УЖАС! “ЕКСПЕРТИЗА” ЗАМЕНЯ ТЪПИТЕ ИЗРАЗИ НА БАЦЕ “ХОДИМЕ, “СТРОИМЕ”...

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/uzhas-ekspertiza-zamenya-tapite-izrazi-na-bace-hodime-stroime/9898 SvobodnoSlovo.eu
УЖАС! “ЕКСПЕРТИЗА” ЗАМЕНЯ ТЪПИТЕ ИЗРАЗИ НА БАЦЕ “ХОДИМЕ, “СТРОИМЕ”...

Току-що пет-шест пъти по всички български медии генерал-майор Радев каза, че хората в кабинета му били с... експертиза, и тя според него била “уважавана” и незнамкаква си още, считайки неправилно експертизата за лично качество, а тя определено не е такава.

Експертизата е: и з с л е д в а н е.

Вижте речниците на всички езици.

Методите на експертизата са: описателен (аналитичен), сравнителен (преди, сега, в бъдеще) и съпоставителен.

Правилното понятие, което би използвал в случая (пет-шест пъти) един грамотен и образован донякъде човек е:

е к с п е р т н о с т.

Експертността е лично качество, тя може да бъде уважавана. Министрите на Радев сигурно притежават това качество, но то определено не е “експертиза”, тя е друго нещо.

До 11.05.2021 г. ни побъркваха по медиите със сбърканото трето спрежение, I л, мн. ч., на генерал майор Баце от с. Банкя (прословутите му “ходиме”, “строиме”, “четеме” и др.), а сега има да слушаме всеки ден за наши хора с експертизи, всички с огромни експертизи.

Пиша това, защото терминът “експертиза” в неговия погрешен смисъл (качество на човек) като цунами залива медиите, ползват го хора които искат да изглеждат по-така, по-модерни, по-умни и по-грамотни, отколкото всъщност са.

Колко е опасно да си прост!

Акад Петър Иванов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.