Зеленогорски иска депутатите да одобрят гласуване по пощата

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/zelenogorski-iska-deputatite-da-odobryat-glasuvane-po-poshtata/12038 SvobodnoSlovo.eu
Зеленогорски иска депутатите да одобрят гласуване по пощата

Кризата с COVID-19 е предизвикателство, което създава невъзможност на избирателите, поставени под карантина да упражнят конституционното си право на глас. Също така, абсолютният отказ от страна на управляващите за бързо въвеждане на електронно-дистанционно гласуване представлява реално възпрепятстване на почти 1,5 млн. български избиратели, живеещи извън България, да упражнят правото си на глас.

От "Достойнството на един народ”-ДЕН изискваме парламентът да разгледа спешно внесеното, преди две години, предложение на "Демократична България” за промяна в Изборния кодекс, и законодателно уреждане на гласуване по пощата. Заявяваме, че чрез гласуване по пощата в условията на световна пандемия ще се повиши значително избирателната активност на българите в страната и чужбина.

В предстоящите промени в Изборния кодекс е необходимо въвеждането на активна регистрация за участие в изборите, изчистване на избирателните списъци от "мъртви души” и създаване на професионална администрация, която да осъществява изборния процес.

Системното неглижиране на тези предложения, от управляващите, Парламента и ЦИК опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори.

inews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.