Соченият за "мозък" в аферата с театрите: Няма доказателства за вината ми, заклеймиха ме

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/socheniyat-za-mozak-v-aferata-s-teatrite-nyama-dokazatelstva-za-vinata-mi-zakleymiha-me/144808 SvobodnoSlovo.eu
Соченият за "мозък" в аферата с театрите: Няма доказателства за вината ми, заклеймиха ме

Соченият от прокуратурата за "мозък" на източването на държавни средства от Министерството на културата Петко Писков говори пред медии след скандала с театрите в Разград и Смолян. Според него липсват доказателства, сочещи неговата вина.

"Смятам, че за всички не е тайна, убедиха се и апелативните съдии за липсата на доказателства, сочещи моята вина", каза той.

Той определи отношението на прокуратурата към него като тенденциозно.

"При 5 тома доказателства, нито едно не ме свързва по никакъв начин с тезата, която експлоатира прокуратурата в медиите и в обвинението", каза Писков.

"При едни и същи доказателства съдия Маркова ме оставя в ареста, а апелативните съдии, въз основа на същите тези доказателства констатираха, че нямам абсолютно никаква съпричастност по тезата, тиражирана в прокуратурата", каза още Писков.

По думите му при започване на пледоарията от страна на прокурора по време на първата мярка, той е започнал леко да вменява, че мисли, че Писков е "мозъкът", като малко след това е започнал да изпуска факта, че това е негова мисъл и е започнал да го повтаря.

"Докато той казваше и изразяваше съмнение, че аз съм "мозък на всичко това" в същата тази пледоария заяви, че вече е убеден, че аз съм такъв. Непосредствено преди края направи извод, че е сигурен, че съм "мозък на всичко това". В самия край бе категоричен, че съм такъв, какъвто ме представя. Бях заклеймен като мозък на станалото", разказа Писков.

Петко Писков коментира и твърденията на театъра в Пазарджик, че не е върнал счетоводни документи. Той представи папка с приемно-предавателни протоколи и определи действията на театъра като некомпетентни като припомни, че има тройна верификация при плащанията.

IT специалистът бе категоричен, че няма как неговият софтуер да участва в плащанията, защото те се извършват под формата на електронно банкиране. Той обясни, че няма нужда този софтуер да бъде качен на определен компютър.

"След като се даде самият достъп на директора, той определя кой да има достъп до него и как да бъде определян", уточни Писков и подчерта, че при плащане дори и на 1 лев, директорът е този, който трябва да положи първия подпис, след което и счетоводителят, чак тогава отива за верификация в Министерство на културата (МК).

Той направи и демонстрация как работи неговият софтуер, като подчерта, че няма комуникация с банки, НАП и НОИ.

dir.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.