстранят грешките при попълването на протоколите. Той подкрепи предложението на Матева, което, по думите му, би отстранило опасността да не могат да се сравнят резултатите от двата вида гласувания поотделно. Според Томов секционните комисии, така или иначе, ще броят различните бюлетини поотделно и няма да бъдат натоварени излишно, ако се отчитат гласовете поотделно.

Започна дебат, който беше рязко прекъснат от Ерхан Чаушев от ДПС. Той внезапно вдигна скандал, докато Матева се аргументираше, като нападна председателя на ЦИК Камелия Нейкова, че му "изключва телефона". Недоумяващата Нейкова се опита да го парира, но Чаушев продължаваше да крещи, извън микрофона. Матева успя да вземе думата, за да заяви, че комиисите няма да имат проблем да преброят и сумират гласовете от двата вида бюлетини. Войнов възрази, че без сумиране изборната администрация ще бъде улеснена.

Намеси се Йорданка Ганчева, назначена от ГЕРБ, която намекна, че Томов и Матева не са запознали колегите си с направените предложения и  ги упрекна, че предпочитали да излагат идеите си в медийни участия. Това беше малко объркващо - все пак Томов и Матева бяха двамата избрани говорители на комисията. "Всяко сумиране води до грешки", включи се и Георги Баханов, също издигнат от ГЕРБ. Накрая дебатът се обърна на заяждане кой кога и какво бил казал и предложил, и кой на кого е попречил.

РЕЗУЛТАТЪТ

При гласуването предложенията на Росица Матева бяха отхвърлени, макар че внезапно Емил Войнов застана в нейния лагер, като заяви, че така по-ясно ще бъдат отчетени гласуванията с различните бюлетини. Одобрени бяха неговите варианти на книжата.

Камелия Нейкова коментира, че така няма да може да се сверяват данните от машинното гласуване с данните от протокола. "По този начин би се затруднила евентуална проверка в случаите, когато на предходни избори е било установявано, че има разминаване между потвърдените гласове от машинно гласуване и вписаните в протоколите при преброяване на контролните разписки", мотивира се шефът на ЦИК.

Цветозар Томов констатира, че се подлага на опасност честността на изборния процес, и заяви, че при тази ситуация не може повече да изпълнява функциите на говорител. Така Матева остава сама да представлява ЦИК пред медиите.

Малко по-късно бившият министър на електронното управление и ексдепутат от ДБ Божидар Божанов обяви в социалните мрежи, че вероятно десницата ще обжалва приетото от ЦИК решение в съда. По думите му, така "ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция".

https://www.segabg.com/

1 Коментара

ицо

преди 3 месеца

Нужни са няколко хиляди доброволци да запишат с телефоните си колко човека влизат и излизат от секциите през целия ден. Има софтуеър дето ще ги преброи. Ако не излиза колкото са обявените от цик, значи е имало пъхане на бюлетини и подписване на списъци.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.