Борисов и шарлатани

https://svobodnoslovo.eu/komentar/borisov-i-sharlatani/54914 SvobodnoSlovo.eu
Борисов и шарлатани

Трудно е да си представим политическите врагове ГЕРБ и ПП-ДБ да играят в един ритъм

След всеки предсрочен избор през последните две години сме писали, че редовно правителство на непреклонните евроатлантици ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ може да има само след силен натиск за това откъм посолството на САЩ. Евросъюзници сме ние тук, примерни НАТО-вци. Турския вътрешен министър Сойлу според вестник Aydinlik: „Европа е само „вагон в композицията“ на САЩ.“

Не се появиха такива евроатлантически правителства, значи натискът не е бил непреодолим. Не е имало нужда, види се и без тях са се решавали поставяните задачи. А политическото влияние на Румен Радев расте, защото противниците му губят своето.

Държавния департамент на САЩ за работата на американското посолство в София от май 2022 г. счита, че заслуга на посланика им са „служебното правителство на България да поиска закупуване на американски изтребители F-16, осигуряване на възможности за износ за енергийния сектор на САЩ, налагане на санкции срещу български лица и корпорации за корупция по Magnitsky Act.“ 

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да номинира Херо Мустафа за посланик в Египет - страна десет пъти по-голяма от България. Доволен е от нея, добре е поработила у нас.

Може да се предположи, че сега двете коалиции са били по-здраво сръчкани да се сдружат. Не им се ще обаче, особено на ГЕРБ преди избори за местна власт. Следователно се мержелее като вероятен дори четвъртият вариант за изход от кризата - да отгласуват на втори опит иначе напълно неизбираемото предложение за правителство на малцинството на ПП-ДБ. Трошете си главите, накиснете се до носовете, наесен ще ви доудавят избирателите!

Преди това обаче е реалистично да се очаква стоманената неотстъпчивост на „променливите“ да се сломи и да гласуват за първия вариант - предложения от ГЕРБ проектокабинет. Макар все още да се тръшкат, че няма да го сторят. Пак с тежки електорални загуби ще са, но и с шанс да оцелеят в класацията за следващото Събрание.

Няма начин да спечелят от явната си или поприкрита сглобка нито ГЕРБ-СДС, нито ПП-ДБ, въпросът е кой ще загуби повече. Това е и в основата на сегашното им прозрачно надхитряне. За реакциите на електоратите им иде реч. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде кратка и ясна формулировка: „ГЕРБ + „Промяната“ = подмяна.“ Така ще ги възприемат и симпатизантите им.

Оправданието „Ами така сте гласували, бре избиратели!“, вече слабо им върши полезна работа. Те, разбира се, гласуват с различни мотиви, но мнозинството с мотива „Против“. Едните, насъскани от пропагандата на ПП-ДБ, срещу „мутрите“ и корумпираните от ГЕРБ и ДПС, другите - срещу шарлатаните, лъжците, харвардците, чуждите „сачми“, случайниците.

Борисов и шарлатани - така ще иронизират съвместните им действия гербаджиите. Та нали във всички грехове ви обвиняваха, нали неправомерно арестуваха Бойко и други наши! Нали гадно доносничиха в Брюксел и Вашингтон срещу ГЕРБ, нали под президентския юмрук се пръкнаха да ни изчегъртват! Сега какво, Бойко, - гласуваме за теб, получаваме провалилите се Кирчо и Асенчо!

Защо се сдушихте с мутрите, които страстно крещяхме да са вън!, ще ръмжат и кълнат правоверните умнокрасавци и жълтопаветници. С кои очи пак ще ни сбирате на протести! И срещу кого, щом играете едно танго с онези, които щяхте да натикате в затворите!

А могат ли наистина по-дълго от два-три месеца да поиграят в един ритъм довчерашните непримирими политически врагове дори сръчкани от Посолството в тази посока? Много е трудно да си го представим. Защото враждата им има и дълбоки личностни измерения. Освен, че политическата им тежест е силно различна, оттам е налице и усещане за несправедливост.

Промяната е гол политинженерен проект, а от година насам изцяло виси във въздуха, подкрепяна само отвън. Докато ГЕРБ има партийни очертания, мощно присъствие в местната власт и администрациите, разполага и с добри връзки с други партии. Каква ротация с тези тогава?

С ГЕРБ-СДС има кой да играе и в парламента, и в изпълнителната власт. С онези няма кой, с всички се изпокараха до смразяване, завинаги душмани си придобиха. „Промяната“ и „Да, България“ могат да си говорят само с нас“, казва Борисов и очевидно е прав. Не само прибирането на субекти като Явор Божанков и Радостин Василев категорично отблъсна БСП и ИТН от „Промяната“.

„Ако намерим решение, то ще е най-стабилното и добро за България... Няма да сме на избори, ако те подкрепят нас от първия мандат“, твърди Борисов. Нищо добро с тези не може да се осъществи, защото нито могат, нито искат, нито поставените им задачи го предполагат. Няма за тях печеливш вариант, могат само да им удължат агонията.

Те само изобразяват за пред Посолството склонност да сътрудничат, опитвайки да прехвърлят някак отговорността върху ГЕРБ или някой друг. Затова поставят неприемливи за ситуативните партньори условия. Като настояват за ротацията, противоречаща на конституцията и приемане на бюджета, предложен от служебното правителство.

„Джентълменската“ връзка между преговарящите съвсем отскоро ГЕРБ и ПП-ДБ е толкова хилава и изпълнена с куп подозрения, че може да се поддържа известно време само срещу общи врагове. Несъмнено за тях са нарочени президентът и Възраждане.

Румен Радев положи големи усилия да си ги създаде и отгледа, сега „мутрите“ и шарлатаните ще напират да го рутят обединително, т. е. политически и морално. И да бави връчването на мандатите е лош, и да бърза да ги връчва е коварен. Възраждане на кристалните евроатлантици им е поръчано за гнявене отвън, но и те не го понасят, опасно политическо огледало е за тях.

Малко, но все пак е възможен някакъв целеви за броени месеци кабинет с третия мандат. Може и да не е твърде полезен, но вариантът задоволява значителен брой интереси както на мнозинство в обществото, така на външни фактори и политици в Събранието. Прочистването на политическата „класа“ поне за известно време ще се позабави.

Най-вероятно е все пак да се отиде на избори със служебен кабинет. Не бива, но щом много искат „джентълмените“ и „пейзаните“ - става, пробвано е неведнъж. Не го иска президентът, не го ще и Гълъб Донев, но щом го изисква Закона и е в полза на народа - ще се нагърбят наново. Стига бюджет да им отгласуват. Малко решения са по-трайни от временните.

Автор: Д-р Илия Илиев

TRUD.BG

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.