Задава се хаос на местните избори

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zadava-se-haos-na-mestnite-izbori/115197 SvobodnoSlovo.eu
Задава се хаос на местните избори

ЦИК призна за проблеми с гласуването на 29 октомври след публикации на “Труд news”

Няма яснота за параметрите на обществената поръчка за софтуера

Машините не са предвидeни за кметски вот

Тези избори ще бъдат доста сложни, в Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване, съобщи пред БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева след публикацията на “Труд news”, че проблемите с местните избори са предизвестени от текстовете в изборното законодателство и машините за гласуване.

“На места ще се гласува с четири бюлетини, където ще се избира и районен кмет. На повечето места бюлетините ще са не повече от три”, обясни Матева. И допълни: “Все още не е пусната обществена поръчка за това как бюлетините ще се появяват на екрана на машината. В процес на разговор сме с производителя на софтуера, заради промените в изборното законодателство се налага той да бъде надграден. Прецизират се изискванията към софтуера”, каза още говорителят на ЦИК относно проблемите за вота на 29 октомври. “Искаме да избегнем необходимостта избирателят, както беше в изборите “2 в 1” на 14 ноември 2021 г., предварително, заставайки на машината, да избира за кой от възможните избори да гласува”, обясни Матева. Основният проблем е, че когато са купувани машините и софтуерът към тях, не е било предвидено те да се ползват за местни избори”, предупреди Росица Матева.

“Доста е сложно, защото ако избирател се намира в секция на кметство, но има право заради липсата на уседналост в срок от 6 месеца, то този избирател ще може да гласува за кмет на община и общински съветници, но не и за кмет на кметство”, даде пример Матева. Ако въпросният избирател гласува с хартиени бюлетини, то от СИК ще му дадат само бюлетините, с които има право да гласува, докато при машинното гласуване все още този въпрос стои, обясни сложния казус с машинното гласуване говорителят на ЦИК.

Матева даде пример и за разликите при гласуване с машина и с хартиена бюлетина: “При гласуване с хартия членовете на секционната избирателна комисия (СИК) могат да преценят дали избирателят има право да гласува за всички видове избор за местна власт, а при машинния вот това е трудно”. Така при машините е възможно да се ползват няколко карти за отключване на екрана, за да може да се контролира правото на избор. Както и да се избегне повторно гласуване, ако една карта отключва екрана.

“Труд news” научи, че от ЦИК са поискали от Смартматик да им дадат параметри за преработка на софтуера, но от компанията са отговорили, че имат представител и директно няма да преговарят с ЦИК, тъй като имат фирма-представител у нас - “Сиела норма”. ЦИК още няма яснота за параметрите на обществената поръчка. “Сиела норма” предлагат за местните избори да има начален екран, на който да излизат всички видове избори - за кмет на община, за общински съветници, за кмет на кметство и за районен кмет - във Варна, в Пловдив и в София.

Предстои да бъдат назначени Общинските избирателни комисии, които ще започнат работа на 9 септември. Росица Матева обърна внимание на обучението на членовете в избирателните комисии. То също ще бъде платено, за да се стимулират членовете на СИК да посещават обучителните курсове, стана ясно от думите на Росица Матева.

trud.bg

2 Коментара

Иван Пеев

9 months before

Шубето е голям страх! Всички проблеми са решими, и са от компетенцията на ЦИК. Страхът, че ще бъдат безпочвено критикувани за взетите решения, кара членовете на Централната избирателна комисия, да прехвърлят горещият картоф на политиците. Но те ще им го върнат, сигурно е.

Коментирай

До Елена Гунчева

9 months before

ЩО БЛОКИРАШ МА, ГУНЧЕВА? И ТО ЗА НИЩО. НЕ ЧЕ Е ГОЛЯМА ЗАГУБА, ЧЕ СИ МЕ БЛОКИРАЛА, АМА ИНАЧЕ МНОГО ГОЛЯМ ГО ВАДИШ. ХАХАХАХАХА. ЗА ТЕБЕ ЛИ Е ПИСАНО ТОВА? - "ПАТРИОТ Е, ДУША ДАВА ЗА НАУКА, ЗА СВОБОДА, АМА НЕ СВОЙТА ДУША, БРАТЯ, А ДУШАТА НА НАРОДА..."

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.