Спомен за Мастъра

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/spomen-za-mastara/122895 SvobodnoSlovo.eu
Спомен за Мастъра

На 9 декември големият български актьор Стефан Данаилов щеше да навърши 81 години. Днес имаме повод да си спомним за Ламбо.

Стефан Данаилов е наричан още Ламбо, Мастъра, Бате Серго, Майор Деянов, Българският Ален Делон. Зад гърба си остави над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Данаилов дълги години е дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

Като дете мечтае да стане моряк. Иска да кандидатства и история, но актьорските му заложби не остават незабелязани и актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва в тогавашния ВИТИЗ. През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър “Н. О. Масалитинов“.

Първите му роли в киното са във филмите “Понеделник сутрин“, “Морето“ и “С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма “Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма “На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в “Князът“ и “Черните ангели“.

За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Има награда за най-добра мъжка роля в “Князът“ и “Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.

През 1973 г. се връща отново на сцената, за да се присъедини към трупата на Театъра на народната армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър “Иван Вазов“. Продължава да се снима много в киното и телевизията. Играе и на сцената на Театър 199. На Стената на славата пред театъра има пано с отпечатъците му.

През 1988 г. Данаилов поема класовете по актьорско майсторство за драматичен театър на професор Гриша Островски във ВИТИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г. до смъртта си през 2019 г. Неговите възпитаници са актьорите Силвия Лулчева, Владислав Карамфилов, Параскева Джукелова, Мариан Маринов, Христо Чешмеджиев, Асен Блатечки, Стефания Колева, Иван Бърнев, Ана Пападопулу, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Сава Драгунчев, Ралица Паскалева, Симона Халачева, Евелин Костова, Севар Иванов, Павел Иванов, Антон Порязов, Марин Рангелов, Филип Буков, Радина Боршош и други.

Стефан Данаилов почива през октомври 2019 г., след боледуване. Приет е по спешност във Военномедицинска академия поради насъбрала се вода в белите му дробове. Прекарва седмица в изкуствена кома, от която се събужда малко по-късно. Данаилов умира в болницата на 76 години от полиорганна недостатъчност.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.