Тъжно е, че един възрастен човек методично се опитва да създаде нов имижд на група, съществувала като водеща преди повече от 30 години

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/tazhno-e-che-edin-vazrasten-chovek-metodichno-se-opitva-da-sazdade-nov-imizhd-na-grupa-sashtestvuvala-kato-vodeshta-predi-poveche-ot-30-godini/109611 SvobodnoSlovo.eu
Тъжно е, че един възрастен човек методично се опитва да създаде нов имижд на група, съществувала като водеща преди повече от 30 години

Само да напомня, че концертите на Щурците по време на соца се организираха от Държавата, така също - плащаха се от Държавата! На Щурците им се плащаше от Държавата! Стотиците им концерти и турнета се организираха и плащаха от Държавата, а те са 2600 на брой - обърнете внимание - ДВЕ ХИЛЯДИ И ШЕСТОТИН! Плочите, касетките с албумите им са платени от Държвата. От 1968 до 1975 се издават шест малки плочи, последната 1975 цели две в годината. Следват осем албуми, единият от коите е концертен (от 1988 г.) Чак след десет години в демокрация издават шест нови ПЕСНИ.

Записите на Щурците, правени в най-скъпите за времето студиа, са платени от Държавата! Щурците имаха скъпи инструменти и се смятаха за богаташите сред музикантите, пък и как не - с толкова участие те просто си бяха богати, защото соца поддържаше финансово много, много добре своите културни дейци - това беше част от студената война - да си премерваме кой колко филми, спектакли, музиканти, концерти прави и има. Тогава освен индустриална, войната беше и в надцакването в културата. И да, имаше я! Имаше масова, имаше и висока! Естрадата и рокът вървяха под ръка и се водеха за масова - т.е. обслужват вкуса и желанието за развлечение на масите. Те са и били такива винаги!

Да се върна на темата и да напомня, че сигурно нямаше ден, особено 80-те години, без прожектиране на поне една песен на Щурците по телевизията, единствената - и всяко прожектиране на група посочваше, че групата се харесва на властта. Пропуснах - клиповете по соца, а на Щурците бяха много, защото късният соц искаше да се показва пред света, че си имаме рок-групи, се плащаха СЪЩО от Държавата. Ако някой отрече това, то тогава ще стане ясно, че частната дейност не е била просто забранена, а публична и поощрявана, нали така? Комсомолът изграждаше мрежа от репетиционни по читалища и културни домове за новите младежки (в повечето случаи рок, но имаше и естрадни и диско формации) групи през 80-те. Нови групи изникваха сигурно всеки месец. Даже аз на 16 години вече си имах моя група и трещяхме в мазето на Сашо Андонов на Обощире още през 80-те. А още в 5-ти клас имах "гръб" на дънковото елече на Мейдън. Та - Всички концерти с младежки групи (така ги наричаха тогава) през 80-те се организираха чрез комсомола. Това се случваше даже и в началото на 90-те, докато не разпаднаха Комсомола с цел грабеж на капитала му. Повечето участници в разграбването станаха политици, някои са още действащи.

Още в средата на 80-те Щурците се смятаха за НЕмладежка група и повтарям се - за статукво. Тогава в България вече се слушаше тежък рок и Щурците ни се струваха не точно рок, как да кажа - социалистически рок, което за нас не беше много ок, даже хич не беше гъзарско да слушаш Щурците, ако се сещате. То тогава вече се появи пънка и нюуйва, представяте ли си дас е изложиш и да кажеш, че слушаш Щурците. Колкото по-тежка музика ставаше популярна по соца, толкова повече ни прожектираха Щурците по телевизора.

Била съм поне на два концерта на Щурците по соца. Никога не е имало "БАРЕТИ" по соца (нямаше такива), имаше полицаи, които следяха за реда, но никога не е имало бой на концерти на Щурците, защото още тогава бяха СТАТУКВО и всички знаехме това.

И така - искам да ви попитам, ако някой е искал да забрани Щурците, то защо, аджеба, му е плащал и организирал 2 600 концерти, десетки плочи и албуми, клипове и прожектиране, напоително, по телевизора.

Моля ви ми отговорете!

Относно К. Маричков, имаше музикантска история в зората на 90-те за едно турне на Щурците в провинцията, където феновете ги носеха на ръце и те се преживяваха, пък и бяха, абсолютни звезди там. Та след един концерт най-тачените мадами в градчето следват Щурците по ресторанти и запои.

В буйната нощ Маричков и фенка ползуват привличането си и в мига на сюблимация екзалтираната фенка изкрещява - Хубаво ми е, другарю Маричков! Хубаво ми е, другарю Маричков!

Та, тази фраза си беше култува в зората на 90-те за фенките на Маричков, реципрочно Щурците, ако се сЯщате

Тъжно е, че един възрастен човек методично се опитва да създаде нов имижд на група, съществувала като водеща преди повече от 30 години.

Тъжно е, че адресат на тези лъжи са единствено свидетелите на това време, защото никой друг не се интересува от тази група, уверявам ви.

Чакам денят когато Маричков ще се обяви за дисидент и забранен бард, който въпреки преследването е осъществил тайно 2 600 концерта в България. Ммммммм!

Ако този човек има близки, спрете го!

Ако ли пък именно обкръжението му го подкокоросва да създава нов образ на групата с цел изграждане на мета-образа на соца, като мрачно и безрадостно време на хора със сиви униформи и никога не слушали музика (тъй щото е забранена) - пак ви казвам, нямате вече адресат - младите абсолютно не се интересуват от това и им е повече от досадно да ви слушат.

Тогава ще се попитаме - каква е целта на това!

Ами да удовлетворят спонсора - ние знаем кой е - който спонсор много настоява светът да е устроен плоско - до края на соца е било ад, след соца - Рай... Хубаво, ама ние го живеем това време - и преди, и сега - и всичко виждаме!

Та, ако някой обича К. М., да го спре, защото идват още по стари години за него и там спомените ще стават все по-паталогично объркани и на финала ще стане - с вашите камъни по вашите глави!

Иначе днес е прекрасен ден - сготвих боб, направих кекс, човърках си цветенцата и още не ги пускам навън на студа и съм заредила Москва не вярва на сълзи за кеф, пък и да сравня времето, хората, духа им - преди и сега!

ГЕРГАНА ПИРОЗОВА

151 Коментара

jvg

преди 1 година

Калин Тодоров го е написал, и то тук, измекяр и фалшив дисидент е Маричков. Не ви ли прави впечатление, че такива като Илия Минев и лагерниците никой не ги допусна до властта и до контакт с хората?

Коментирай

Точно

преди 1 година

Адмирации, стискам ръка за поздрав за точната информация и ясно изказана позиция. Че вече ни омръзна от извратени , изопачени , платени мнения, отричащи всичко от времето на соца. Да се знае, че ние които живяхме преди ,,демократичните " ви промени и живеем днес , разказваме всичко и на децата и внуците си. Учим, четем с тях уроците по скалъпената днес история и коментираме глупотевините в тях. Истината трябва да се знае и да просъществува. Ще бъде !

Коментирай

Драго

преди 1 година

Ок на пръв поглед ! Но нали знаете , че сега с Фондацията изкарва милиони. Официално декларирани и няма лошо . Пазар свободен дето се вика. А сметнете сега 2600 концерта организирани от " Държавата" защото нямаше друг играч на псевдо соц. пазара освен нея. Малък процент ( казваше се хонорар ) за Щурците и всички изпълнители. И 95 % за същата тази Държава чрез " Концертна Дирекция "!

Коментирай

Драго

преди 1 година

Все едно " Концертна Дирекция" Лондон да прибира 90 и повече процента на Елтън Джон или Клептън и др. Та всичко това ставаше не благодарение на държавата а ВЪПРЕКИ нея ! По-популярните и добри музиканте като за нашата действителносг бяха " златни кокошки" за Концертна Дирекция пак казвам в условията на псевдо пазар !!!!!

Коментирай

jvg

преди 1 година

Не е въпроса какво изкарва, а защо плещи и пише глупости. Да изкарва и милиарди, няма лошо, но да преиначава нещата, за да се пише герой, е тъпо. Пък и пред кой ли, като двадесет и тридесет годишните хора много не ги слушат. Не са били герои, нито страхотни таланти.

Коментирай

jvg

преди 1 година

Въпреки държавата Щурците са записвали и правили концерти? Е как е ставало това, дали може да разберем?

Коментирай

Кара Кольо

преди 1 година

Това са пълни глупости, аман от завистливи бг хейтъри! Много ясно че държавата ги продуцира, тогава часмаг нямаше!:)Но тя съответно и печели от тази дейност!А спирането и забраната на СИГНАЛ, след милиционерския бой в Бургас и той ли е измислица?!

Коментирай

Марио

преди 1 година

Мили, пиленца! Сами си правете изводите! В зората на демокрацията, кой ще даде на случайно музикант че радио Тангра?после го отстъпи на дребното бизнесменче червено Радостин Радев. Тези неща случайни ли са?

Коментирай

Марио

преди 1 година

Няма случайни неща! Кой ще даде радио Тангра на случаен човек? Ако е честен и справядлив, щеше да я използва в полза на народа! Но, не! После я предостави на Радосвет Радев, червеничък бизнесмен. Черъвцата са разплетени отдавна!

Коментирай

Мит

преди 1 година

Както се казва крушката си има опашка,или казано какъв е бил бащата на щуреца.Дъртия дали не е бил комуняга и благодарение на него Кирето е дърпал струните с кеф.

Коментирай

Иван Пеев

преди 1 година

Статията не е за "Щурците" или за Кирил Маричков. Фактите са си факти, както е факт хубавата им музика. Въпросът е, че на всеки етап от нашето развитие се появяват "активни борци против...". И докато не се отървем от "активните", не заработим заедно, без да търсим дивиденти от минали събития, няма да прокопсаме.

Коментирай

Разбирач

преди 1 година

Ние сме на всеки километър:и така до края на света.

Коментирай

Мартин Илиев

преди 1 година

Всеки си мисли каквото си ще - факт . Само искам да уточня , че явно госпожицата / госпожата пише абсолюто на изус. Няма такова нещо като всеки ден / както там беше формулирано да не се била " прожектирала " песен на Щурците . Нито през ден , нито през седмица . Случайно и аз живях тогава .

Коментирай

Маргарита

преди 1 година

От онова време си спомням концерт на "Щурците". Гледах го по телевизията - ако не греша на фестивала "Ален мак". В Благоевград, на стадиона, той пълен, прожектори, светлинни ефекти и те свирят, а публиката пее с тях. Беше ми хубав спомен, докато не прочетох хленченето му, колко и как им било трудно при лошите комунисти! Те бяха една от най-известните и лансирани групи, но "Ален мак" беше фестивал на политическата песен, а след като толкова не е харесвал комунистите, какво прави там, някой да му е опирал пистолет до челото и да го карал точно там да пее ? Бях потресена, не допусках, не очаквах да е такъв слагач, да е такова перде и плазмодий! От тогава "Щурците" ги свързвам единствено с този случай и не ми се слуша за тях.

Коментирай

Борислав

преди 1 година

Да,всичко написано е вярно.През 70-те години нашите идоли(почти богове) бяха Deep Purple, Led Zeppelin,Uriah Heep, The Sweet ,The Slade,Nazareth, Black Sabath - на ,,първо четене''-хард и мелоди рок. Щурците ги слушах с малко снизхождение...Факт е ,че в нашата(моята) младежка група ,,РокОко,, свирихме само една песен на Щурците, за да има и нещо българско за ,,процента,,...Иначе са(бяха) добра група...

Коментирай

Атанас

преди 1 година

Боже,по-голяма простотия не бях чел. ЗАВИСТ И ЗЛОБА.Тая женичка, милата "журналистка" е направо жалка,но...🤣. Това го очаквах. След мнението на Маричков за Русия. Жалка история...А "Щурците " и ФСБ бяха златните кокошки на бюро Естрада. Песните им още се пеят и слушат масово. Е не...🤣,кой ти продиктува тая чутовно глупава и безмозъчна статия бе госпожо???🤣🤣🤣

Коментирай

Бат Мишо

преди 1 година

Щом ги пускаха нонстоп по радиото и телевизията за какво преследване говори дъртиу Кирчо. Всеки ден по няколко пъти, значи са били облагодетелствани и точно тези с връзките през соца сега се правят на много големи демократи. Ето за това не се получи прехода.

Коментирай

stefankoleff

преди 1 година

За мен и моите приятели, родени в началото на 60- те, Щурците бяха със статут на полубогове. Най добрата рок група! След 55 години техните песни продължават да се пеят. Времето беше такова. Трябваше да се нагаждаме, за да оцелеем. И въпреки натиска от Силовите ведомства, именно рокгрупите вкараха в България западното влияние- джинсите, дългите коси, бунтът против системата, желанието за промяна. Без рока щяхме да пеем и слушаме само Гюрга Пинджурова и Сестри Кушлеви. А след 1990 година, когато Чалгата завладя пазара, по- добре ли стана? Радка Пиратка и Глория ли да слушам- антимузика... Рокгрупите през социализма не можеха да издадат албум без да минат цензура. Но всичко бе качествено. И музика и текст, въпреки идеологията. И сега пеем тези песни.

Коментирай

Петър Генчев

преди 1 година

Колко тъжно е възрастни жени да ридаят за младостта си и ,че нищо не са постигнали тогава и сега в тъжния си сиромашки животец....

Коментирай

stefankoleff

преди 1 година

И не забравяйте, че Тодор Живков е един незначителен политик, живял в епохата на Щурците...

Коментирай

inkubatoribg

преди 1 година

Браво много яко и точно

Коментирай

Бат Гошо

преди 1 година

Не знам кой и как е решил, че трябва да очерни Кирил Маричков, но тази статия е смешка. С факти, познати на всички, се пише нещо, дето трябва да омаскари един човек. Какъв е смисълът? Нали се сещате, че на същата софра бяха и Лили Иванова и Васил Найденов и Богдана Карадочева и Стефан Данаилов и Силвия Кацарова и Тончо Русев и т.н. звезди от миналото. Със същата сила, тази статия важи и за тях. И на това ли викате свободно слово?

Коментирай

Айдее

преди 1 година

И тоя се изкара репресиран, дисидент, активен борец против комунизма... Нямат срама някои хора!

Коментирай

Бай иван

преди 1 година

Искам да попитам госпожата(госпожицата) на колко годинки е била по онова време и въобще била ли е родена по онова време ?

Коментирай

velbon

преди 1 година

Не съм фен на соца, въпреки егенето, започващо с 5. Но тоя да се прави на дисидент? Бил съм от най-върлите фенове и доста близо до групата. За съжаление най-достойния човек от тях, и може би най-големия китарист за времето, си отиде много рано. Светла му памет. Тоя съсипва имиджа на Щурците. Бил гладувал при соца (по една телевизия). Ако аз съм убил човек при катастрофа, не съм спрял на стоп, ама не съм депутат от СДС и тогава на власт, и изобщо, ама изобщо, хич не съм пил, (след едно партийно събрание, за празнуване на успеха), дали ще се размина с условна?

Коментирай

Някои

преди 1 година

Не се налапаха такива като Маречков и други певци , певачки и музиканти, които по времето на соца избуяха и до ден днешен лежат на стари лаври. Кой щеше да го знае и тогава и днес , ако не е била Държавна дирекция или както там се е казвала. Като са много големи таланти къде са им концертите днес. Защо не напълни Арена Армеец Богдана с пресипналия си глас или Маречков с изкривените си музиканти. Неблагодарници. Искали всичко само за себе си още през соца. Едва ли не някой е трябвало да им угажда, да им подготвя и плаща всичко по изявите , а те само да извисяват гласове и да цицат. Нали си я искаха ,,демокрацията" и пазарната , а не планова икономика. Кво реват сега? И какво очакват като се пишат днес репресирани ? Да им се числят девиденти или да им се възмездят вреди от соца. Ай ...с..р.

Коментирай

Лили

преди 1 година

Как така убиваш човек на пътя по твоя вина и се измъкваш сух по времето на социализма? Отговорете си сами и тогава обвинявайте автора на статията!

Коментирай

Дичо

преди 1 година

Тогава всичко беше на държавата бе другарки! И парите от билетите отиваха за държавата ,и с текстовете на песните трябваше да се внимава ,да са като за държавата,и другарите инвестираха в щурците защото пълниха залите , а от там идваха парички за "държавата"!

Коментирай

Устат Блендер

преди 1 година

Старият Щурец е млад по дух.Хубаво свиреха.Помня ги още с "Двете битничета свирят пред кварталното бистро".Щом Словото е свободно-защо трябва да го кри- тикувате?Я по-добре сварения боб го запържете да стане една вкусна боб яхния!Със салатка и ракия-блаженство!"Гуттен апетитен!"

Коментирай

За съжаление

преди 1 година

За съжаление, докато има кой да дели хората на 'възрастни" и на "млади", на "бивши" и "настоящи" и т.н. ...не е ясно кога ще станем положително, градивно общество.... Да имахте нула цяло и един процент от таланта на К.Маричков не бихте написали тази "завистлива" статия...и тези злобни коментари ....Вие /обръщам се към автора и поддържащите го/ сигурно завиждате за таланта..тогава и сега....

Коментирай

Хамалин

преди 1 година

Чудя се каква критичка си.По-скоро си лайномет. Май нямаш представа от рок и различните течения в него. Ако бях артист за мен ще бъде върха на сладоледа да хвърляш миризливите си лайна по мен.

Коментирай

Гошо

преди 1 година

От 30 години тоя все се жалва. Но точно в ония години си живееше много добре. Колко певци и групи можеха да записват тогава и да издават плочи? Единици,все с партиен гръб. От дежурните Щурци,Сигнал и ФСБ не можеше да се доредим до студията. Колко талантливи млади хора се опитвахме да покажем и нашите таланти,но заради партийните синчета нямахме никакъв шанс. А те още тогава си накупиха и апартаменти и коли,и си живееха чудесно. Та крокодилските сълзи които лее този прецъфтял щурец,въобще не са на място!

Коментирай

Свети Марко Тотев

преди 1 година

Моля дръжте се малко по-снизходително към старите хора. И щурците като всички български таланти по онова време бяха жестоко експлоатирани и на техен гръб другарите ядяха и тогава и сега. Те обаче оставиха знак,че и ние българите сме имали и имаме причини да се считаме за равни с европейската цивилизация. Моля дръжте се прилично да не кажа в прав текст какво означава точка,точка и многоточие.

Коментирай

Seemore

преди 1 година

Водете кулинарен блог, това е амплуато Ви. Антология на музиката - не Ви е силата.

Коментирай

Seemore

преди 1 година

амплОато. Пардон.

Коментирай

Иван

преди 1 година

Скъпа другарко "Пирожкова", Явно Ви липсва времето, когато СССР, МОСКВА и пирожките бяха задължителни. За Ваше сведение имаше и барети и бой. Лошо е, че комунисти като Вас промиват мозъците на младите и те вярват. Затова и ходим от избори на избори.

Коментирай

Василена

преди 1 година

Абе доругарко , държавата получаваше пари от Маричков , и многото други като него . Да организираха концерта вратите , плочите и други изяви , но музикантите бяха на заплата . Големият пай от тяхната дейност отиваше в джоба на държавата . Като не сте наясно , не пишете глупости . А относно " Фондацията " - брилянтни музиканти , шапка им свалям . Недостижими са и Вие им завиждате .

Коментирай

Иван

преди 1 година

Това е истината! За съжаление, и той е част от кампанията за подмяна на историята / истината.

Коментирай

Дядо драивър

преди 1 година

Преди колкото се отдалечавахме от 9 септември се множаха активните борци.Сега колкото по далеч от 10 ноември все повече дисиденти.Наши хора,какво да ги правиш.Но да не забравят,че не само те са живели по онова време.Още не сме измрели!!!!

Коментирай

Джон

преди 1 година

Ако наистина бяха добри по ония времена, щяха да пускат тяхната музика на Запад. Това никога не се случи -нито тогава, нито след 89. Причините са много,а не и тайна,че те бяха създадени с разрешение на БКП и Комсомола.Целта бе ясна -да се заглуши вражеската пропаганда.

Коментирай

Защо?

преди 1 година

Защо плюете?Защо?Човекът създал ,,Вчера,,,Вкусът на времето,20век,и ище десетки прекрасни песни останали във времето.Колко от вас млади тъпанари е създал поне едно нещо което да остане във времето.?Пораснах с Щурците,живях с тях и остарях с тях.И това беше Вкусът на моето време.Имайте уважение към 80 годишният Кирил Маричков.Песните му ще останат.От повечето от нас няма да остане и спомен.

Коментирай

Обективно

преди 1 година

Браво на авторката за статията Жалки са опитите на такива като К.М да се пишат "дисиденти" след като Държавата "ги хранеше" обилно и ги направи известни благодарение на "мръсните комунисти" които "налагаха" и популяризираха изпълнителите без да се налага последните да си плащат изявите

Коментирай

Бай хой

преди 1 година

Най добрата бг банда от ония години беше Диана експрес . Щурците имаха две-три парчета на тяхното ниво

Коментирай

Димитър

преди 1 година

Имаше и барети, а не милиционери и бой. Факт! Не лъжете! Освен тази лъжа, другото са интерпретации на базата на верни факти, които се тълкуват превратно. Част от изкуството на манипулацията. Никога нещата не са само черни или само бели, но вашето е немощ и чалгарска критика. Опитайте пак!

Коментирай

Атанас Николов атанасов

преди 1 година

,Дръпнаха им шалтера на един концерт в Благоевград. Аз бях на първите редове. Не разбрах, какво се случи, но после Жоро Минчев ме светна Не ми я хвалете държавата, че аз тогава бях част от статуквото, и хич не беше добре.

Коментирай

дончо

преди 1 година

Ш и б а н а к у ч к а.....а това че е катастрофирал си е негова лична трагедия....убил е човек непредумишлено....доколкото си спомням на излизане от пловдив за пазарджик....отвратително кръстовище....трябва да се срамуваш от написаното....неможеш и нямаш право да отричаш цяло едно поколение

Коментирай

Щуреца

преди 1 година

Що държавата не излизаше да пее вместо тях на ма гергано?И съм бил на концерт във Велико Търново,където влезе милиция и прекрати концерта.И бой си имаше!

Коментирай

Само скимти

преди 1 година

Не съм ги чул и видял в западни класации , но оперни и народни певици известни на Запад имаме , даже една песен лети в космоса.. Тоя полусеюит от 30 години само скимти.

Коментирай

Само скимти

преди 1 година

Не съм ги чул и видял в западни класации , но оперни и народни певици известни на Запад имаме , даже една песен лети в космоса.. Тоя полусеюит от 30 години само скимти.

Коментирай

Стефан

преди 1 година

Съществителните от мъжки род имат бройна форма - "осем албумА", "2600 концертА"...

Коментирай

Жоро

преди 1 година

Това е една от най тъпите статии които съм чел. Това е статия пълна злоба и пълна некомпетентност. Това отричане може да го напише само човек който не разбира нищо от музика. Няма песен на Щурците да не е хит да не е изпълнена със смисъл да няма отлично изпълнение и да не се харесва от поколенията до ден днешен. За тази мога само да кажа че със сигурност и харесват песни с текстове от типа на ,,на кметицата цицата" или ,,в мъжката баня нищо не става"или ,,подай ми го нека да го пипна"

Коментирай

Ivan

преди 1 година

Щурците си бяха голяма работа за онова време. Всеки фен знаеше песните им наизуст. Пълнеха залите и записваха в най-добрите студия. Властите ги използваха за лицето на БГ рока. Смешно е да се говори, че са били репресирани. Имаха модерни дрехи, дълги коси и инструменти, каквито трудно се намираха. Отделно взимаха добри пари за разни соц.прояви. Свириха по-конкурси, празници и младежки бригади. Затова е смешно да се пишат репресирани!

Коментирай

Елена Методиева

преди 1 година

Като ще плюеш по такъв голям човек,поне го прави малко по-грамотно. Очаква се журналист да знае и да спазва поне елементарни граматически правила. После децата били неграмотни. За "хората на словото" какво да кажем. Аман от всяващи омраза,неграмотни журналисти.

Коментирай

Ламарин Тенекеджиев

преди 1 година

Спомням си, че по времето на късния соц 1984-89 г.нямаше проблем да свириш рок, даже и HEAVY METAL. По-скоро имахме проблем ние които свирехме балканска музика. Привикваха ни, четяха ни конско, глоби рядко имаше.

Коментирай

Мили

преди 1 година

Абсолютна истина е написаното.! Браво и благодаря, че някой най сетне се е осмелил да я каже!!!

Коментирай

Аватар

преди 1 година

Крайно време беше да се каже, че царят е гол! Ашколсун, аферим машалла!

Коментирай

velbon

преди 1 година

Чета коментарите на юнаците критикуващи статията. Всички те плюят авторкото, че не разбирала от музика, явно не са чели статията, а само коментарите на съпартийците си. Ами тя даже е свирела "Даже аз на 16 години вече си имах моя група и трещяхме в мазето на Сашо Андонов на Обощире още през 80-те. А още в 5-ти клас имах "гръб" .... Това че Киро е добър музикант, не го освобождава от задължението, да е ЧОВЕК. Още повече, че освен музикант, той е и ПОЛИТИК, вижте му биографията. Ако старите истински седесари, се разприказват, мале мила ... Той и Хитлер е бил художник, пейзажите му хич не са зле. Той и Сталин е писал стихове още в семинарията и стиховете му хич не са зле, той и Зеленски съвсем не е лош комик ... Тука говорим за чест и доблест, а не за това колко хитове е написал наш Киро.

Коментирай

Кирил Василев

преди 1 година

Тази пропита с омраза и завист статия няма да промени факта, че Кирил Маричков е един от най-талантливите български певци, композитори и музиканти. Съжалявам за жалките и дребнави напъни на авторката.

Коментирай

Любо

преди 1 година

Не забравяйте,че заедно с Тошко Колев се заиграва и с ДС

Коментирай

Равновесие

преди 1 година

Харесвам песните на "Щурците" и до днес. Не харесвам опитите на който и да е музикант да привлича съчувствие като се оплаква "със задна дата". Защо не се е оплаквал тогава "когато е било лошото"? Разграничавам поет от политикант. Разграничавам жертва от творец. Уважавам поета и твореца. ....Жертвата да се оплаче в съда. Политикантите да лъжат наивниците. Социализъм нямаше. Имаше робовладелски строй със "социалистическа" словесност. Ако някой наистина е чел Томас Мор и всички идеалисти-социалисти ... че дори и Карл Маркс... никога няма да твърди че у нас ни е управлявала "комунистическа" партия. Анти-комунистическа - да. "По делата им ще ги познаете" - БКП внуши такава ненавист към една велика светла идея каквато само една анти-комунистическа стихия е способна да стори Кирил Маричков да пише и композира песни - това му е силата. Да не прави политически анализи - тук да мълчи е по-добре.

Коментирай

Рум

преди 1 година

Прави впечатление, че пишат хора, които по времето на Щурците или не са били или нищо не са слушали и разбрали, което е много тъжно.Да правиш музика като тяхната тогава беше като да ходиш по ръба на бръснача от една страна и от друга към такава музика се стремяхме по примера на големите английски и други групи.Били на " хранилката" казват, такова нещо могат да говорят само хора, които тогава не са били.А ДА СЕ ПЛЮЕ СЪВТЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ ГО МОГАТ .Като войник съм бил на техен концерт в Пловдив, после и в София така, че знам за какво говоря.

Коментирай

Пламен

преди 1 година

По-тъпо нещо не бях чел, а аз чета много...

Коментирай

LordJohn

преди 1 година

Да, да - гроздето е кисело.. Я всички цървули да си сбират торбичките и марш на село. Така и така от музика не разбирате. А човека си е музикант. За политик не става, но пък това дето си го може - си го може. А вие всите марш по селата дето сте били по това време. И без това за друго освен за овчари не ставате- та поне някаква работа да вършите. И като станете на 80 да работите колкото него. Сега само езиците си чешете и полза от вас - никаква. Човека онзи ден зала 1 на НДК напълни за втори път за 6 месеца. Кой от вас може да го направи?

Коментирай

Никол

преди 1 година

Е, такава тъпа статия може да напише само някой сребролюбец на който са платили за това. Този човек и тази група са оставили толкова зад гърба си и са направили толкова за българската музика и култура, колкото авторката на статията не е ходила до тоалетна. Това е група с лице разпознаваемо за малки и големи, слушали са се и се слушат от милиони. Останалите писаници са клюки и платено оплюване или такова от личен интерес.

Коментирай

Георги Пеев

преди 1 година

Незнам за вас момичета и момчета,но аз лично съм ял палки от милицията а имаше и войници на концерта..... летен театър Пловдив.

Коментирай

Bulsierra

преди 1 година

Кои бяха хората по време на соца които с автомобилите си убиваха хора и им се разминаваше? Аз знам за двама - Гибона и Маричков. А вие?

Коментирай

velbon

преди 1 година

Bulsierra, това събитие, преломно за много негови фенове, не беше по времето на соца, а доста по-късно, когато въпросния беше на върха на политическата си кариера. Да питаме ли добре помнещите стари седесари, след воаяжа из Пловдив и Асеновград, през този нещастен ден, след официалната част, колко марково уиски се опатка ... И какво първо и какво после и какво накрая е пишело в катаджийските протоколи? Това има ли нещо общо с рока? Може би с Death metal - а??? Щото дискусията е такава!

Коментирай

velbon

преди 1 година

Не беше по времето на соца, а по време на върха на политическата му кариера. Старите седесари от Пловдив и Асеновград, добре помнят кой колко марково уиски опатка след мероприятието.

Коментирай

Пирозова

преди 1 година

когато успееш да сътвориш дори една милионна част от това, което са сътворили Щурците и Маричков, можеш да си помислиш да ги коментираш. Другото е плява, както се пее в една негова песен.

Коментирай

Пирозова

преди 1 година

когато успееш да сътвориш дори една милионна част от това, което са сътворили Щурците и Маричков, можеш да си помислиш да ги коментираш. Другото е плява, както се пее в една негова песен.

Коментирай

Gggh

преди 1 година

До Борислав. То твоята група сигурно е от ранга на Deep Purple или Led Zeppelin? Аман от смешници,Щурците си остават най-добрата Бг рок банда. Факт.

Коментирай

Gggh

преди 1 година

До Борислав. То твоята група сигурно е от ранга на Deep Purple или Led Zeppelin? Аман от смешници,Щурците си остават най-добрата Бг рок банда. Факт.

Коментирай

Румчо

преди 1 година

В зората на СДС ....СЛЕД КОНЦЕРТ В ТЯХНА ПОСКРЕПА В АСЕНОВ ГРАД....НА ПРИБИРАНЕ КИРИЛ МАРИЧКОВ БЛЪСКА И УБИВА БРЕМЕНА ЖЕНА..ПРОБАТА ЗА АЛКОХОЛ МУ Е ВЗЕТА НА ЧЕТВЪРТИЯ ДЕН????!!!

Коментирай

Радко

преди 1 година

Мили Софиянчета,не забравяйте че именно провинцията направи от Щурците звезди,а не от софиянци,щото софиянци слушаха западна музика.А ако си спомняте ,когато Маричков беше депутат искаше да изгони провинциалистите от София.А пък да не забравяме че софиянци искаха промяна и по-точно не успелите да се вредят в редиците на комунистите.А сега най-много те плачат от неуредиците в държавата.Та момичето много ясно очерта цялата истина.Спрете да злорадствате!

Коментирай

Кобра

преди 1 година

Къде ми е коментяра?

Коментирай

ФилосоВ

преди 1 година

Злоба и завист в огромни количества изсипва тука някаква си никому неизвестна умнокрасива боркиня срещу отдавна залезли слънца ... 🙄 Тъжно и скръбно творение, пълно с полуистини, които в крайна сметка сумарно дават лъжа! Още по-тъжното е, че щом е за плюене по звездите, въздишане по "културата" на соца и попържане на днешната политика веднага се намира тълпа от клакьори. 😩

Коментирай

ФилосоВ

преди 1 година

Злоба и завист в огромни количества изсипва тука някаква си никому неизвестна умнокрасива боркиня срещу отдавна залезли слънца ... 🙄 Тъжно и скръбно творение, пълно с полуистини, които в крайна сметка сумарно дават лъжа! Още по-тъжното е, че щом е за плюене по звездите, въздишане по "културата" на соца и попържане на днешната политика веднага се намира тълпа от клакьори. 😩

Коментирай

Мариана

преди 1 година

Тъжно ми е,че има такива българки!Най-омразната част са критиците.Те нищо не създават..освен една голяма купчина л-йна след себе си..Е толкоз ли нищо прогресивно ли не видя в работата на Щурците през соца?Съмнява ме,че въпросната дама е родена късно и затова да си хейтърства и доставя голямо удоволствие..

Коментирай

Чаво

преди 1 година

Госпожо Пирозова, явно сте много възрастна дама. На 37 съм. Никога през '90-те не съм бил облъчван от баща ми с музиката на Щурците. Може би наистина са били галеници на комунистическия режим в България; не мога да преценя. Не искам да се карам с Вас, предполагам че може би сте права.

Коментирай

Васил Петров

преди 1 година

Маричков не съм го чул и видял да казва,че сега е рай.Но, госпожо Пирозова, преди наистина беше ад! И не се опитвайте да лъжете хората злоупотребявайки с Маричков!

Коментирай

Венелин

преди 1 година

Една от най-яките български групи преди и все още. Всички концерти бяха препълнени. Никой не е ходил на концерт по комсомолски поръчение на концерт, Гергана. Браво, Гергана. Ти стана забележима! Ти успя!

Коментирай

Вальо

преди 1 година

Не знам защо на концертите на Щурците по времето на соца, след 1 , 2 скучни техни песни, всички започваха да реват: „пърпъл пърпъл” Чак тогава публиката изпадаше в екстаз: просто защото социалистическия рок е пълна боза,в сравнение с рока създаден в родината му

Коментирай

Велин

преди 1 година

Всичко е за едни пари. Само за пари!!! Винаги певците са били галеници на властта. Няма лошо. За Маричков- не са измрели всички от онова време. Може малко по-скромно в пъченето. Някой споменава като идоли ФСБ. Вярно! Ама това от абревиатурата значи формация студио Балкантон. Бащата на Румен Бояджиев работи там. Пак всичко от държавата!!!! Те поне не съм чул да се оплакват, че са преследвани. Та тъй де, когато си размахвал китарата на международния конкурс за ПОЛИТИЧЕСКИ песни в Благоевград маааааалко го давай по-скромно! Сега се сещам и за едно участие на Щурците във "Всяка неделя". Кеворк ги беше поканил седмица след участие в студиото на Курт Хауенщайн от Супер Макс. Тоя убавец запали цигара в студиото. Та заради тая цигара Маричков го изкара почти музикален инвалид. Само заради това буржоазно държане с цигара в студиото!!!

Коментирай

velbon

преди 1 година

Тия хора май не разбират за какво пламна дискусията. 1. Никой не отрича музикалните постижения на КМ. 2. Не става дума за това. 3. А по концертите публиката изригваше, когато подкарваха на бис "Дим над водата", която май не е писал Киро. 4, 5, 6 и ... 106 - само хора, които не познават историята на Щурците, могат да отъждествяват само КМ с Щурците. В бандата имеше невероятни талантливи музиканти. Приносът им към БГ рока не е по-малък. Нима КМ да е държал нотите на Пеци Гюзелев или на Валди??? Киро е бил шефа. По-пробивен, по- чевръст, по-"идеен" и в политически смисъл. Това е. Всички тези писания по-горе се отнасят до физическото лице КМ, изживяващ се като политик. Който в момента съсипва имиджа на една велика група, която си има за лично негова.

Коментирай

velbon

преди 1 година

ия хора май не разбират за какво пламна дискусията. 1. Никой не отрича музикалните постижения на КМ. 2. Не става дума за това. 3. А по концертите публиката изригваше, когато подкарваха на бис "Дим над водата", която май не е писал Киро. 4, 5, 6 и ... 106 - само хора, които не познават историята на Щурците, могат да отъждествяват само КМ с Щурците. В бандата имеше невероятни талантливи музиканти. Приносът им към БГ рока не е по-малък. Нима КМ да е държал нотите на Пеци Гюзелев или на Валди??? Киро е бил шефа. По-пробивен, по- чевръст, по-"идеен" и в политически смисъл. Това е. Всички тези писания по-горе се отнасят до физическото лице КМ, изживяващ се като политик. Който в момента съсипва имиджа на една велика група, която си има за лично негова.

Коментирай

Петър

преди 1 година

Вижте му добе снимката. Ето го, ито това е лицето на отвратителния комуняга, лапал с пълни шепи от соца, който в първите секунди на 10.11.1989 се отврати от соца

Коментирай

Мони

преди 1 година

Моите уважения за Щурците, но сл.89г.всички станаха дисиденти,само май Лили хареса СДС, но не плюеше миналото.Живеех на 50метра от Маричков, за гонен в соца,имаше маршали,фендери, баща му адвокат от Чужбина носи,но 2600 соц.концерта са нямали някой от британските рок групи.ФСБ са също елита на соца.Скъпа техника,студиа,фенове,участия,в БНТ винаги са били като у дома си.Бандъраците бяха първата рок група и наистина забранена,Цурци и други соц.величия станаха послушни комсоМолци и за това имаха 2600 концерта и видяха по студията да плещят небиварици,а Бънди,когото лично познавах убиваше истинското си забранено минало в алкохол,в същото време Киро жънеше поредния вече СДС успех,Минчев с двете си кучета подминаваше пропадналия Бъндърак по центъра,а след като Бънди почина,имаше концерта:"На Бънди с любов".Лицемерие на воля...такива сме си и за това не е виновен соца,капитализма или Путин.Ние сме такива...

Коментирай

Мони

преди 1 година

Моите уважения за Щурците, но сл.89г.всички станаха дисиденти,само май Лили хареса СДС, но не плюеше миналото.Живеех на 50метра от Маричков, за гонен в соца,имаше маршали,фендери, баща му адвокат от Чужбина носи,но 2600 соц.концерта са нямали някой от британските рок групи.ФСБ са също елита на соца.Скъпа техника,студиа,фенове,участия,в БНТ винаги са били като у дома си.Бандъраците бяха първата рок група и наистина забранена,Цурци и други соц.величия станаха послушни комсоМолци и за това имаха 2600 концерта и видяха по студията да плещят небиварици,а Бънди,когото лично познавах убиваше истинското си забранено минало в алкохол,в същото време Киро жънеше поредния вече СДС успех,Минчев с двете си кучета подминаваше пропадналия Бъндърак по центъра,а след като Бънди почина,имаше концерта:"На Бънди с любов".Лицемерие на воля...такива сме си и за това не е виновен соца,капитализма или Путин.Ние сме такива

Коментирай

Истинският

преди 1 година

Кирил Маричков трябва да е благодарен от времето на соца. Ходил съм на много техни концерти и наистина правиха много стойностна музика за времето. Държавата се грижеше за всичките капризи на музикантите. Това го казвам защото съм свидетел на отношението към тях.

Коментирай

Бебо

преди 1 година

Кириле Маричков,би се харесал повече,ако гледаше само музиката си.Харесвам те като музикант, но не ти отива да си дисидент-вярвай ми!Аз също съм от поколението от края на петдесетте години и добре знам в каква среда вирееха"Щурците".Статията е абсолютно обективна,но за съжаление-закъсняла.

Коментирай

Тодор

преди 1 година

Откъде извадите тази цифра 2600 концерта бе другарко.Вие сте ги броила имате статистика от Концертна дирекция. За 20 години 2600 , става по 130 на година.Вие не си пиете хапчетата редовно или сте стара мома.

Коментирай

Георги

преди 1 година

Ходех е на концертите на Щурците защото пееха много песни на Бийтълс и то много успешно. Иначе си бяха галеници на властта. На концертите им във Велико Търново беше пълно с ченгета от ДС.

Коментирай

Татация

преди 1 година

Лошото е това.че почти нищо не се е променило.няма кой да го промени.чакаме да се роди някой Левски.а песните им единствени са на св.ниво и на българско си приличат с Битълс.но не ни пуснаха Битълс.

Коментирай

Tit

преди 1 година

ФСБ и Щурците никога не са имали добри вокалисти, само мрънкялници. Голямата група има добър вокал, такива бяха Диана Експрес, Сигнал, LZ. КМ пълнеше залите, защото хората бяха жадни за музика, но наистина искаха парчетата на Пърпъл, само,, Среща,, е на ниво. Бил съм на концерт, където Щурците щяха да ядат бой, КМ хвърли баса...

Коментирай

Димитър 2

преди 1 година

Свободно слово, колко да е свободно, щом си избират коментарите, които публикуват. Само исках да вметна, Пирозова, по телевизията кого да поканят, бе мила, ако не са Щурците, ФСБ, Сигнал - Гологан, Ренегат и Везни ли? Посочи ми от твоите младежки групи, които са изместили Щурците от твоята класация някоя, която сега слушаме и коментираме. И последно, Щурците не са Лили Иванова и никога не са закривали партийни форуми, официални събития и парадни мероприятия, те бяха нашата група. Колкото до десиденти, ами не си спомням тайно да съм слушал Пирозова, виж Щурците и Бъндараците съм.

Коментирай

Димитър 2

преди 1 година

Пожелавам на позастаряващата госпожа Пирозова, не само да стигне годините на Киро Маричков, ами да изглежда така на тези години

Коментирай

Кольо

преди 1 година

Жалко и срамно. Има един закон на Паркинсън с име "Некадърис Нахалис". Изчезваме като народ и продължаваме да плюем и против малкото останало хубаво у нас.

Коментирай

Стефан

преди 1 година

Браво, за статията, аз съм набор 78 и като фен на Щурците мога да кажа че статията е абсолютно точна както съдържание така и като въпроси. Маричков е "жертва" на егото си .А баща му беше висш "мачкан" кадър на външно ли или така съм чувал. За съжаление всичко и сега се повтаря ... А ФСБ поне се въздаржаха да се правят на мега дисиденти. Маричков ще го запомня като част от Щурците, но не не и като "демократичен радател" защото социалистическият му напредък колкото и и да се опитва да го покрива с демократична боя е реално истинският му успех .

Коментирай

Стефан

преди 1 година

Браво, за статията, аз съм набор 78 и като фен на Щурците мога да кажа че статията е абсолютно точна както съдържание така и като въпроси. Маричков е "жертва" на егото си .А баща му беше висш "мачкан" кадър на външно ли или така съм чувал. За съжаление всичко и сега се повтаря ... А ФСБ поне се въздаржаха да се правят на мега дисиденти. Маричков ще го запомня като част от Щурците, но не не и като "демократичен радател" защото социалистическият му напредък колкото и и да се опитва да го покрива с демократична боя е реално истинският му успех .

Коментирай

Старец

преди 1 година

Като "старец" от онова време изпитвам едно "нежно " презрение към авторката.Явно тя е расла в късният соц. или по-скоро след соца.За онова време, когато държавата на червените галоши държеше всичко в ръцете си, да казваш че тя : организирала концерти,издавала плочи,правела им клиповете е тотална глупост.А печалбата кой прибира?Предполагам гергана е една простовата червена бабичка в настоящето.Ниско платена,и мечтаеща си за яке на Мейдън!

Коментирай

Бай Иван

преди 1 година

Коя сте вие, неуважаема госпожо? Платена или безплатна оплювателка?!

Коментирай

Една жена каза

преди 1 година

Авторката вероятно не е била в активна възраст по времето на социализма и трябва да ѝ се обясни, че до 1989 нямаше никаква дейност, която не е държавна. Изключвам работата "на черно"....

Коментирай

Цветкова

преди 1 година

Добре оформена, добре платена статия, Гергана! Само не разбирам, не знаете ли, че парите на Държавата ги изкарваше целокупният народ! Този народ, не друг изплати заем на Държавата, изтеглен 1984 през 2015г! От също такива пари се бълваха какви ли не привилегии, резиденции, комитети, външно-търговски дружества, приватизации, дори и тоталната разруха, дирижирана от същата тази Държава! Препоръчвам на всички да се поровят в Указ 56 и отчетен доклад на Петър Младенов пред пленум на цк на бкп от 1989г и тогава да говорим за парите за Щурците! Просто СМЕШКИ!!!

Коментирай

velbon

преди 1 година

До Мария Наумова Даааавай Мими, мачкай!!!! Така се прави!!!! Долу злобните стари крави! Долу просташката част от населението, което е на друго мнение, различно от мимито! Мачкай! Е, тва вече е културна дискусия! Вече стана готино! Долу злобните стари крави! Да живеят любезните, добрички, И МЛАДИ кокошчици, пилеца и патенца .... Кирил Маричков - Президент или поне Мин. Пред ....

Коментирай

Emil

преди 1 година

Толкова злоба и толкова ненавист в текста, че каквито и думи да отправя към авторката, опасявам се, ще звучат като възхвалява. Другарко П..., ти наистина си достоен привърженик на най-престъпната във вековете партия. Помнете: едно голямо земетресение поразява един географски район, наводнение отнася землището на няколко села, както и суша, но комунизмът унищожи толкова държави, които и досега не могат да се възстановят. Хора те все още са тук! Пазете се!

Коментирай

Аз казох

преди 1 година

Само да питам , този диесидент, кой и как му купуваше fender китарите , през онзи мрачен период ?

Коментирай

Махмуд бей

преди 1 година

Браво бе,не оставихте неоплют творец в тоя Бантустан!Маричков е творец,изпял чудесни песни и преди и сега.На комунягите от Българистан не им харесва неговото творчество,защото изпя песни срещи комунизма които вдъхновиха демократичното общество!Комунистическите шибалници да го духат,да духат едноинчовия по малкия пишок!

Коментирай

Махмуд бей

преди 1 година

Браво бе,не оставихте неоплют творец в тоя Бантустан!Маричков е творец,изпял чудесни песни и преди и сега.На комунягите от Българистан не им харесва неговото творчество,защото изпя песни срещи комунизма които вдъхновиха демократичното общество!Комунистическите шибалници да го духат,да духат едноинчовия по малкия пишок!

Коментирай

Кети

преди 1 година

К.М.е отвратителен лицемер и нагаждач!Дисидент-друг път!Противен тип!Много фалшив герой!

Коментирай

Юлия

преди 1 година

Коя е тая злобна женица,която никой не я знае.....и тя нищо не знае,че дава оценки.И всичките подобни,дето коментират....Вие какво постигнахте в ония времена,че злословите и каляте човека.Дребни душици сте вие,срам за децата си....дърпащи ги назад .Еми хващайте си пътя към Москва,явно Путин ви е по мил.

Коментирай

Ужасссс

преди 1 година

"авторката" е жалка карикатура !!! Възпята е в много от песните на Кирил Маричков.

Коментирай

Мария

преди 1 година

Авторката е злобна стара комунистическа крава .

Коментирай

Dian

преди 1 година

Taka e, Shturtsite bqha golemi za shtoto GI lansiraha, e... naglost e da pluesh po bivshite si. sponsori

Коментирай

Dian

преди 1 година

Така е, Щурците бяха големи за щото ГИ лансираха, е... наглост е да плуеш по бившите си. спонсори

Коментирай

Салиери

преди 1 година

Този текст е позор и за съчинителката си, и за сайта, който го публикува!

Коментирай

О, свещена простотия

преди 1 година

То само като прочетеш последното изречение "сготвих боб, направих кекс, човърках си цветенцата и съм заредила Москва не вярва на сълзи" и ти става ясен духовният свят и мироглед на самодоволния простак. И този нисш организъм взел да се упражнява върху Кирил Маричков. О, НЕсвещена простота!!!

Коментирай

О, свещена простотия

преди 1 година

То само като прочетеш последното изречение "сготвих боб, направих кекс, човърках си цветенцата и съм заредила Москва не вярва на сълзи" и ти става ясен духовният свят и мироглед на самодоволния простак. И този нисш организъм взел да се упражнява върху Кирил Маричков. О, НЕсвещена простота!!!

Коментирай

Dian

преди 1 година

Marichkov e ot ebteisko semeistvo, mislq po bashtina liniq beshe

Коментирай

нАКа 47

преди 1 година

Салиери, той целият сайт е безподобен позор, ти за някакъв текст си се притеснил!

Коментирай

Бай Хой

преди 1 година

Ако не беше комунузма да им създаде на Киро и други като него изкуствен дефицит никога нилой нямаше да ги допусне до сцена. Всички реват като вдовици за ... колко много им взела държавата и ното един от тези доносници не се замисля че ако не беше този комунизъм щяхме да ходим на концеети на Zepelin, Sabath ACDC а не на измислените концерти на измислените милиционерчета. Същия този човечец каза че смъртта на Майкъл Джексън не била голяма загуба. Другия динозавър Данчо Караджов рече че ако сложил АСDC на площада в стария несебър никой нямало да им даде и лев..... Излиза че и двамата са по големи и от най големите. Един вид Богове.... Соц Богове :) Дълго стана а стига толкова...

Коментирай

Ран Босилек

преди 1 година

Кирчо си мисли, че е надживял наборите си и няма вече свидетели за това какви ги е вършил по онова време! След като не можа да стане заслужил артист и активен борец против капитализЪма, въпреки раболепието си към тогавашната власт, сега на стари години е решил поне да стане активен борец против комунизЪма! Абе Кире, що си не гледаш здравето и старините ами караш хората да списват коментари без да те познават отблизо какви си ги вършил!

Коментирай

Баш Бащицата

преди 1 година

Щурците определено са добра група, особено за българските стандарти. Ясно е, че Държавата им е помагала и са били нейни галеници. Всички подобни звезди тогава бяха. Разбира се, трябвало е да спазват някакви правила, наложени от същата тази Държава. Като не им е харесвало, отиват да работят от 8ч до 17ч обикновена работа. Никой не отиде. Затова е смешно и жалко, че всички такива се изкараха дисиденти, плюха отгоре на тази Държава, режима и Тодор Живков, чиито галеници и храненици бяха.

Коментирай

Dudi

преди 1 година

Мръсен убиец е този... Кой го слуша, не зная...

Коментирай

Токайто от Пазарджик

преди 1 година

Някой пита за баща му.Ами шеф на арбитражния съд,съветник на Т.Живков и посланик във Ватикана. Според майка му пък,Щурците трябвало да се казват Кирчовците..

Коментирай

Митов

преди 1 година

ВИНАГИ некадърникът търси нещо за което да обвини по-успелия от него. За писача на тази словесна диария само ще кажа, че онези, които следват модата в изкуството не разбират нищо от изкуство. Точно затова го правят.

Коментирай

Всичко с времето си

преди 1 година

Жалък вопъл на безлична персона. Язък за барута.🙄

Коментирай

Стоянов

преди 1 година

В ония години не им даваха да свирят/копират/западни групи.На концерт в летния театър във Варна изпълниха песен на deep Purple и публиката подлудя.Намеси се ,,милицията,,и концерта беше спрян...Настана голямо меле с публиката...Сами си правете изводите...Велика група...

Коментирай

Пирожко

преди 1 година

Пирожкова яко е повърнала една кофа злобни лъжи.

Коментирай

Боряна Гюджукова

преди 1 година

Много грозно писание.Още повече, че и до ден днешен концертите на Фондацията са възпламеняващи и изпълнени с енергия на любов между изпълнители и публика.Огромно море от любов.

Коментирай

Troicho

преди 1 година

Щурците имитираха запада.Правеха хубави парчета.И те са част от всички,които правят "естрадната" българска музика,която да измества западната и да не и обръщаме голямо внимание.Те бяха щурци заедно Сега само повтарят.Няма го оня стил.Незнам защо.

Коментирай

Москов

преди 11 месеца

Кирчо, хайде не на нас тия изпълнения! Познаваме се кой какви ги е вършил преди и сега! Защо Пепи Гюзелев и Боти (Борислав Панов) светла им памет, не се направиха на десиденти? Защо Пепи Цанков, Валди, Георги Марков не обикалят по телевизиите да плачат, че са жерви на онзи режим? Веско щуреца (по-добрият певец) не ти издържа на претенциите и тихо се оттегли! Има ли някой от групата сега, който да желае да работи с теб? НЕ! Затова си се пришил към "Фондацията"! Само ти "нарцисът", се намери да плюеш, а "га яде кебапчетата...?"

Коментирай

Аааааааа

преди 11 месеца

Когато един българин се научи да говори за друг българин, без да лее злост, неистини и манипулации, тогава в Бг ще се променят нещата. Статията, дори и да съдържа нещо вярно, показва много сериозния проблем на автора - невъзможност да изрази мнение без да потъне в блато от злоба. Подкрепям казаното от много коментирали - създаденото от Щурците не може да им бъде отнето. Всеки живял в онова време знае, че трябваше да се приспособиш и да намериш начин да работиш и твориш. Това не значи, че не може да имаш мнение и да не си ОК с много от нещата, които са се случвали. Или за да се водиш истински дисидент трябва да си строшил китарата и да си станал шлосер в завод!? Слава богу, че не е станало така. Слава богу, че Щурците все пак ги е имало, а без Кирил Маричков нямаше да е същото. Да уважаваме направеното от другите, тяхното мнение и позиция.

Коментирай

[email protected]

преди 11 месеца

По-тъпо нещо не съм чела никога, жалко....

Коментирай

[email protected]

преди 11 месеца

По-тъпо нещо не съм чела никога, жалко....

Коментирай

Стоян Николов

преди 11 месеца

Толкова злоба и помия не бях чел с години! То бива злоба, то бива простотия....... отвратен съм от написаното! Ти булка коя си? Нещо си се назлобила ако.... Важното е да осереш някого и да го изкараш най черния и най долния за да спиш спокойно..... нали така? Той бил един какъв си...... Ами такъв да е! Остана ли името Щурците и Кирил Маричков в историята на българската музика? - Да в историята на българската музика са и всеки знае кои са Щурците! А ти....... коя си? Коя си ти?

Коментирай

Фендера

преди 11 месеца

Чета коментарите и мисля, че много от изказалите се, не са съвременици на "репресирания" Киряк Маречков! Тези, които бяхме по-близо до тази личност несъмнено ще подтвърдим, че Кирето беше много гъст с тогавашната власт! Той рязко се отличаваше от другите групари с връзките и привилегиите, които имаше от соц. институциите! Няма да изброявам облагите, които получаваше от онази власт, която сега плюе! Прегледайте коментарите и се замислете, защо никой от бившите щурци не е написал и един ред!?

Коментирай

Epsilon

преди 11 месеца

Единственият музикант по онова време, който пострада от режима (и то за вицове) бе Сашо сладура! Голям цигулар и шоумен! Кире, нито си сладур, нито музикант! Мнението на колегите беше, че се подпираш на бас китарата, а не свириш! За пеенето да не говорим! Докато Веско щуреца пееше първите години се получаваше!

Коментирай

Wolf

преди 11 месеца

ТАЯ ПАЧАВРА СИГУРНО Я Е ЯД ЧЕ ТЯ НЕ Е КРЕЩЯЛА "ХУБАВО МИ Е ДР. МАРИЧКОВ" , ТА СЕГА ЗЛОБЕЕ. АМАН ОТ КУРВИ.

Коментирай

Wolf

преди 11 месеца

ТАЯ ПАЧАВРА СИГУРНО Я Е ЯД ЧЕ ТЯ НЕ Е КРЕЩЯЛА "ХУБАВО МИ Е ДР. МАРИЧКОВ" , ТА СЕГА ЗЛОБЕЕ. АМАН ОТ КУРВИ.

Коментирай

Cristo7

преди 11 месеца

Аз също помня много добре най добрите рок групи Сигнал и Щурците, но Данчо Караджов не се оплаква, както Маричков, макар да има много по голямо основание. Гледай си старините Кирчо песните ви ще се помнят и без твоето хленчене!

Коментирай

Cristo7

преди 11 месеца

Гледай си старините Кирчо, песните ти ще се помнят и без твоето хленчене!

Коментирай

Чочо

преди 11 месеца

Всички изпълнители, текстописци и композитори бяха на заплати при соца, а след това искат авторски права върху това, за което им е платено. Почти всички колабираха след промяната, защото си бяха плод на онази епоха. Сега има завръщане, като за сбогом. Малцина от тях правят успешни концерти-Лили Иванова, Сигнал и сборната формация Фондацията. Но Щурците си имат велики песни, които въпреки плюенето, ще останат евъргрийни в българската музика. Доста млади изпълнители направиха кавъри на песните им, а младата публика не знае, че тези песни са именно на Щурците.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.