Знаете ли коя люта битка проспахме покрай изборните безумия?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/znaete-li-koya-lyuta-bitka-prospahme-pokray-izbornite-bezumiya/119890 SvobodnoSlovo.eu
Знаете ли коя люта битка проспахме покрай изборните безумия?

Знаете ли коя люта битка проспахме покрай изборните безумия? 

ЗА и ПРОТИВ Хелоуин, естествено и как е важно да опазваме българщинАта и родните традиции, щото за едни е Хелоун, а тук е Ден на народните будители.

И следва: Ние не сме американци, ние празнуваме Будителите.

Много ми е любопитно как точно ги празнувате будителите? Сутрин рано изреждате имената им и вдигате наздравица? Колко българи знаят кои са в списъка с будителите? 

Да започнем с това, че те са разделени в три групи: революционери, книжовници и просветители. Хайде веднага, без да гледате в Гугъл, изредете по трима от всяка група. 

Не мисля, че дори учител е в състояние да изреди целия списък, защото започваме от Паисий и стигаме до 20 век.

През 1945 година е прекратено честването на Денят на будителите и е възстановено през1992 г. Отколешната традиция е факлено шествие в чест на будителите. Въпреки възстановяването на празника, нищо толкова пожароопасно не може да се случи отново.

Е, хубаво, де! Как точно чествате у дома будителите? Будите се рано, четете откъси от "История славянобългарска" или "Маминото детенце"? Кое по-точно е традиционното в тази традиция, щото аз не знам. 

В същото време Хелоуин е просто маскарад. Който е имал добър татко, а моят явно е бил такъв, помни фенерите от диня и фенерите от тиква. Тиквата (за разлика от динята) беше особено трудна, защото беше голяма, ужасно твърда и той ползваше бормашина за първите дупки. Купонът продължаваше с часове, кочината беше пълна, но накрая, тъкмо когато вече мръкваше, фенерът беше готов и татко започваше да прави страшнотии с него. Не просто беше страшен тиквен фенер, а той слагаше още свещи, чаршаф на главата и правеше призрачни сенки по стената и със сестра ми пищяхме с пълно гърло и беше страшно забавно. 

И не, никой от нас не беше чувал за Хелоуин. Това не ни пречеше току да награбим малкото гримове на мама и да се омажем с червилото, сякаш от очите тече кръв, например или да намажем клепачите с толкова чернило, че после с дни не можеше да се изчисти. 

Хелоуин е забавление за семейството - няма друга роля, нито смисъл. Няма дете на света, което да не обича да се прави на нещо друго, да облича костюми, да играе сценки. И не - невъзможно е да вдъхновите дете да се преоблече като Паисий Хилендарски или как по-точно да пресъздаде Петко Славейков. 

Личното ми наблюдение е, че най-невежите по темата за будителите са най-стръвни в истерията срещу Хелоуин или по нашенски - маскарада. 

Да се обзаложим ли, че никой вече не помни как започва "Маминото детенце" на Каравелов? Аз обаче съм добричка и на всички, които желаят да започнат деня на Будителите с будителски текст, ето първите редове от книгата, изцяло посветени на битовия алкохолизъм (между другото, "Под игото" започва също със сцена на поркане: "Слугинята отиваше при чучурчето, дето изстиваше руйното вино, наливаше и донасяше дълбока фарфорова паница. Бай Марко я поднасяше на децата, като казваше благоразположено: — Пийте бре, маскари!")

Та, ако сте все пак на страната будителите, каравеловият текст е точно за вас :)

"Който не е видял новосадската лития, който не е прочел Максима Изповедника, който не е ходил в Бачковския манастир, който не е ял „шкембе-чорбасъ“ в Цариград, който не е живял у мадам Клайн в Болград и който не е пил казанлъшка гюлова ракия, — той нищо не знае, от нищо не отбира. Ах ти, моя люляно, ти казанлъшка гюлова ракийко! В твоите алкохолни искрици се скриват стотина тома из най-знаменитите епохи на българската история, които са пълни с хиляди велики с славни подвизи, с Димостеновски красноречия, Aтиловски походи, с Ватерловски сражения и пр. и пр. Който те е пил веднаж, той никога не може да те заборави, а който те попива честичко, той оставя в българската история по няколко извънредно важни психологически революции. И аз съм те пил някога си, и аз съм се наслаждавал от твоя аромат, и аз съм имал удоволствие да изпитам твоята приятност… Ох, вярваш ли, и до тая минута помня твоите животворящи сили и твоето нравствено и физическо значение. Когато те пият смъртните богове, то усещат такава забележителна приятност, каквато не усеща даже и онзи, когото гладят вечер преди да заспи по петите, нито пък онзи, комуто Господ Бог е помогнал да получи наследство от непредвидена страна. А каква е твоята бистрота, каква е твоята белота! Сребро, брилянт, сълза, капка от роса, хрустал, който виси в черкова на полиелеите… Вземете билюрова чаша, измиите я добре, налейте я до половина с тая божествена влажност, закрийте с два пръста лявото си око и погледнете в нея с дясното… Охо-хо-хо, сълза, да я вземе дявол!"

Е, успех с честването на будителите - поради липса на факли, явно и ракията ще свърши работа :) 

Чувствайте се свободни да илюстрирате как празнувате будителите :)

Лияна Панделиева

10 Коментара

ВЪЗРАЖДАНЕ е патерица на шайката ГЕРБ и петата колона ДПС

преди 6 месеца

Има ли утре Тиквоний Българоубиец от Банкя имен ден?

Коментирай

Абрее

преди 6 месеца

Какъв хелоуин бре ид.иоти!!? Вие в България празници немате ли си!!??

Коментирай

Червената шапчица

преди 6 месеца

Кукерите кога ги празнуваме? Сирни заговезни наближават. Кво стана със сдс... тях кога ги празнуваме...

Коментирай

Заговезни

преди 6 месеца

Я да си спомни Лияна Панделиева, откъде като е била дете - през 1970-те е чула за Хелоуин!? Вероятно бърка със седмицата след Сирни Заговезни, наричана Тодорова неделя, с кукерските игри, които имат езически произход. Облечени в страшни маски и колан с чанове, се извършват редица обреди за берекет и прогонване на злите сили.

Коментирай

Червената шапчица

преди 6 месеца

Лияна Панделиева е сбъркана по рождение...

Коментирай

До ЧШ . . . :)

преди 6 месеца

"Много ми е любопитно как точно ги празнувате будителите? Сутрин рано изреждате имената им и вдигате наздравица? . . . " - Тази госпожа Панделиева все повече изненадва със своите добри предложения . . . Освен че, като 20-годишна мома, се е плескала с гримове, завивала се е в чаршафи и е "пищяла с пълно гърло" . . . Явно е празнувала и Будителите по алтернативен начин . . . :)

Коментирай

Честно казано . . .

преди 6 месеца

Малко е притеснително . . . . Едно 20-годишно момиче се е плескало с гримове, завивало се е в чаршафи и е "пищяло с пълно гърло" . . . Отивам да ударя един "Лексотан" . . . :) ! ! !

Коментирай

Борис

преди 6 месеца

Искрено съжалявам,че на времето проспах да преспя с хубавата и свежа-някога-Лияна!Може би една от причините беше,че тогава тя си падаше по англосаксонски мъже с прошарени бради и коси!

Коментирай

До Борис . . .

преди 6 месеца

И аз съм наранен . . . Къде изчезна тази перфектна 50-годишна овца . . . :)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.