Забравете вафлите!

Заради влаганите съставки тези десерти са направо токсични за организма

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zabravete-vaflite/133222 SvobodnoSlovo.eu
Забравете вафлите!

Заради влаганите съставки тези десерти са направо токсични за организма

Несъмнено вафлите не са от изкушенията, които могат да бъдат добавени към здравословното меню не само заради многото калории, а и поради факта, че са пълни със захар, химикали и не на последно място – палмово масло. Макар в това сладко изкушение да има много енергия, то е изключително бедно на протеини, витамини и минерали, сочи подробно изследване, проведено от асоциация „Активни потребители“. Проверките сочат, че преобладаваща част от лакомствата съдържат вредното палмово масло.

 

Тук е мястото да споменем, че организмът има сравнително добра поносимост към нормалната палмова мазнина. Проблемът обаче идва от предварителната й обработка, която води до втвърдяване – процесът на хидрогениране, при който се получават канцерогенните вещества. На някои вафли е посочено, че са млечен продукт, въпреки че традиционните рецепти не предполаган влагане на такива продукти.

 

„Станало е модерно да се добавят такива продукти, но това не е чисто мляко, а да кажем – сухо мляко или пък суроватка, която е страничен продукт при производството на сирене. Тоест това е нещо, което иначе хранителната индустрия би изхвърлила“, обясняват от „Активни потребители“.

Едва ли за някого ще е изненада фактът, че във вафлите се съдържа изключително много захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуването на токсични химикали. Още по-неприятното е, че освен захарта, в някои вафли има и изкуствени подсладители като добавка, което не е оправдано в производството.

 

„Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта. На 100 грама се падат около 500 калории. Енергия има, но е важно да се отбележи, че във вафлите

няма необходимите за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, но не и пълноценна храна“, е изводът от проучване на „Активни потребители”.

 

Тъй като Е номерата на технологичните добавки се ползват с лоша слава сред потребителите, които искат всичко в храните да е натурално, производителите на вафли използват малка хитринка. Те изписват пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера. Например добре познатият емулгатор лецитин е ЕЗ22, подобният по свойства полиглицерол полирицинолеат е Е476, цветната и вредна карамелизирана захар е Е150, Е965 (малтитол) и Е953 (изомалт) са индустриални подсладители, Е160 (бета-каротин) е добре познат от други храни оцветител, а Е202 е стандартният консервант, изписван във вафлите като калиев сорбат, предупреждават от „Активни потребители”.

 

При проверка се оказва, че различните продукти на един производител имат идентични данни за хранителни и енергийни стойности. Това са малките таблички, на които е изписано съдържанието на белтъци, мазнини, въглехидрати и сол. При това тези продукти визуално се различават, което означава, че производителят евентуално е спестил разходите за тестване.

 

Случайно установените пропуски в етикетите са индикация за сериозен проблем в държавния контрол.

Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране упражнява Българската агенция по безопасност на храните. От години има сигнали за нарушения и неточности в информацията върху етикетите, но досега контролният орган, изглежда, не иска да се занимава с подобни проблеми, алармират от „Активни потребители”.

 

Друга тема е четливостта на етикетите – много често се ползват дребните буквички, като те се изписват и върху неподходящ цветен фон, и в допълнение разположени върху гънки и ръбове.

 

В крайна сметка, експертите не казват, че вафли изобщо не бива да се консумират, но не бива да се злоупотребява с количеството. Официална препоръчителна доза няма, но оптималното е 2 до 4 вафли седмично.

Източник: Уикенд

4 Коментара

Напоследък като изям такъв боклук с палмова мазнина

преди 1 седмица

И до няколко часа кръвното ми скача на 170 горна граница....това е отрова в опаковка за кретени

Коментирай

Настапир,Криптомир,Педерасомир Педофил АНАЛниев - наркотрафикант и незаконен син на комунистката нора аналниева.

преди 1 седмица

До ася васкова педерасткова от Хасково:Ну бляд черножобий бери вафлу !!!

Коментирай

Гринго

преди 1 седмица

Вафлите вредни, баничките вредни, мазните пържоли вредни, зеленчуците вредни, щото са с нитрати, пепсито вредно, водата вредна, щото е замърсена, ракията вредна, бирата вредна... Хора, и само трева да пасете, пак ще умрете! Живейте си живота, защото друг живот няма!

Коментирай

Чичо

преди 1 седмица

Като прочетох мнението за суроватката, ми стана едно тъжно за активните потребители и за четящите тоя буламач!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.