Актьори или журналисти?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/aktyori-ili-zhurnalisti/23546 SvobodnoSlovo.eu
Актьори или журналисти?

Има една негласна договореност между медиите, особено електронните, да не се критикуват помежду си. Добре. Но кой да поправи грешащите? Кой да ориентира зрителите? Не е достатъчно да се пишат само безобидни бележки относно забавните предавания. Тъй като не представлявам някаква медия, приемам предизвикателството да изказвам мнението си веднъж седмично за телевизионната продукция. Безкомпромисно! Нека никой не се сърди. Правя го за добро. Председател съм и на сдружение, което раздава годишни награди за телевизионна журналистика.

Така се случи в живота ми, че съм лично привързан и отговорен за професионалното развитие на Юксел Кадриев. Преди години положих много усилия да убедя гръцките собственици на Нова телевизия да го вземат за водещ на новините. По-късно го окуражих да премине в Би Ти Ви. Той има блестящи качества -плътен глас, мъжествена външност, професионална култура. Какво като допуска лапсуси, това доказва, че всичко се случва на живо. Само не му достигат изявите като репортер.

При Виктория Петрова такъв недостиг нямаше. Тя стана водещ след скандален репортаж (“седянката“). Красива , смела, известна. Бързо коригираха някои недостатъци в стайлинга ѝ. С Юксел направиха чудесна двойка, като взаимно се допълваха, както е при успешните двойки водещи.

В последно време обаче с тях нещо се случва. Те започнаха да се изживяват като артисти, които непременно трябва да изразяват с мимики и изражения своето отношение към новините, които съобщават. Нищо лошо, но преиграват. То не са едни фалшиви усмивки, то не са едни трагични физиономии, бързо сменящи се, според характера на новините, които четат. Добре че поне успяват да ги сменят.

Виктория обаче изпада в глупава крайност, когато се изправя и започне да анализира някой проблем. Тогава тя се възбужда до крайна степен, гласът ѝ става игрив, като че ли разказва приказка на недоразвити деца. В такива моменти се разминава напълно със съдържанието на темата. Не върви такъв игрив тон, когато говориш за трагични събития.

Естествено, че изразът на водещия трябва да е съобразен със съдържанието на новините. Но това трябва да става с леко загатване, иначе прилича на лошо актьорско изпълнение. Световен образец беше Уолтър Кронкайт. Добре го правеха и Венелин Петков и Гена Трайкова.

Юксел и Виктория би трябвало да усетят, че вече не са най-добрите за сметка на другата двойка водещи - Лиляна Боянова и Иван Георгиев. Красивата Лиляна стои много по-стабилно, излъчва аристократизъм, не се натрапва на зрителите. Печели доверие. Иван направи блестящи репортажи и документални филми за събитията в Македония и Кюрдистан, след което сяда скромно и води новините. Няма пози, няма фукарлъци. Хората вярват на тези водещи, които са били на мястото на събитията. Най-великите американски водещи са започнали като репортери. И продължават да бъдат.

Иван Гарелов

http://retro.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.