Цената на ООН: колкото за един добър хляб

https://svobodnoslovo.eu/komentar/cenata-na-oon-kolkoto-za-edin-dobar-hlyab/124616 SvobodnoSlovo.eu
Цената на ООН: колкото за един добър хляб

Цената на ООН: колкото за един добър хляб.

Точно преди Коледа 193-те държави-членки, които съставляват Общото събрание на ООН, подписаха бюджет от 3,59 милиарда долара за покриване на разходите на секретариата на ООН през 2024 г. Това са много пари, но има много "печалба" от всеки похарчен долар.

Когато съберете редовните бюджети на секретариата на ООН и мироопазващите операции, средният годишен разход на ООН за всеки човек на планетата е около $1,25; това е горе-долу цената на чипс в Ню Йорк или на хубав хляб в София.

Платената сума се основава на сложна формула, която включва размера на икономиката на всяка страна [други елементи включват външен дълг на страната, доход от капитал и ниво на развитие]. Сумите варират от високите 22% от бюджета, плащани от Съединените щати, до 0,001 процента, плащани от най-слабо развитите страни. 

През изминалата година България е внесла 1 638 182 долара - нищо за българския бюджет.

Колкото и да се критикува ООН, най-хубавото е че я има.

Боян Дуранкев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.