УТРЕ Е ТРЕТИ МАРТ, А НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР СИ ОСТАВА ПОД ДЕПЕСАРСКО ИГО

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/utre-e-treti-mart-a-narodniyat-teatar-si-ostava-pod-depesarsko-igo/52933 SvobodnoSlovo.eu
УТРЕ Е ТРЕТИ МАРТ, А НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР СИ ОСТАВА ПОД ДЕПЕСАРСКО ИГО

Писах толкова много статии за превземането на Народния театър от ДПС, че вече не ми е интересно да се занимавам със случая. Но дали проблемът е изчерпан за публициста е отделен въпрос, важното е, че тази воняща гангрена трябва да бъде изцелена. С хирургически нож.

Ясно е, че ДПС са купили най-авторитетната културна институция в България. И я държат в желязна хватка, подпомогнати от алчността на голяма част от актьорската трупа и от посредствеността на един чиновник - сегашния директор. 

Обикновен сценарий за унищожение на институцията. Назначаваш за шеф някой посредственяк, който никога не се е изявявал на творческото поле, но страшно му се иска да бъде фактор в културата и му връчваш пачки, които да раздава с пълни шепи на подчинените. Да купува души и съвести. Народният театър не помни такъв клиентелизъм и такъв срам.

Нека Васил Василев, който от 29-годишна възраст е "работил само директор" най-сетне високо да обяви откъде вади толкова пари за огромни заплати и бонуси на актьорите и служителите в театъра. Откъде ги рине? По дърветата ли растат? Тия щедро пръскани пари напомнят подкуп. Такива пари - по-големи като количество, но със същото предназначение - се раздават на мисирите в антибългарските телевизии. В антибългарска трибуна ли ще се превръща Народният театър, носещ името на народния поет Иван Вазов?

Уж беше направен одит за произхода на тези средства. Уж Минеков трябваше да обяви резултатите от одита. И точно преди да ги огласи, го изритаха от министерското кресло. Него единствен. Тъкмо щеше да отвори уста и му я залепиха със скоч. Той самият си е виновен - протакаше твърде дълго, а ланцетът беше в ръцете му.

Александър Морфов е дисциплинарно уволнен, В. Кръстева "решила доброволно" да се оттегли. "Мирът бил осигурен". Равностойни  ли са тези две личности? Съизмерими ли са начините на напускане? С подобни действия раната става по-дълбока и гноясва.

Хората, които трябва да си заминат от театъра, са чиновниците на Доган - Васил Василев и Кръстева. Ако има и други скрити зад кулисите - да се пръждосват и те. Директори, пиари и всякаква партийна агентура - с лопата да я ринеш, а добрият режисьор е рядкост. И както писах неведнъж - не играйте с етническата карта, подлеци, едно е етнически турчин, а друго е депесар и Доганов ибрик!

И нека новият министър на културата - саксофоност и диригент - не дрънка безобразия от рода на "законът не ми дава право да се бъркам в работата на културните институции"! Как нямаш право? За чий *... тогава си министър? Какво дириш в Министерския съвет? Когато пред очите ти бива унищожавана най-старата и най-уважавана национална културна институция - имаш право и си длъжен да се намесиш! Ако законът е антибългарски, антикултурен, алогичен, ирационален - и ти връзва ръцете - пак ще намериш начин да реагираш! Стига да искаш - можеш да го направиш! Минеков заявяваше, че има пълното право да уволни директора Василев - как ти нямаш това право!

Следващото НС трябва да въведе ред в Авгиевите обори на българското културно законодателство. Трябва, трябва, ама в НС ще влязат същите зад@ници, плужеци и сороски хрантутници. "Преял търбух - за култура глух" - е рекъл народът.

Културното министерство трябва да бъде най-важното в един министерски кабинет. Културният министър трябва да бъде първият сред равни. Самият министър-председател, както и държавният глава, трябва да бъдат културно извисени личности. А не да не знаят и едно стихче от дядо Вазов ( справка: Румен Радев на дебата с Герджиков ) 

Иначе подир Народния театър, ще хлопне кепенци и България. Вече не говоря за "държавата" - имам предвид "територията". Дори като територия ще съществуваме само докато притежаваме културна идентичност.

Милена Върбанова 

5 Коментара

До кога ще се хващаме на подобни елементарни трикове?

преди 1 година

Един "голям" режисьор се напил, започнал да буйства, да драска по вратите и да чупи, казано иначе - хулиганствал. За такова деяние получил съответното наказание - уволнение. Ако толкова много му е тежало присъствието на Кръстева на "великия" режисьор, могъл е да намери поне десетина други форми на изразяване на мнение и отношение. Политическите пристрастия на един или друг член на обществото не могат да бъдат претекст за дискриминация! Защото Морфов е постъпил именно така - дискриминирал е Кръстева по отношение на нейните политически обвързаности. Трябва ли да сатанизираме Морфов, че е крайно десен-бесен?

Коментирай

2. До кога ще се хващаме на подобни елементарни трикове?

преди 1 година

Сега на някого му хрумнало какви дивиденти могат да се извлекат от ситуацията и се започва... Жълтопаветният планктон организира протести. Целта е привличане на вниманието в предизборната обстановка. Както се казва, лоша реклама няма. Целокупният народ е принуден да се занимава с хулиганската проява на един пияница и го превъзнасят, сякаш е сътворил пепетуум мобиле. Това изместване на центъра на тежестта е характерен похват от рекламната дейност. Впрегнати са достатъчно на брой популярни лица, които да представят насилника за жертва. До кога ще се хващаме на подобни елементарни трикове?

Коментирай

Любо

преди 1 година

Дали щеше да има такъв скандал, ако г-жа Кръстева беше придружила до урната Бойко Борисов или Цв. Цветанов или Иван Костов или...някой друг герой от близкото минало? При демокрацията правилото е "невинен до доказване на противното", независимо дали на някой това му харесва или не.

Коментирай

Янислав Геров

преди 1 година

До анонимника "До кога ще се хващаме на подобни елементарни трикове?" Защо не си напишеш името бе - ПОДЛОГА ДЕПЕСАРСКА?! Защото си най-обикновен ИБРИКЧИЯ! Ти си ПЛУЖЕК!

Коментирай

Хаджи Минко

преди 1 година

Любо, ти цитираш лидера на ДПС - Мустафа Карадайъ! -------------- 13.02.2023 ------------ Карадайъ: Пеевски е невинен до доказване на противното! Надявам се да е в листите ни.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.