СТРАТЕГИЧЕСКА ДЪЛБОЧИНА!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/strategicheska-dalbochina/115705 SvobodnoSlovo.eu
СТРАТЕГИЧЕСКА ДЪЛБОЧИНА!

КОГАТО МИНАЛАТА СЪБОТА ИЗОХКАХ ПО ВАЗОВ В УЧЕБНИЦИТЕ, ХОРА С ГЕНЕРАЦИЯ МЛАДА МИ РЕАГИРАХА ИНФОРМИРАНО, ЧЕ ЧУВАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ.

ТО ХУБАВО, НО НА МЕН МИРА НЕ МИ ДАВА. ТА СИ КАЗВАМ, ЧЕ НЯМА ДА Е ЗЛЕ ДА ЦИТИРАМ ПО-МЛАД ОТ МЕН. ХЕМ ПРОФЕСОР, ХЕМ ЮРИСТ. НЕГОВИЯТ БАЩА НЕ МЕ Е ИЗПИТВАЛ, НО МИ Е ПРЕПОДАВАЛ. ЗАБРАНЕНАТА КНИГА НА НЕГОВИЯ БАЩА ЧЕЛ СЪМ.

ПРОЧЕТОХ ПРЕДИ 7 ГОДИНИ ОТКАЗАН ЗА ПУБЛИКУВАНЕ  ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ НЕГОВ ТЕКСТ. И ОТТОГАВА МИ Е ТРЪН. ТОРМОЗИ И НЕ СЪХНЕ В 60 - ГОДИШНОТО МИ ВЕЧЕ ТЯЛО. ЕТО ОЩЕ МАЛКО ОТ НЕГО, ДА НЕ ВИ ДОТЕЖИ НЕ TWITT ФОРМАТА НА ЦЯЛОТО:

"...Естествено дадоха се и учебниците. Първо отпаднаха предметите „История” и „Родинознание” и децата учат разни безродни „Човек и общество” или „Свят и личност”. И вътре нищо ни за Левски, ни за Ботев… Бенковски до 7 клас не се споменава и веднъж! Хвърковатата му чета е изхвърчала в миналото, както изхвърчаха „История славяноболгарска” и „Записките по българските въстания”…

По „Български език” освен, че вече няма да се учи Вазовата „Родна реч”, но и отдавна не се учи нищо „българско и родно”! Днешното 10-годишно българче не знае наизуст нито едно стихотворение! Модерната българска памет не се хаби за овехтели стихове за вехти войводи…

Разлистете учебника по Български език за 4-и клас – вътре няма нито 1 ред от Вазов или Ботев! Нито един!!! Нито за някой войвода или поне за някой български обичай.

Децата четат за Мистър Крокотак, за „урок по магии”, за Барон Мюнхаузен… Разбира се, има някаква „Трапезна песен”… И на 110 стр. нито дума за миналото, за българското… Абе едно Елин-пелиново „чохено контошче” няма, да не говорим за Баба Тонка!…

Но пък на стр. 7 се кипри следното важно произведение: „Гламчо цървули си купи нови.” Ей това станахме българите вече: гламчовци с нови западни цървули.

Естествената мечта на тези цървули е да крачнат извън българските земи, някъде навън, където по-лесно се купуват нови цървули…

Няма съмнение, че всичко това става факт заради много некадърност и най-сърдечна глупост. Т. нар. „Модернизация” (в образованието, но не само) се прави най-често от чели-недочели модерници, за които всичко вносно и западно е модерно, а всичко наше и домашно мирише на „лук и вкиснало”, ако някой все още си спомня стиховете на Вапцаров…

Защо Франция и Англия не се модернизират чрез отродяване?
Знаете ли какво ще се случи в модерен Париж, ако някой извади от френските учебници Жана Д’арк?…
Нямам вече никакво съмнение: толкова организирана глупост не е възможна! Това е съзнателно и продължително осъществяван процес на изтриване на българската идентичност.

Той е съпроводен с лавината от турски и други малоумни сериали, от Индия или кой знае от къде, с напълно ориенталска визия, звучене и атмосфера.
Този процес на обезбългаряване започна с десетилетното налагане на музикалната чалга, а
у нас чалгата е магистрала към джамията!

Разбира се, на този процес беше необходимо учителите да бъдат поставени с най-мизерните заплати в цялата държава. Директор на гимназия получава по-малко от секретарката на министъра!

И пак по същата логика с всякакви алтернативни синоди и други механизми православната църква бе изрината от уж модерния ни обществен живот, половината свещеници в страната реално гладуват, храмовете се рушат, но за 20 години са построени над 500 нови джамии!

Естествено, в тия 25 години жестоко се окепази и езикът ни… Заедно с това, разбира се, и нравите…
Преди век имахме войводи и апостоли, сега имаме мутри и плеймейтки.

В резултат на всичко това в последните поне 10 г. от българското училище излязоха деца, които не носят трепет към българското, за които националното е само пространство, някакъв презрян произход, който биха захвърлили като счупен чадър пред прага на първата западна държава, в която биха отишли, за да живеят по-охолно…

Така за 20 години бе отгледано цяло поколение, което не само нищо не знае за българската история, но и изобщо не се притеснява от това, не се вълнува за нея – тя му е чужда, далечна, ненужна, като историята на родното село на прадядо му някъде в Балкана… Излезе ли навън, той се „срами да се нарече българин”, не че няма и поради что да се срамиш…

Този вид уж глобализирана модерност, която беше наложена, отглежда „дърво без корен”, граждани без гражданство, хора без идентичност, без личност – родени гастарбайтери, безкритични наемни работници, чийто духовен хоризонт се простира между малката заплата и намаленията в някой магазин.
Народ без поминък, остане ли и без памет, е свършен народ!..."

ЗАБЕЛЕЖКА: Доколкото Професор Семов поставя въпроса за чалгата и ислямизацията сред нашия не така дълбоко християнизиран народ, ще уточня от себе си.

Поне веднъж на месец, понякога и два, се срещам с турски професор. Преценен  за един от най-великите в света, в неговата област. Приемам го, като по-млад брат. Той турчин, аз българин. Той световен професор, аз и локален асистент не. Но и двамата сме атеисти. А атеист в рамка не влиза. Свещена е науката.

Професор Семов поставя хипотезата за изтриване на Жана Д'арк от учебниците във Франция.

Аз добавям - опитайте Ататюрк в Турция. Някои опитаха ...

А ние ... За едните нови цървули мълчим.

Петьо Костадинов

9 Коментара

Никой

преди 8 месеца

Тази, а и не само тази година, стотици младежи се изкачиха на Шипка както на 3 март, така също и за почитане на августовските боеве на върха.В памет на Ботев и загиналите за свободата на България, младежи организират подход до вр. Вола. Така че нека да не сме чак толкова черногледи спрямо нашите деца!

Коментирай

Иванов

преди 8 месеца

Всеки ден трябва да има подобни материали. Разпадът, духовният и физически е плануван, методично прилаган и подкрепян от цяла армия продажни души. Ние загубихме националното си достойнство. В Пловдив в центъра НАГЛО И БЕЗСРАМНО, като най-велика реликва се мъдри английския надпис TOGETHER , together бе братя БЪЛГАРЕ, щото мръсен и скапан Пловдив, с разбити улици и тротоари бил културна столица на Европа. Българският и кирилицата са срамно представени във всички надписи по главната. ПОЗОРЪТ Е ПЪЛЕН и на никого не му пука. Вече псувам като хамалин, когато видя баби и дядовци с бастуни да се тътрят по скапаните ни тротоари, а ние предлагаме щедра помощ на американците във войната им с Русия. Ние сме позора на източна Европа, щото нямаме нищо, абсолютно нищо общо със сегашните и бивши колониални владетели, най- малко пък с тези на които се хвърляме в краката.

Коментирай

Николай Хайтов -

преди 8 месеца

"Троянските коне в България". Две книги. Всичко случвашо се - ПРЕДРЕЧЕНО!

Коментирай

Генчо Гунчев

преди 8 месеца

Много Ви моля, само не пускайте жални стонове за българския учител. За да бъде всичко това възможно, основния му проводник е учителя! Превърнал се в някакъв своеобразен чиновник на длъжност учител. Преди няколко месеца го казах на едни фльорци в едно пловдивско училище. А, тези дни цяла България видя визията на една българска учителка и злокобния и край. Всички тези програми и учебници се спукат в училището и с тях се сблъсква учителя. Щом ги е приел и щом се е съгласил да убива българското в българчетата той носи основната вина!

Коментирай

Finance

преди 8 месеца

Ами Петьо (авторът на статията) много станахте атеистите. Когато материалната представа за света вземе превес над духовната, тогава жертвата на Ботев, и на воеводите ни изглеждат глупави и напразни. След като си биологична единица която съществува само тук и сега, жертвата за бъдещето няма смисъл. За миналото пък съвсем няма смисъл. И като не правиш нищо за идното поколение и то не прави нищо за твоето поколение. Честито драги ми учени материални кратунковци

Коментирай

Finance

преди 8 месеца

Ами Петьо (авторът на статията) много станахте атеистите. Когато материалната представа за света вземе превес над духовната, тогава жертвата на Ботев, и на воеводите ни изглеждат глупави и напразни. След като си биологична единица която съществува само тук и сега, жертвата за бъдещето няма смисъл. За миналото пък съвсем няма смисъл. И като не правиш нищо за идното поколение и то не прави нищо за твоето поколение. Честито драги ми учени материални кратунковци

Коментирай

Гост

преди 8 месеца

Много точен коментар за състоянието на образователната система у нас. Тези дни опипват почвата нашите шарлатани , готови да погребват България по поръчка на американските си ,,партньори" за българския език в училище, когато не е майчин. Правят се на невежи по демографския проблем, свързан с прогресивното нарастване на цига..ните и тур..чеещи се такива за сметка на етническите българи, и се ослушват за реакцията ни. Дали да бъдел признат българският език като чужд ...за циг...аните и тур...ците в България. Май само Нинова реагира адекватно и нададе вой. И през турско българите са държали на езика и религията ни, на традициите , които са ни съхранили като народ цели пет века в робство. Днешните продажни управници са готови да ни харижат за свои лични облаги . Успяха да изхвърлят историята ни, мъдреците ни от учебниците, да обезличават българското .

Коментирай

Гост

преди 8 месеца

Ако съкратят часове по български език, ако занижат още критериите и нормативността му, ще посегнат и на религията ни. С България ще е свършено. Дано се освестят някои, дано не отстъпват истинските българи и да възродят събития, които новите агресивни управници няма да успеят да забранят, да отхвърлят. Жеравна, Копривщица, Шипка, Предела, знамето ...Това е България.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.