Сметището до Цалапица е ЕКОЛОГИЧНА БОМБА

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/smetishteto-do-calapica-e-ekologichna-bomba/139530 SvobodnoSlovo.eu
Сметището до Цалапица е ЕКОЛОГИЧНА БОМБА

Сметището до Цалапица е ЕКОЛОГИЧНА БОМБА. Проблемите с него са постоянни, а институциите удобно се правят на неразбрали, просто защото иначе общината ще трябва да търси друго разрешение на проблема с отпадъците. Заводът в Шишманци явно не оправдава очакванията, а цените са като за преработка на злато, а не на боклук.

Какво е сметището: Община Пловдив е собственик и оператор на Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на с. Цалапица, местност „Паша махала”. С решение № КЗ-4 от 12.06.1990 г., Комисия за земята е предоставила държавна земя на Общински народен съвет – Пловдив, за изграждане на временно сметище на града – общо 200 декара земя, от която 136 декара и 300 кв.м необработваема земя – мера от четвърта категория и 63 декара и 700 кв.м некатегоризирана земя, намираща се в землището на с. Цалапица, местността „Паша махала”, по поречието на р. Марица. Във връзка с това решение, Общински народен съвет – Пловдив, е въведен във владение на земята с акт от 16.08.1990 г., като въвеждането е извършено на основание на решение на Комисия за земята при Министерски съвет № КЗ-4/12.06.1990 г. за отчуждаване и предоставяне на земи за държавни и обществени нужди. Съгласно чл.15 от Закона за опазване на обработваемата земя (отменен), е внесена такса на 27.07.1990 г.. Процедурата по цитирания закон е извършена, и Общински народен съвет – Пловдив е платил за отчуждената земя. Община Пловдив е регистрирана и като собственик на земята в регистъра на ОС „Земеделие и гори” – Община Родопи.

На Община Пловдив е издадено и Комплексно разрешително регистрационен № 355-НО/2008 г., като оператор на депото, при условията на същото разрешително. На притежателя на комплексното разрешително е възложено да експлоатира „Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Пловдив, Марица, Калояново, Стамболийски, Родопи, Перущица, Съединение, Кричим, Асеновград, Раковски, Садово, Брезово, Първомай”, както и отговорността за изпълнението на условията по комплексното разрешително. Сега е възможно да има друго комплексно разрешително, но принципът е същият.

Този месец има хиляди пожари из България. Екстремните жеги и липса на дъжда водят до повишаване на опасността от пожари. Толкова ли много акъл се иска там, където има опасност, да се предприемат превантивни мерки?!?

И ми обясняват, че нямало проблем с въздуха, само повишение на ФПЧ. Само където, докато минах двеста метра по главната, всеки втори кашляше и се давеше, а въздухът е задимен и сив.

Безхаберието и некадърността ще ни убият!

Елена Гунчева-Гривова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.