А редно ли е в ХХІ в. да се краде чужда история?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/a-redno-li-e-v-hhi-v-da-se-krade-chuzhda-istoriya/9815 SvobodnoSlovo.eu
А редно ли е в ХХІ в. да се краде чужда история?

България няма никакви претенции за днешния „македонски идентитет“

Призовавам служебното правителство и президентът Радев не само да не отстъпват от българските позиции, но да предприемат активни действия

„Всяка намеса в македонската идентичност е неприемлива за Република Северна Македония”, заявява Зоран Заев в интервю за гръцкия в-к „Катимерини” на 9 май. По-нататък северномакедонският премиер продължава: „Да определяш историята на друга нация през ХХІ век е несъвместимо с европейския дух, защото ние трябва да градим заедно бъдещето. Всяка намеса в македонската идентичност е неприемлива за Северна Македония и за македонския народ”. „Нека на Балканите през ХХІ век сенките от миналото не представляват непреодолими пречки за общото бъдеще”.

Ден по-късно Заев е в Брюксел, където се среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Там той е във вихъра на ораторските си способности: „Мaкeдoнcкaтa идeнтичнocт, ocвeн чe e прeдмeт нa гoрдocт, e и въпрoc нa фaктoлoгия, нaукa, трaдиция и нaциoнaлeн cимвoл нa нaшия нaрoд. Тя нe e и нямa дa бъдe oбeкт нa прeгoвoри. Eврoпeйcкитe цeннocти ca oриeнтир зa нac, нo зaщитaтa нa идeнтичнocттa cъщo e eврoпeйcкa цeннocт”.

Някои коментаторите анализират, че тoвa било нaй-cилнoтo пocлaниe, изпрaтeнo дo мoмeнтa от северномакедонска страна към лидeритe нa EC в Брюкceл. Република Северна Македония нямaло дa ce oткaжe oт ключoвитe cи въпрocи - eзикa и идeнтичнocттa дoри c цeнaтa нa eврoпeйcкaтa пeрcпeктивa. Зaeв отива още по-нататък и настоява Eврoпeйcкaтa кoмиcия дa ce включи пo-aктивнo в нaмирaнeтo нa рeшeниe зa дeблoкирaнe нa прoцeca нa зaпoчвaнe нa прeгoвoри нa EC cъc Ceвeрнa Мaкeдoния. С две думи – за какво ни е Европа, ако го няма нашият скъп „македонски идентитет”.

Но каква е позицията на Брюксел след това „извиване на ръцете” от северномакедонска страна? Естествено висшите чиновници на Евросъюза не могат да кажат право в очите на Заев какво мислят, но използват своя „брюкселски” език. А е известно, че в него думите имат различно значение. Да, РСМ е изпълнила всички критерии за приемане в ЕС. Да, Европейската комисия била aнгaжирaнa cъщecтвeнo и вceoтдaйнo в рeшaвaнeтo нa прoблeма и по никакъв начин нe трябвaло дa ce зaбaвя нaчaлoтo нa прeгoвoритe. Урсула фон дер Лайен пoтвърждава, чe e изцяло за това, двeтe cтрaни (РCМ и Aлбaния), дa прoдължaт прeгoвoритe зaeднo и бeз дoпълнитeлнo зaбaвянe.

Същевременно тя е категорична при срещата си с премиера на Северна Македония: „Преговорите за еврочленството на Северна Македония не могат да започнат преди съгласието и на България (курсивът тук и нататък мой – Н. О.),.” А говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер допълва: „Насърчаваме България и Северна Македония да решат откритите въпроси за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат”. А еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите. Според него, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва последно да вземе решение. Зад всички тези изказвания ясно се разбира, че Северна Македония може да разчита на членство в Европейския съюз само при положение, че изчисти спорните моменти с България.

Но да се върна на думите на Зоран Заев в Брюксел. В прав текст той казва, че мaкeдoнcкaтa идeнтичнocт e прeдмeт нa фaктoлoгия и нaукa. Ами нали точно затова бе създадена прочутата смесена историческа комисия! Нейна задача беше и е да изясни въпроса за тази пуста идентичност на базата на ясните исторически извори. Вместо това северномакедонската страна умишлено затлачи и саботира работата й!

А фактите са ясни и неумолими! Абсолютно всички документи от Средновековието, през Възраждането до Новото време са категорични, че произходът на хората край Вардар е български, а езикът им е изграден въз основа на българския език. Да, България признава, че след 1944 г. в днешна Република Северна Македония са станали необратими промени и днес тя има своя, отделна идентичност. Никой обаче не може да краде по-ранната българска история! Най-малкото защото, в противен случай, ние, българите, ще се лишим от своята национална идентичност.

Ето това са елементарните неща, които трябва да бъдат обяснени на света. Затова съм предлагал преди и продължавам да предлагам и на сегашното служебно правителство групи от учени (историци, археолози, филолози) да посетят най-важните страни като Германия, Франция, САЩ, Русия и да дадат пресконференции, на които да бъдат пояснени с „думи прости” (т. е. с очевидните исторически факти) как стоят нещата. По този начин ще бъдат парирани совалките, правени непрекъснато от Заев, Димитров и компания.

Другото, което трябва да се направи, е да се покажат на Европа и света очевидните нарушения на подписания между Република България и Република Северна Македония двустранен договор. Става дума за очевидното бойкотиране от северномакедонска страна на работата на историческата междуправителствена комисия, за (не)скритата подкрепа на претенциите за признаване на македонско малцинство в България, за езика на омразата срещу страната ни в северномакедонските медии и за психическия и физическия натиск срещу северномакедонски граждани с българско съзнание. Всички тези действия на Скопие са изключително груби нарушения, които със сигурност ще убедят Брюксел, че РСМ изобщо не е толкова подготвена за влизането в ЕС.

Днес България се намира в политическа криза. Няма никакво съмнение, че в Северна Македония ще се опитат максимално да се възползват от тази ситуация. Затова призовавам служебното правителство и президентът Радев, който стои зад него и чиято е отговорността за действията му, не само да не отстъпват от българските позиции, но да предприемат активни действия. По-горе споменах какви трябва да бъдат те.

В този смисъл звучат оптимистично първите думи на новия служебен министър на външните работи Светлан Стоев, че отношението на Република България към РСМ няма да се промени и никой край Вардар не трябва да разчита на това. Тепърва обаче пред него стоят изпитания, ако се има предвид изказването на бившия европейски представител по разширяването Пиер Мирел. То е направено часове след приключването на визитата на Заев в Брюксел и е услужливо цитирано от скопското издание „Независен”. Бюрократът вижда точно сега, при служебното правителство, възможността да се окаже много силен натиск върху България. Дано нашите дипломати имат силите да удържат на това сериозно предизвикателство.

Автор: Проф. Николай Овчаров

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.