Давещият се Зеленски повлича ЕС към дъното

https://svobodnoslovo.eu/komentar/daveshtiyat-se-zelenski-povlicha-es-kam-danoto/116949 SvobodnoSlovo.eu
Давещият се Зеленски повлича ЕС към дъното

Търси решение, при което победи без поражения да получат и САЩ, и Русия

Дори в официален Киев се отказаха от намерението да спретнат военен парад в Москва

Изходът за въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в хода на руската специална военна операция (СВО) беше предрешен, още преди да започне масираното настъпление на Русия в ранните часове на 24. 2. 2022 г. Както и началото.

Ето в „Труд“ от 23.02.2022 г. в „ Геополитическият стрес тест на Москва “:

„Русия се поизправи на крака и очаквано в стратегията за отбрана на САЩ беше обявена за главна заплаха наред с Китай... На двете прозрачно се намекна: щом напирате да сте в тройка велики, докажете го, но със сила... Украйна е поддържана от Запада анти-Русия. Много сериозна военна опасност в близко бъдеще като плацдарм на НАТО. Обаче е и куфар без дръжка, някой трябва да харчи много милиарди... последващото усвояване на ДНР и ЛНР е геополитически стрес тест...

САЩ ще припечелят. Осигуряват крайно нужния враг, около когото чрез НАТО подчиняват сателитите си; отвличат вниманието на американците от вътрешните драми; увеличават продажбите на оръжия; затварят ЕС в идейно-политическо-икономическо гето; източват от ЕС разнообразни активи; подготвят блокирането към Европа на китайския проект „Един пояс-един път“. ЕС еднозначно губи, заплашена е от украинизация“.

Всички тези прогнози се потвърждават от първите дни на СВО и досега.

Ето и скоро след нахлуването на Русия в „Труд“ от 11.03.2022 „ Европа още дълго ще пати “: „С Украйна като анти Русия е свършено - или ще стане неутрална спрямо Русия страна, или ще я разпаднат. Изгодно е за САЩ, трайно губи Европа... На комедианта Зеленски скоро ще му се наложи да се усети незначителен и нелюбим за украинците... Хибридната война ще продължава, в хода и ще се извършват радикалните промени към поредното преустройство на света.“

Това и виждаме.

Да се натиска европейскто население да помага на други, когато у дома има недостиг и се разрастват едновременно няколко кризи, е за кратко време. Опасна е играта на благородство за даване на огромни порции оръжие за убиване и други огромни харчове. Въобще не е сигурно, че един ден Русия няма да определи тези действия като водене на военна агресия срещу нея.

За хората на Запад приписването на всички украински безобразия и престъпления на Русия е все по-очевидно и започва да работи с обратна сила. След анализ на налични доказателства, включително фрагменти от ракетата и сателитни изображения The New York Times писа, че ударът е нанесла украинска ракета. Не от руска, както шумно твърдеше официален Киев.

Преднамерен имиджов удар лично срещу украинския президент в деня на пристигането му за силна изява в ООН. Защото твърде си повярва, влезе в напълно неприсъщата му роля на национален герой и напоследък вместо да моли за помощ, той нагло настоява пред западните си благодетели и дори не благодари за даваните на Украйна огромни помощи.

Досаден е вече за тях той, а и не бележи успехи срещу Русия на фронта, обратно, трупа загуби, заплашва да повлече ЕС към дъното със себе си. Но откъде да вземат подходящ заместник на неблагодарния загубеняк? Много трудна е задачата за създалите му лъжлив публичен образ на световно значима фигура. Но напоследък украинските власти често критикуваха действията на Запада.

За Полша е станал непоносим. Поляците отдавна настояваха за разчистване на сметките с украинските нацисти от 1941-43 г. Политиците тези дни предизборно им угодиха частично поне на думи. Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че няма да доставят повече оръжия на Украйна. И че ще разшири забранените за внос украински продукти, ако Киев ескалира конфликта във връзка с полското ембарго върху зърнените култури.

Хич не е сигурно, че ще го сторят, но раздразнението на Варшава е показателно и за неодобрителните нагласи на хората не само в Полша. Такива са и в Унгария, Словакия и други в източна Европа, все повече нарастват и на запад. Няма успешно контранастъпление, руските войски освободиха повече територия, отколкото ВСУ на предната линия на руската отбрана.

Ето и президентът на Полша Андрей Дуда, 21. 9. пред Rzeczpospolita: „Украйна се държи като удавник, който се хваща за всичко, за да се спаси. Помагаме u, но имаме право да се браним от заплахи да понесем вреди.“ Пак ще дават каквото им нареди Вашингтон, но с нарастващо нежелание.

Наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че само окончателната победа на Украйна е предпоставка за членството и в НАТО. Доскоро нямаше условия...

Сnn.com 21. 9. 2023: „Всичко, което удължава конфликта - като например решенията за подкрепа на Украйна, които бяха продиктувани от предпазливост по отношение на това какво да се доставя - играе в полза на много от предимствата на Русия и слабостите на Запада... САЩ все повече се фокусират върху Китай, защитата на Европа все повече ще зависи от онези държави на първа линия, които разбират заплахата и са готови да я приемат сериозно.“ 

Прозряха защо Путин не бърза! А прозират ли „онези държави на първа линия“ накъде ги бутат, а у нас дали стоплят?
В речта на Байдън в ООН беше използвана думата „мир“, доскоро се говореше само за „победа и унищожение на Русия“.

Прогностичен знак ще бъде с обещанието за колко долари Зеленски ще си тръгне след срещата с Байдън - едно е в десетки милиарди, съвсем друго в стотици милиони.

Дори в официален Киев се отказаха от намерението да спретнат военен парад в Москва. Украинците скоро може да стоплят, че са използвани като „разходен материал“ в този геополитически конфликт.

Че колективният Запад не е заинтересуван от украинска победа, вече е ясно. Нужно му е само продължаването на войната с Русия до последния украинец с колкото може по-големи загуби в жива сила от двете страни. Сред гражданите, а вече и сред политиците там все по-силно звучи въпросът, докога ще се харчат бюджетни средства за поддържане на обречена на загуба кауза.

Възможните развития не са много. Временно примирие е приемливо за Вашингтон и Брюксел дори със съществени загуби за Украйна Но пък е крайно нежелателно за Москва и Киев. Продължаването на войната „до последния украинец“ носи риска Русия рязко да активизира свое контранастъпление с превземане на голям град като Харков. Тогава режимът в Киев ще рухне.

Или Москва пак по-бавно да напредва с още по-големи жертви на украински войници и да дочака появата на масови протести на населението. Все по-реалистично е. Обвързването със Зеленски и компания е все по-токсично, значи и нежелателно. Затова започнаха тънки намеци към него за дебели обстоятелства и последствия.

Обаче сривът на тежестта на Зеленски и особено поражението във войната носят сериозен спад и на авторитета на Вашингтон, Лондон и Брюксел. Съответно в обратната посока за Путин и Москва. Затова страстно желаният антипутински бунт в Русия става все по-невъзможен.

Активно се търси решение, при което за широката публика някакви победи без поражения да получат и САЩ, и Русия. На Европа не и се полага друго, освен загуби. Къде сме ние?

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

1 Коментара

dimat

преди 7 месеца

А-а,не така ,уважаеми!Пак,по стар български обичай изкарвате други виновни,а нещата стоят точно обратно:ДАВЕЩИЯТ СЕ "ЕС",ИЗПОЛЗВА ЗЕЛЕНСКИ,КАТО ОПРАВДАНИЕ ЗА ТОВА ДАВЕНЕ,ЗА СОБСТВЕНАТА НИ ВИНА!Само и единствено...не,не управляващата гмеж,нито робовладелската империя ФАЩ,нито Русия,нито Китай,нито марсианците са виновни на зомбираното население от всички държави в кочината ЕС.ВИНОВНИ СА САМИТЕ НАРОДИ,С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ.А НИЕ СПЕЦИАЛНО СМЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА,СУПЕРЗОМБИРАНИ!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.