Духовно-цивилизационен разлом

https://svobodnoslovo.eu/komentar/duhovno-civilizacionen-razlom/143510 SvobodnoSlovo.eu
Духовно-цивилизационен разлом

Духовно-цивилизационен разлом

Това, което не се разбира нито от Колективния Запад, нито от държавата Израел е идеята за мъченичеството и това, че тя е пряко свързана с предаването на делото на вече отишлия си мъченик на неговите последователи.

В Исляма, но и в Православното Християнство, идеята за мъченичеството не е статична, а създава път напред.

По подобие на убийството на Исмаил Хания, така и смъртта на Хасан Насрала няма да ликвидира Хизбула, нито ще я обезглави. Напротив, подобен акт само втвърдява и ще направи противопоставянето много по-мотивирано.

Сблъсъкът отдавна е изведен на духовно-цивилизационно ниво, но тепърва е възможно то да измести прагматизма на икономическите процеси и взаимозависимости.

Има два много важни въпроса. 

Първият има своя отговор, който съм давал. 

1. Как САЩ ще продължат да реагират спрямо политиката на Израел, която цели да ги въвлече възможно най-дълбоко и пряко във втория фронт.

Отговорът на този въпрос е риторичен. Заслужава повтаряне да се провери кои са ключовите фигури в състава на правителството първо на Тръмп в неговия мандат като Президент, а след това и на Байдън. Също кои са основните финансови донори на Тръмп в неговата кампания. 

Няма нещо, което САЩ не биха направили за Израел.

2. Вторият въпрос е как Русия ще реагира на поведението на Израел. 

Неслучайно пуснаха Дугин да обяснява неща, които са вече обяснявани. Включително за двата фронта на една и съща война.

Проблемът е, че както в САЩ, така и в Русия, на ключови позиции са хора пряко свързани с държавата Израел, или имат еврейско потекло.

Има и един трети въпрос, който от октомври 2023г. насам не получава отговор. Това е въпроса за разединението на арабските държави. Именно тук е един от ключовете за изместването на икономическата логика от духовно-цивилизационния характер на световния конфликт.

Ако настъпи момент, в който Русия започне на практика да разглежда Светите земи през имперската призма както на Православното Християнство, но и на ортодоксалния Ислям, това може да доведе в средносрочен план до ликвидиране на държавата Израел, което те самите са провокирали, при определени условия, когато настъпи края на необявената световна война. Това е възможна хипотеза, при отговор на поставените преди това въпроси.

Прави се съзнателен опит за ескалация, който да изведе Иранския/Близкоизточния фронт до ниво, което да отвори пълномащабен военно-технически отговор.

Освен въоръжаването на хутите с хиперзвуково оръжие, същото може би ще се случи и с Хизбула.

Важно е да се отчита какви са интересите и ролята на България. Грешка е да се смята, че България е незначителна. Ако беше, нямаше да бъде въвличана чрез специални операции в пределите на бурята. Срещата на българския президент с иранския му колега беше много положителен сигнал, който показа, че ние все пак сме способни на Балансирана политика. Но също показа, че Иран разбира и е наясно, че България няма връзка и участие в терористичната операция с пейджърите.

В настоящия момент, когато официалните. отношения между България и Русия липсват, диалога с Иран е ключов и от своя страна дава сигнал към Москва.

В последващата ескалация България трябва да избягва активно участие, включително на вербално ниво. Най-добре е представителите на политическите партии, както и изпълнителната власт изобщо да не говорят.

Ролята на България е ключова и от духовно-историческа гледна точка - от една страна персите не са забравили за произхода и прародината на българите, а от друга страна - Русия е наше духовно дете, за което обаче са дали твърде много своя кръв, твърде много кости са оставени тук.

Твърде накратко.

Времето наистина е преломно, а ние сме моста.

Станислав Бачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.