Защо решение на комисията по екология за отсичане на 11 дървета доказа, че Фандъкова излъга жителите на Мусагеница

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zashto-reshenie-na-komisiyata-po-ekologiya-za-otsichane-na-11-darveta-dokaza-che-fandakova-izlaga-zhitelite-na-musagenica/54251 SvobodnoSlovo.eu
Защо решение на комисията по екология за отсичане на 11 дървета доказа, че Фандъкова излъга жителите на Мусагеница

😡 Защо решение на комисията по екология за отсичане на 11 дървета доказа, че Фандъкова излъга жителите на Мусагеница, които протестират всеки ден срещу строеж на Блъсков ❓

Вчера, строежа на Блъсков пред блок 101 в Мусагеница беше предвижен в комисията по екология като с гласовете на ГЕРБ, БСП и ВМРО беше прието становището за броя на дърветата, които ще се унищожат от строежа на три жилищни блока. Против бяхме само Марта Георгиева и аз, като неуспешно се опитахме да отложим гласуване на точката. Блъсков присъства на заседанието и изискваше да не се отлгата. Вижте видеото, интересно беше.

🌳🌳🌳 Дърветата, които ще се отсекат за строежа му пред бл.101, са десет - ясен и осем явора, а едно е застрашено. Всички те са между 15 и 50-годишни и са в добро състояние.

Живеещите в Мусагеница протестират срещу строежа и отсичането на дърветата всеки работен ден от 19 ч. с блокиране на кръстовището на Драган Цанков и Г.М.Димитров.

❓ Какво предприехме ❓

Кметът на район "Студентски" Петко Горанов съвместно с цялата група на Демократична България в Столичния общински съвет (СОС) внесохме на 24 март доклад с искане да се промени предназначението на терена - вместо за жилищно строителство, да стане "за озеленяване" и така да се спасят дърветата и да се предотврати строежа.

Докладът все още е скрит и не се разглежда, но очевидно е предизвикал изпреварващо предвижване на днешната точка.

🤬🤬🤬 На 21 март Фандъкова увери, че няма предвижване на строежа: "Ще обясним на хората, че все още няма дори становище за премахването на дърветата. То трябва да се разгледа в общинска комисия, така че няма движение по темата". Очевидно тя ги излъга, защото направлението на нейния зам. кмет по архитектура е това, което сезира комисията за разглеждане на точката.

❓ Как се стигна до тук ❓

➡️ 2008 година общината продава на Блъсков общински терен отреден за строителство на двуетажни сгради и ателиета.

➡️ 2014 КТБ отпуска 1.9 милиона евро за изкупуване на ипотеката. КТБ фалира, кредитите му (както за терен в Мусагеница, така и за медиите) са погасени чрез цесия (т.е. без да се изплащат на банката) и ипотеката на имота е свободена.

➡️ 2017 главният архитект Здравко Здравков пуска доклад за промяна предназначението на терените от ниско строителство на жилищно строителство на блокове.

➡️ На 26 юли 2018 г (така наречената "мазна" сесия преди лятната ваканция) чрез решениет 605 - общинските съветници от управляващото мнозинство на ГЕРБ гласуват доклада на Здравков и по този начин ощетяват гражданите на София. Marta Georgieva Войслав Тодоров и аз гласуваме против.

❓Защо ощетяват ли❓

➡️ Защото или Блъсков ще си построи блоковете и ще бъдат ощетени стотиците граждани живеещи зад тях 

➡️ или, за да защити тези граждани, теренът ще бъде изкупен от общината за няколко милиона, като по този начин ще бъдат ощетени всички софиянци чрез техните бюджета.

⚠️Отговорност за тези щети носи всеки един от съветниците гласували решение 605 от 2018 г. Но както знаете, колективна отговорност не се носи наказателно, а единствено политически (демек не могат да те осъдят за гласуването ти, но гражданите могат да не те избират повече на този пост).

Независимо до кой от двата изхода ще се стигне, трябва да разберете колко е важно какъв е персоналния състава на общинския съвет и колко важно е сегашното анонимно мнозинство на съветници да бъде изриното от СОС тази есен.

Иво Божков 

3 Коментара

Аман от неграмотници,

преди 1 година

Придвижвам, а не прЕдвижвам. Не могат да пишат, тръгнали да управляват.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.