В днешно време повечето млади мъже търсят мекото на баницата и закрилата на майчината сянка. Синдром на отложения живот

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/v-dneshno-vreme-povecheto-mladi-mazhe-tarsyat-mekoto-na-banicata-i-zakrilata-na-maychinata-syanka-sindrom-na-otlozheniya-zhivot/134154 SvobodnoSlovo.eu
В днешно време повечето млади мъже търсят мекото на баницата и закрилата на майчината сянка. Синдром на отложения живот

В днешно време повечето млади мъже търсят мекото на баницата и закрилата на майчината сянка. Синдром на отложения живот

Д-р Катя Пенева е семеен консултант с над 10 г опит. Завършила е БАН, а от 2021 г е преподавател по приложна и трудова психология във ВХТИ Асен Златаров

Анелия: „Много връзки и бракове приключват поради зловонното влияние на свекървите. Авторката много философства, нека пише за по-реални неща. Ето една интересна тема – ЕДИПОВИЯ КОМПЛЕКС на мама и на маминото момче. Хайде да видим, напишете нещо и за това”. Искам да ви уверя, че следя всички коментари под статиите си и с удоволствие ви отговарям.

Сам по себе си Едиповия комплекс е много скучен, ако е изваден от контекста на личните ни истории. Вероятно авторката на коментара визира горчив опит от срещата си с големи мъже, които въпреки възрастта си са все още незрели, силно привързани и крайно зависими от майките си. Но нека да не бъдем прекалено строги и да се обърнем назад към родовата ни история, за да видим коренчето на привързаността на родителите към синовете им. Когато момчето се ожени, остава да живее в бащината къща и продължава корена, чрез поколението, което създава. Сина в онова време е на особена почит за разлика от дъщерята, която, когато се задоми, оставя на зад родителите си и отива в чужд дом, за да стане част от друга семейна общност. И в днешно време, култът към мъжкото чедо остава непокътнат и това има своята логика. Статистиката сочи, че все повече млади мъже предпочитат да останат да живеят под един покрив с родителите си и отлaгат своята зрялост. Психолозите са сложили и диагноза – Синдром на отложения живот. Отказваш да пораснеш, искаш да се забавляваш, да имаш повече, да не работиш. В нашата възрожденска история Любен Каравелов осмива образа на Мамин Колю. Днес е обратното. Все повече млади мъже търсят мекото на баницата и закрилата на майчината сянка. Хедонистичното благополучие е превърнато в култ. Младите хора го свързват с идеята за щастие – все повече приятни преживявания и високо качество на живот.

Днес да си „мъж” да имаш семейство, грижи, да се чудиш как да вържеш двата края не е прeстижно. Унизително е! Знаете ли, че младежката безработица в България е на едно от най-високите равнища в Европа? Защото според последните социологически проучвания „повече от една трета от нашите младежи отдават особено значение на социалните възможности на родителите си”. Нали си давате сметка, че в условията на капитализъм стартът на младите хора е свързан с наличието и размера на частната собственост на родителите и те се чувстват все повече материално зависими. А точно тази отложена самостоятелност превръща зрелостта им в химера. От какъв зор един млад мъж да се бъхти, когато всичко му се слага на тепсия? Привилегированата социална позиция на младия човек, получена от статуса на семейството, му позволява да се освободи от тежестта на ценностите на „оцеляването” и го превръща в готованец.
Сигурно си мислите, че само икономическите трудности са причина любимите ви момчета да предпочитат дома на мама? Една голяма част от тях в проведено социологическо проучване в България сочат , че общото домакинство с родителите им и всеотдайната родителска грижа ги лишава от тревогата за посрещането на ежедневните трудностите и им помага да се чувстват сигурни. Това им съдейства да имат по-висок стандарт на живот и да могат да харчат личните си средства за развлечения, за разлика от тези, които са избрали да бъдат самостоятелни. Да не мислите, че мама ще ви хариже любимия си син без бой? Самата тя, орлицата, няма полза да го пусне да излети от семейното гнездо. Защото когато се грижиш за детето си, се чувстваш значим и живота ти има смисъл. На фона на все повече изтънелите интимни отношения с любимия съпруг, вместо да се хванете за гушите и да се развеждате, се обединявате за благото на детето. Така, когато финансово и емоционално държиш детенцето си зашито за полата си, можеш да си гарантираш спокойна старост и съпружеско доживотно присъствие.

На пръв поглед може би ви изглежда, че „ мамините синчета” са доволни и щастливи, тъй като зад гърба им винаги стои строгата и закриляща майка, която ще свърши всичко вместо тях, освобождавайки ги от всяка отговорност. Това е само на пръв поглед, този тип мъже се чувстват незащитени и непълноценни. И ако ти, уважаема читателко, си изправена пред дилемата да избираш между самотата и обвързаността с „мамино синче” е добре да се замислиш дали ти трябва точно такъв Николчо. Съжителството с подобен тип мъже е обречено. В единия случай можете да влезете в ролята на майка му и да си го поемете на гърба, а в другия да станете поредното детенце на свекървата. Ще папкате, ще слушкате и ще забравите за личен и интимен семеен живот. Защото, който плаща, той поръчва музиката. А за тези, които темата не е актуална, оставям да се замислите какви синове и дъщери възпитавате.

Д-р Катя Пенева

24 Коментара

Анелия

2 months before

Да, така е, съжителството с подобен тип мъже е обречено. И по-голяма вина според мен имат майките на момчетата. Виждат съпругата на сина си като съперница и по всякакъв начин се опитват да вгорчат семейния им живот. Манипулират синовете си като им създават чувство за вина и затова момчетата трудно намират баланса между съпругата си и майка си. Много семейства имат такъв тип проблеми, наблюдавам мои приятели и познати, с влошени отношения поради постоянната намеса на свекървата.

Коментирай

Брато

2 months before

Завършила е б а н?! С колко? Кило и канче? 10 години стаж ... бухаха

Коментирай

Димитър

2 months before

С кого да заменя Майка си? Плът от плътта и кръв от кръвта! С някоя кифла, която не може да намаже една филия хляб с масло ли? Майка ми никога няма да ме предаде! Жената си остава чужд човек, нищо друго, с когото много често ставаш смъртен враг. И какво ви свързва? Секс, който се изчерпва в рамките на две-три години, и едно дете, каквото може да имаш от всяка жена, без да я носиш като камък на гърба си цял живот. Майка ми е единственият човек, който истински ме обича и безрезервно се грижи за мен. Може не всичките и действия да са правилни, но като цяло тя винаги ще ми мисли и желае доброто, за разлика от някаква си жена от улицата...

Коментирай

Мария

2 months before

Димитър е типичния нещастник, който не може да създаде пълноценна връзка с жена. Такива мъже обикновено имат психически и сексуални проблеми.

Коментирай

Иван

2 months before

Димитър забравя, че и неговата майка е съпруга. Ако и баща му разсъждава като него значи майка му е някаква случайна жена хваната от улицата. Ужас.

Коментирай

Катя Пенева

2 months before

Реплика към Анелия: Искате ли да попитате, къде е съвременния баща. Защо една майка си позволява да окупира цялото емоционално пространство в дома и налага своята воля. Какво се случва с бащите ви момичета?

Коментирай

Анелия

2 months before

Очевидно съвременния баща липсва, защото и неговата майка го е осакатила психически.

Коментирай

Катя Пенева

2 months before

Отговор за Анелия: Бащите на " мамините синчета" попаднаха в капана на социалистическото семейство. Налагането на равноправие през комунизма, не само даде равни права на жените, даде им пълна автономност. Младата майка през 90-те години на миналия век вече беше високо образована, еманципирана, в пъти превъзхождаща мъжа до себе си. Точно тази майка влезе в ролята на глава на семейството ( за разлика от жената преди 100 години). Замислете се и над въпроса, как днешните жени възпитават мъжкото си дете и женското. И потвърждавам вашето заключение. Жените в желанието си за влас и контрол осакатяват, мъжките си рожби . Да живее Мама!

Коментирай

Николай

2 months before

Е, добре, че все пак мама им е останала. В съвременния свят белият хомосексуален мъж вече е виновен за всичко, и за миналото, и за всичко, което тепърва ще се случи. Да не говорим за това, че в условия на криза мъжкият пол е много по-уязвим. А жените при социализма бяха много по-балансирани отколкото в момента, когато т. нар. "квотно овластяване" донесе беди и за двата пола.

Коментирай

Лакота

2 months before

Ето какво ми каза една възрастна жена... Жената първо обича детето си, защото е от нея; после обича майка си и баща си, защото тя е от тях, после обича братята си и сестрите си, защото са една кръв, после баба си и дядо си и ... чак тогава си ти. Но не защото си кръвен баща на детето и, а защото си необходимост да ги пазиш от света. Ти, сине, си роб, но сърцето ти обича детето, което делиш с една майка. Любовта бързо умира, но остава едно дете...

Коментирай

****

2 months before

Съвсем правилно младите мъже не искат да се обвързват с жени за обществено ползване. Защо трябва да поемаш отговорност за нещо, което не ти принадлежи и всеке момент можеш да останеш без децата си. Днешно време жените възприемат мъжете като спермо донори.

Коментирай

****

2 months before

Браво на Димитър! Мария изпитва омраза и неуважение към всички мъже. Ще си старее в компанията на няколко котки.

Коментирай

Марчо Спасов

2 months before

Много се кефя на таквиз "завършили" БАН! Мо же да са завършили БАНица, но Българска Академия на Науките нЕма как за се "завърши" щото не може да се "започне"! БАН не е Визше учебно заведение, а научно-изследователска структура от около 40 научно-изследователски института...

Коментирай

Марчо Спасов

2 months before

Много се кефя на таквиз "завършили" БАН! Мо же да са завършили БАНица, но Българска Академия на Науките нЕма как за се "завърши" щото не може да се "започне"! БАН не е Визше учебно заведение, а научно-изследователска структура от около 40 научно-изследователски института...

Коментирай

Марчо Спасов

2 months before

Уважаема госпожо, аз съм професор доктор и не съм "завършил" БАН за да стана доктор. "Доктор" е образователна и научна степен, която можеш да придобиеш (а не да "завършиш"), като ПРЕДИ ТОВА си ЗАВЪРШИЛ висше образование. А НИКОЙ не е "завършил" висше образование в БАН! Я кажете къде сте ЗАВЪРШИЛИ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ или вече не помните?!

Коментирай

Марчо Спасов

2 months before

Уважаема госпожо, аз съм професор доктор и не съм "завършил" БАН за да стана доктор. "Доктор" е образователна и научна степен, която можеш да придобиеш (а не да "завършиш"), като ПРЕДИ ТОВА си ЗАВЪРШИЛ висше образование. А НИКОЙ не е "завършил" висше образование в БАН! Я кажете къде сте ЗАВЪРШИЛИ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ или вече не помните?!

Коментирай

Катя Пенева

2 months before

Към Мирчо Спасов: Бакалавърска, магистърска степен е също вид придобиване и завършване на образователна степен, така както и докторската степен (това и вие твърдите), която е образователна и научна степен. Както виждате е въпрос на изказ, на интерпретация. Странното в случая, че коментирате, нещо което трудно може да се оспори, под статия с конкретна тема, в която няма и намек за " завършване" или " придобиване". А дали вие сте доктор или професор си е ваша грижа, както и това какво сте придобили или завършили, аз никога не съм се интересувала от това.

Коментирай

Николай

2 months before

Не е редно да се хвърля кал по единия пол и да се обявява другия за постоянна жертва. Това, че някой е мъж или жена, не го прави автоматично нито жертва, нито престъпник. Да не говорим, че в престъпленията извършени в последно време и в Благоевград, и в Цалапица и още и още има сериозно "женско присъствие", което някак си остава незабелязано. Както и за това, че агресията и жестокостта вече станаха "качества" не само на мъжкия пол, момичета се пребиват и снимат с телефоните. Да, г-жа Пенева наистина е "доктор по психология" с диплома от 2021 г. Също така: да не забравяме, че между образователната и научна степен "доктор по..." и научната степен "доктор на науките" има огромна разлика.

Коментирай

Катя Пенева

2 months before

Коментар към Николай: Статията ми няма задача да хвърля или да не хвърля кал. Констатираме явление, което е изразено основно при младите мъже на базата на социологически изследвания направени от професор Петър Емил Митев през 2013г и нарочно или не потвърдени от реалити формата Ергенът през настоящата година. Мамин Колю и образа на силната българска майка е във фокуса на вниманието на българските психолози от повече от десетилетие. Не по-малко е интересен и образа на " Глезеното Мими" в българската народопсихология, но това ще е тема за друга статия. И, никога не съм твърдяла, че образователната и научната ми степен са " доктор на науките", това може да се види в абревиатурата пред името. Когато има придобиване на образователна и научна степен " доктор на науките по..." пред името на титуляра се изписва " дпсн"-(доктор на психологическите науки). И нека правим разлика и се научим да четем добре, а когато нещо ни съмнява е добре да се пита.

Коментирай

Атанас

2 months before

Матей 19:5-6 "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си, и двамата ще бъдат една плът" Онова което Бог е съчетал, човек да не разлъчва. След определена възраст вкопчването на родител в дете и обратното е противоестествено и дори извратено. Ако на зряла възраст си зависим и закачен за майка си, как ще станеш пълноценен родител на своите деца?!

Коментирай

Гост

2 months before

Има и свестни мъже и свестни жени. С моята жена живеем 23 години заедно, разбираме се и се уважаваме. Момчета, търсете си свестни жени - има и такива, но вие не им обръщате внимание. Хвърляте се на атрактивни и лекомислени и после ревете от тях. Не е нормално да си залепен за майка си, ще си останеш самотен цял живот.

Коментирай

****

2 months before

Съвременната младеж не изпитва уважение към никого. Докато расте вижда постоянна борба за доминиране в къщи и липса на уважение между родителите. Води се изцяло от потребителско отношение към нещата и хората.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.