Споко, полицаи, ще получите пари - биете леко и обичате шефовете

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/spoko-policai-shte-poluchite-pari-biete-leko-i-obichate-shefovete/13284 SvobodnoSlovo.eu
Споко, полицаи, ще получите пари - биете леко и обичате шефовете

Полицаите ще получат увеличение на заплатите. Това е извън всяко съмнение. Не е въпросът дали заслужават, защото Борисов има нужда от тях, за да се задържи още известно време във властта. Не му трябват униформени протести до тези, които искат оставката му от месеци.

Премиерът раздаде толкова милиони от джипката, ще хвърли и на МВР – оттам тръгна към върха все пак. Ще бъде щедър, защото идват избори и униформените с техните семейства трябва да гласуват за него и ГЕРБ.

Дали полицаите заслужено или несправедливо са извън списъка на служители на 34 държавни административни структури - министерства, институти и агенции, които ще получат допълнителни възнаграждения заради това, че са на първа линия в борбата с коронавируса.

Уточняват се места и дати за началото на мълчаливия протест.

Звучи нормално, човешки дори.

По БНР Валентин Попов, председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР, заяви, че отсъствието на полицаите от този списък е обидно. Сигурно. В интервюто обаче се чуват интересни неща.

Водещата пита, как се връзват претенциите с проявеното насилие от униформени по време на протестите, особено на 2 септември 2020. На което Попов препоръчва тези, които се оплакват, да видят кадри как действа полицията в други страни. Сравнено с тях нашите служители били „доста меки“. Ами да закачат и по един медал за проявена състрадателност? Попов наивен ли е или се прави на такъв? А защо не погледнем как действат протестиращите във въпросните страни? Да сравним нашата с тяхната корупция? И още ред неща.

Попов ни успокоява също, че ако се докаже, че някой униформен е превишил правата си, може да бъде наказан. Пострадалите пък имат право да си търсят правата по съдебен път. Дали синдикалистът вярва в тези формални права, които най-често са само на книга? Съгласен ли е той да пребият или негови близки, да ги влачат и унижават в ареста, а после да си търсят правата?

Синдикалистът не можа да даде поне един отговор на въпросите, защо е тайна броят на командированите полицаи и жандармеристи на протестите, колко струва на данъкоплатците това, колко униформени са заразени с коронавирус и пр. Не научихме също откъде се появиха на протестите полицаи без задължителните номера, разпоредени още през 2015 г., затова пък с емблеми, рекламиращи насилие и дори убийства? Не стана дума и за това колко полицаи на колко места работят извън служебните ангажименти и не работят ли за съмнителни босове и охранителни фирми?

МВР нито веднъж не призна за допуснати слабости и не се извини за насилието и грубото отношение към задържани без никакъв повод. Затова пък непрекъснато се оплаква, че гражданите не уважават достатъчно униформените, сакаш това не е двустранен процес.

Валентин Попов обаче не пропусна да подчертае, че синдикатите в МВР чудесно се разбирали с министъра и ръководството като цяло. Браво.

Забрави само да призове протестиращите срещу Борисов, Гешев и властта като цяло, да подкрепят полицаите в исканията им за допълнителни пари.

Фрог нюз

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.