ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА ПРЕД "НЕ СЕ СТРАХУВАЙ"

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/valeriya-veleva-pred-ne-se-strahuvay/111486 SvobodnoSlovo.eu
ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА ПРЕД "НЕ СЕ СТРАХУВАЙ"

ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА ПРЕД "НЕ СЕ СТРАХУВАЙ"

 

В.ВАСИЛЕВ: В студиото е Валерия Велева - журналист, издател на сайта "Епицентър", с който аз винаги сравнявам мнението си, политически наблюдател и анализатор. Поздравявам Ви за съдържанието на сайта. Сега сме се събрали обаче да говорим за това, какво става в България. Как си обяснявате сега тази политическа рокада във властта? До вчера те си разменяха най-неприятни реплики, а сега изведнъж се събраха! И защо ГЕРБ понесе това унижение? 

 

В.ВЕЛЕВА: Унижението е и от двете страни. Първо, искам да благодаря за поканата, приятно ми е тук. Виждам, че тук може абсолютно свободно да се говори и нещата да се назовават с истинските им имена. Сега за правителството. Унижението е и от двете страни, не само от страна на ГЕРБ. Унижението е и от страна на "Продължаваме промяната". Както виждате, вестта за съставянето на правителството се приема с прискърбие сред електората и на двете партии. Там тече едно всеобщо униние и покруса за това, че трябва да се съюзяват с врага, който беше въздигнат в култ по време на тяхната предизборна кампания. За първи път в последните 30 години всъщност ние имаме такова правителство на взаимното отрицание, на отвращението, на недоверието. Дори тогава, когато се съставяше Тройната коалиция, която също беше от елементи на взаимно изключващи се политически фактори, нямаше такова отрицание и такава омраза. Тук обаче има няколко фактора, които доведоха до съставянето на това правителство, които доведоха партиите до това състояние да седнат на една маса довчерашни врагове. Първо, това е външен фактор, изключително силен външен натиск да се състави правителство на всяка цена на евроатлантическа основа. Причината за това са именно глобалните процеси - Вие много правилно ги очертахте във Вашето встъпително слово. Вторият фактор е - и той се оказа в последните няколко дни много силен - Радев. Реакцията на Радев срещу това, което изтече като записи от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната", изведнъж накара "Продължаваме промяната" да видят в него основен враг, да видят президента като основен враг. Тези, които той ги създаде, които той ги вкара във властта, които той ги вкара изобщо на политическата сцена на България, изведнъж видяха в своя родител основен враг, отрицател. И третият фактор е Гешев. Ударът на Гешев към ГЕРБ и към неговия лидер със заплахата за сваляне на имунитета, за търсене на съдебна отговорност - това накара враждуващи елементи да се съюзят. Това е простата истина. Интересите - външни и вътрешни. Вътрешни - партийни, вътрешни - в края на краищата кризата в държавата е огромна, и външните. Те се събраха, фокусираха се в едно и се състави това правителство. Трябва да кажа, че държавата в момента е в абсолютен разпад. Институции, основни институции не функционират. Най-голямото доказателство за този разпад е минаването на живия или мъртвия брат Галев през границите на европейска България - човек, който е търсен с червена бюлетина с Интерпол от преди 10 години. Лицето на България днес, 30 години след прехода. Минаха мутри, сини, червени - всякакви, и в края на кращата имаме една разградена държава, една пробита национална сигурност, имаме партии, които са абсолютно дискредитирани, имаме лидери, които нямат никакво доверие в обществото. 

 

В.ВАСИЛЕВ: То е взаимно! 

 

В.ВЕЛЕВА: Имаме една лутаща се България, без водач, без визия за бъдещето си и без национална цел. Аз не мога да приема, че националната ни цел е да влезем в Шенген и в еврозоната. Това са последствия, това не може да бъде националната ни цел. И ако виждате обяснението, защо се прави това правителство и защо се цели създаване на конституционно мнозинство, то е за промяна на Конституцията, някои от нещата Вие ги казахте, с оглед на реформиране на съдебната система. Но във всичките тези приказки никъде не се казва, че като се реформира съдебната система, това ще доведе до възмездие, това ще доведе до силата на правото, това ще доведе до законност и това ще доведе до това българските граждани да се чувстват защитени от своята държава и закриляни от институциите. Засега всичко е в едни красиви, красиви облаци, но аз не смятам, че на това правителство ще му е лесно. Напротив, смятам, че това правителство ще управлява най-трудно в тези 30-35 години, в които ние сме наблюдатели на политическия й преход. 

 

В.ВАСИЛЕВ: То според мен ще управлява много трудно, също може би много кратко време, именно защото си служи с обтекаеми фрази - съдебната реформа, за която се говори, никой не знае каква ще е; конституционните промени, за които се говори - никой не знае кои елементи ще засегнат от Конституцията. Всичко това, което са реалните проблеми на България, на хората, на държавата, на обществото - те са останали на заден план, те са някъде в небитието и отгоре ги замазват с Шенген и с еврозоната. 

 

В.ВЕЛЕВА: Шенген и еврозоната. Шенген - покрай това, което се случи с Ангел Христов, се отдалечаваме...става мираж, замина. Еврозоната - също, с тези показатели, които ги имаме и които не покриваме, също е далечен мираж. Остава бюджета, който наистина трябва да бъде приет, за да може да функционира държавата. Остава конституционната реформа, която никой не е видял наистина, но за нея се изисква наистина съгласие в обществото. Вие казахте, че това правителство може да има кратък живот. Аз не смятам така. Аз смятам, че то ще има по-дълъг период, ако не направи огромни, съществени гафове с оглед на това, че всички политически сили в момента са заинтересовани то да просъществува по-дълго време. Не до местните избори, не смятам, че на местните избори ще се получат катаклизми между участниците в това правителство, между коалиционните партньори, а чак след европейските избори, които са догодина пролетта - ако те покажат някакво ново съотношение на политическата сцена, чак след това би могло да се мисли за нова конфигурация. Но дори това правителство да падне, това не означава, че Парламентът ще бъде разпуснат. Тогава отново се завърта парламентарната рулетка и мандатът идва в ГЕРБ. А в момента, колкото и да е ударът в имиджа и реномето на ГЕРБ за това, че те така трябваше да подкрепят втория мандат, ГЕРБ като много стройна политическа сила, тя няма да претърпи големи негативи от това нещо. Още повече, че тя сега ще се консолидира на местния вот, защото опасността ГЕРБ да се раздели с големите градове е много голяма. И сега, след като се оформи правителството, аз смятам, че огромната грижа на ГЕРБ и на Борисов лично, ще бъде запазването във властта в големите центрове и изобщо в страната. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Вие казахте, че външният фактор е основният за съставянето на това правителство. Т.е. външният фактор може да бъде и основният за пропадането на това правителство? 

 

В.ВЕЛЕВА: Ако не свърши тези задачи, които ще му бъдат поставени. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Не само това, колебанията в международен план - всичко това, което става в Украйна, което може да се случи в Украйна, което може да се случи въобще на световната сцена, би могло да доведе бързо до някакви решения, които да доведат до падането на правителството. Един пример ще Ви дам с Афганистан: американците в един момент решиха, че това не отговаря на интересите им, взеха си шапката и напуснаха Афганистан. 

 

В.ВЕЛЕВА: Дано да не сме стигнали до нивото на Афганистан. Аз смятам, че с министъра на отбраната, който е в това правителство, е ясно доказателство за това, какво ще се иска от България и как то ще бъде дадено с отворени ръце. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Как тълкувате това, което стана в прокуратурата? 

 

В.ВЕЛЕВА: Тази битка между прокуратурата и политиката, всъщност и парламента, и политическите сили, тя е следствие на дългата симбиоза между прокуратурата и политическите сили в тези години. Аз тук ще Ви цитирам думите на Иван Гешев - в първото си интервю той каза: "Вдихнах чадъра от ГЕРБ и ДПС". И оттам нататък започна неговата яростна атака срещу ГЕРБ. Включително и днес, преди да дойда във Вашето студио, днес на изслушването си във Висшия съдебен съвет той каза, че в България се осъществява съдебен тоталитарен преврат и че зад него стои партия ГЕРБ, която готви чистки в съдебната система. Това е много силно изявление на главен прокурор! Ако аз бях политик или политически лидер, щях да поискам веднага доказателства за това. От друга страна, на 13 юни Иван Гешев е извикан в парламента изобщо да даде становища и обяснения във връзка с "Барселонагейт". "Барселонагейт" се явява един остров, около който ще се върти вътрешната и в частност и външната политика в България. И тази битка Гешев-Борисов, ние не знаем как ще свърши. Моята прогноза е, че Иван Гешев ще бъде свален от поста си, разбира се, със законните средства чрез Висшия съдебен съвет. Но това не означава, че Иван Гешев ще бъде пратен някъде - на Малдивите примерно. Той ще остане и ще продължи, като човек, който борави с много информация, който е наясно с политическите сили и всичките лидери какво имат, кой какво носи. Това е една битка, която тепърва ще се развива и тя ще даде отражение върху политическите процеси в страната. Няма да е лесно нито на него, нито на политиците, към които той е насочил своите стрели. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Той е в по-изгодна позиция, защото той притежава информация, която всеки момент може да извади на бял свят и която да дискредитира всички тези, които сега се борят да стоят на върха. 

 

В.ВЕЛЕВА: Така е, но има един въпрос - защо сега го вадиш? Защо не го извади - като пример: ако "Барселонагейт" има наистина проблем с пране на пари по отношение на български политик, който и да е той, защо го държиш две години на трупчета този основателен въпрос? Преди да тръгне да го разплита, Иван Гешев трябва да даде отговор на този въпрсос. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Аз съм убеден, че той го има! 

 

В.ВЕЛЕВА: Аз също така смятам, затова Ви казвам, че тази битка няма да приключи лесно и бързо, дори и Иван Гешев да бъде отстранен. Има още нещо: в тази конституционна реформа, която готвят политиците, те вече го казаха, няма да има главен прокурор. Да Ви поправя, понеже Вие казахте, че ще бъде сложен друг - решението и идеята е да няма главен прокурор, т.е. да няма една такава, толкова силно овластена фигура в прокуратурата. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Малко към американската система... 

 

В.ВЕЛЕВА: Но това не означава пък, че няма да се създадат феодални главни прокурори в съответните райони, които също така да бъдат овластени. Изобщо ние си обичаме да си овластяваме някого и като го овластим много, после да страдаме от това, че той ни размахва камшика. Последните 12 години бяха доказателство за това. Преди това - предишните 45. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Какви неприятни изненади можем да очакваме от това правителство? 

 

В.ВЕЛЕВА: Първата неприятна изненада ще дойде, ако наистина и както аз имам такава информация, започнат да се дават оръжия за Украйна и бъдат отворени, разбира се, военните складове и започнем да изпращаме официално, демонстративно оръжие за Украйна. Това ще предизвика много силно недоволство, ще има реакция. И другото е - ако наистина се стигне до създаването на доброволчески корпус, който да замине за Украйна. Надявам се да не се стигне до тази върховна глупост, която може да предизвика сериозни сътресения в страната. Надявам се, ако г-н Тагарев е много отворен към всичко това, да има сили и в правителството, и в парламента, които да предотвратят това нещо. И Вие споменахте за мълчаливото мнозинство, което в тази ситуация е някъде към 60%, което нехае и което, Вие казахте, че чакате да се събуди. Позволете ми да бъда скептична в това отношение - аз не вярвам това мнозинство да се събуди. То би трябвало да се е събудило, след като е чуло например записа от заседанието на ръководството на "Продължаваме промяната" - то би трябвало да изригне, то би трябвало да каже "Как може такова нещо - национално предателство, чистки, просто погазване на всякакви демократични норми". Да не говорим за антихуманното отношение към хората, което видяхме, да кажем, в изявленията на Асен Василев. Пълно мълчание в обществото! Политическите сили започнаха да коментир, някои започнаха да говорят за това как точно е изтекъл записът. Няма значение как е изтекъл записът, важно е съдържанието. Къде е това мълчаливо общество? Пиеше си ракията! 

 

В.ВАСИЛЕВ: Аз ще Ви кажа - мълчаливото общество подхожда, в този случай, с принципа "всички са маскари"! 

 

В.ВЕЛЕВА: Ами когато ще защитаваш демократични принципи, излез. Но мълчаливото мнозинство, част от него, излезе онзи ден пред Президентството. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Една хилядна от процента.... 

 

В.ВЕЛЕВА: Добре, една хилядна, но те са кресливи, те заявяват позиция, другите ги няма... 

 

В.ВАСИЛЕВ: 1000 души по 50 лева са 50 000 лева... 

 

В.ВЕЛЕВА: Знаете ли, понеже аз уважавам страшно много това, което Вие правите за Васил Левски, за нашите Възрожденци - ние отбелязахме преди 3 дена кончината на Ботев. Ботев, когато слиза на Козлодуйски бряг, очаква народът да го посрещне и да започне бунтът, да възпламени бунта. Чука на тази врата, чука на онази врата - никой не го посреща. Мълчаливото мнозинство на българския народ, който не му отваря вратите си. Откъде тръгва голготата на Ботев? От това, че народът не го посрещна. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Народът се чувства малко встрани от всичко това, което става, но ако бъде засегнат пряко с една война, не си мислете, че те ще продължават да стоят безучастни. 

 

В.ВЕЛЕВА: Надявам се, надявам се, но все още виждам колко е разделено това общество, виждам го! Те ни разделиха, в тези 30 години те ни смразиха със себе си, разделиха ни по най-различни поводи и по най-различни причини. Ние допуснахме да бъдем разделени. Няма кауза в момента, която да обедини българското общество. Това е много жалко и е много тъжно! В цяла Европа има различни поводи, по които обществата се събуждат и излизат на огромни протести - Франция, Словения, дори Македония, - всички страни се бунтуват по дадени проблеми. Само ние не се бунтуваме. Ние си чакаме това, което ще ни спуснат отгоре, гневим се, ядосваме се и отиваме вечерта в мола. 

 

В.ВАСИЛЕВ: 89-та година не беше така... Тогава имаше един взрив... 

 

В.ВЕЛЕВА: Да, но тази енергия беше пропиляна в тези 30 години... 

 

В.ВАСИЛЕВ: Да, пропиляха я, съсипаха я, смазаха я, но пак казвам - тази енергия е жива в народа и аз мисля, че ако ножът опре до кокъла и стане дума - война или мир... 

 

В.ВЕЛЕВА: Не вярвам, позволете ми да не вярвам. Много съм скептична, защото много, много отвътре наблюдавам процесите в страната. "Търпи и ще си спасиш душата..." - пак Ви цитирам Ботев, но това е емблемата на българската душа и преди 147 години, и днес! И е тъжно, и е жалко, но е така... 

 

В.ВАСИЛЕВ: Това е също един философски въпрос, който може да бъде гледан от различни ъгли. А аз мисля, че нашият народ има в себе си сили и дано да мога един ден да Ви опровергая, да скочи и да дръпне примката, която го стяга... 

 

В.ВЕЛЕВА: Много искам... Ще се поклоня на българския народ, ако това, което Вие казвате се случи... 

 

В.ВАСИЛЕВ: Все пак кажете - как виждате, кои са основните опасности за държавата вече? 

 

В.ВЕЛЕВА: Казах Ви, основните опасности са разделението, ако се случи по линия на войната с Украйна. Иначе аз съм сигурна, че правителството ще се опита на първо време да реши финансовия проблем, икономическата криза, в някаква степен социалната криза. Не познавам министрите, изобщо са непознати не само за мен, вероятно и за по-голямата част от наблюдателите, но се надявам правителството да направи усилие да внесе успокоение сред хората. В момента България няма нужда от допълнително напрежение, от допълнително стресиране - има нужда от успокоение. Пък след това ще видим - и каузи, и бъдещето ще гледаме...Сега трябва да спасим държавата, институциите от пълния разпад, пред който сме изправени. Пълен разпад - не функционират повече от 80 регулатора, не функционират различни агенции, администрацията е стресирана. Никак няма да му е лесно на това правителство! То ще бъде подложено на атаки и отвън, и отвътре! Няма да го харесват нито в ПП, нито в ГЕРБ, няма да го харесват в парламента, ние няма да го харесваме. За мен тези министри, които са се съгласили да направят това правителство дай Боже да успеят, искрено им пожелавам да успеят, но те са едни камикадзета... 

 

В.ВАСИЛЕВ: Как могат да успокоят страната, когато единственият път за това е да вземат заеми, все повече и повече? 

 

В.ВЕЛЕВА: Няма друг начин! Какъв е другият начин? 

 

В.ВАСИЛЕВ: Да покажат, че има друг изход: заемите да се вземат не за да се изядът, а да се вкарат в индустрията, да се вкарат в производството - България трябва да създава! 

 

В.ВЕЛЕВА: Вижте, днес излезе информация, че има дупка в хазната от несъбираемост на ДДС. Това означава отново, че или някъде изтича това ДДС, или то не идва, или икономиката просто не работи. Тук става въпрос за икономически механизми, които се надявам наистина да бъдат приложени. С всичките неща и негативи, които знаем за това правителство, аз все пак смятам, че трябва да му дадем шанс. Въпреки че съм сигурна, че няма да има 100 дни спокойствие. Напротив - влиза в жарава и ще танцува през цялото време върху въглени. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Докато избяга! Все пак тази зла орисия, която се очертава пред нас, как можем да се измъкнем от нея? Как можем да започнем да се измъкваме? 

 

В.ВЕЛЕВА: Ами Вие го казахте - сами себе си трябва да измъкнем, трябва да се обединим, не можем да чакаме някой отвън, не можем да чакаме мисия. Ние чакахме царя, чакахме този, чакахме онзи, чакахме и Кирил Петков да дойде.... Сами трябва да си го направим, трябва да има някакви вътрешни сили, които да накарат този народ да се събуди. И дай Боже това да се случи! 

 

В.ВАСИЛЕВ: И накрая, понеже Вие следите много отблизо политическата действителност, процесите, всичко това, което става в страната - още от "Труд", сега и в "Епицентър", - като погледнете назад, кои са най-големите грешки, които са били направени? 

 

В.ВЕЛЕВА: Оооо, много големи грешки направиха... Най-голямата грешка, която се случи за тези 35 години, е дискредитирането на партиите. А това се случи заради партийни ежби, заради лични противоречия, заради това, че не бяха изтиквани напред качествени хора, заради провал на идеи и на каузи... Ето, Вие казахте в началото за енергията - кой провали енергията? В едно общество, когато няма вътрешна енергия и когато няма истински водачи, то просто се стига до това състояние, в което сме ние сега. Но тук пак искам да кажа - политиците са отражение на това, което народът е изпратил в парламента. Изборът е на народа! Нека да не отнемаме от народа отговорността за неговия избор. Защото това означава, че все някой друг ще ни бъде виновен. Не, за всичко това, което се е случило, сме си виновни ние. Това беше огромната грешка. И понеже Вие направихте паралел с деветоюнския преврат - ами пак корупцията е била, пак корупцията, пак разделението между комунисти и земеделци. Сега е същото - сега отново имаме вътрешно разделение на партиите, разединена левица, десница, която е на нивото на градския протест, партии, които изникват от нищото, без идеология, с единствената цел да яхнат властта и да я използват като бизнес проекти. Дотам стигнахме! В момента няма нищо истинско, нищо жилаво, както казваше баба ми, нещо жилаво, което да стабилизира политическата система. То трябва да се получи! Ние сме стигнали до такова дъно вече, че в един момент това нещо ще накара някакви сили да се възпротивят на това нещо, на тази ситуация, в която сме изпаднали в момента. Вие сте по-голям оптимист, аз съм леко песимистка, дано някъде да се съберем по средата и да кажем, че възраждането на българското общество е в ръцете на самите хора. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Ако не ги манипулират отвън! 

 

В.ВЕЛЕВА: Значи, ако те допуснат да бъдат манипулирани, значи ще бъдат манипулирани... Днес светът не е какъвто е бил преди 150 години! Днес имаме глобален свят, днес хората могат да избират. Освен това те са много информирани, днес новината се случва пред очите ни, хората могат да направят своя избор и най-важното - да направят преценката. Подозирам, че българинът не прави точната преценка. И затова ние 5 избора правим в растояние на 2 години и не можем да си изберем кадърните управляващи! И ако отидем на 6-ти избори, пак същото ще бъде. 

 

В.ВАСИЛЕВ: Сега българинът, драги зрители, има право да направи преценка - може да я направи още утре, след една седмица, след един месец, след колкото време иска, да прецени дали тези, които се готвят да вземат властта отговарят на очакванията му и на това, което се надява да направим в България всички!

 

( Интервюто е излъчено в предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев на 05 юни 2023 г. по Евроком )

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.