Човекът не е единственото животно, което може да обича. Но е единственото животно, способно на омраза

https://svobodnoslovo.eu/komentar/chovekat-ne-e-edinstvenoto-zhivotno-koeto-mozhe-da-obicha-no-e-edinstvenoto-zhivotno-sposobno-na-omraza/52719 SvobodnoSlovo.eu
Човекът не е единственото животно, което може да обича. Но е единственото животно, способно на омраза

Човекът не е единственото животно, което може да обича. Но е единственото животно, способно на омраза.

Омраза, породена от това, че обича себе си повече от всичко заобикалящо го и плува самодостатъчно в този унищожителен басейн от егоизъм. Без да съзнава, че това всичко е единственият му шанс за оцеляване.

Прошката е преобразяване на гнева и егоизма в обич. Прошката е началото на обичта. Когато простиш, вече обичаш. Когато обичаш, вече си щастлив. Прошката е щастие и свобода. 

На когото сме простили, от него не може вече да ни боли. 

Дали моля за прошка? Не. Тя се дава, когато човек е готов да бъде свободен от егоизма, гнева и омразата. 

Всичко вътре в нас създава извън нас със своите цветове или с със своето безцветие.

Лидия Делирадева 

3 Коментара

творец

преди 1 година

Има и това е кобрата.Има случаи който е описан. В Австралия фермер убива мъжка кобра. Заминава и се връща след 10години. Даа женската кобра го ухапва смъртоностно. Нищо лично между жената и кобрата.

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

Не съм сигурен, че примерът в коментара за кобрата (не оспорвам верността му!) може да се интерпретира като "омраза" - просто не съм сигурен. Имаме много такива примери - да кажем - със слоновете. Че е отмъщение - отмъщение е. Но дали е с емоции (омраза) или е някакво всеобщо правило за въздаване на справедливост...

Коментирай

любопитно

преди 1 година

Всъщност шимпанзетата правят същото като хората. Събират се на малки групички мъжки шимпанзета, обикалят из гората и ловят други маймуни (не само шимпанзета) и ги изяждат, като започват от пръстите и гениталиите. Гадно и брутално, но ето от къде произлизат англо-саксонците.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.