Единият компонент на "Ядрената триада" на САЩ закъса и Вашингтон  опитва да възобнови сътрудничеството с Русия и Китай

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ediniyat-komponent-na-yadrenata-triada-na-sasht-zakasa-i-vashington-opitva-da-vazobnovi-satrudnichestvoto-s-rusiya-i-kitay/121355 SvobodnoSlovo.eu
Единият компонент на "Ядрената триада" на САЩ закъса и Вашингтон  опитва да възобнови сътрудничеството с Русия и Китай

Единият компонент на "Ядрената триада" на САЩ закъса и Вашингтон  опитва да възобнови сътрудничеството с Русия и Китай.
  „Ядрена триада“ са стратегическите въоръжени сили на държава с ядрено оръжие,който включва три компонента:                                                1.Стратегическа авиация;                                                                                            2. Междуконтинентални балистически ракети;                                                      3. Ядрени подводни ракетоносци.

Поредицата от неуспешни изпитания на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III,показаха,че САЩ изостават от Русия и Китай,най-вече във втория компонент на "Ядрената триада". Разработването на ново поколение междуконтинентални балистични ракети в рамките на американската програма LGM-35A Sentinel,протича с големи затруднения,призна вчера ръководителят на ВВС на САЩ,Франк Кендъл.

Настоящата програма е една от най-мащабните и сложни и изисква големи финансови разходи. През 2020 г. те бяха оценени на $265 милиарда, но сега Sentinel ще струва много повече,пише Military Watch.

 Според публикацията,нуждата на ВВС на САЩ от нови оръжия е много голяма, тъй като качеството на предшественика-Minuteman III в американските арсенали се влоши в течение на времето. Тези боеприпаси са в експлоатация от 1970 г. и отдавна са с изтекли всякакви експлоатационни срокове.

Military Watch (MW) припомни, че разработването на LGM-35A Sentinel идва на фона на успеха на Русия,Китай и Северна Корея в подобни проекти.   Нарастването на способностите на Пекин и Москва за стратегическа противоракетна отбрана (ПРО),постави под въпрос жизнеспособността на ракетите Minuteman III.

Китай и Русия направиха пробив в разработването на хиперзвукови оръжия  с практически неограничен обсег,докато Северна Корея направи важни крачки в разработването на ракети с множество бойни глави и ракети с композитно твърдо гориво, което намалява времето за изстрелване,посочва MW.

 За нещастие на англосаксонците и сателитите им-"Ракетите от руската ракетна система "Авангард",могат да бъде изстреляна отвъд земната атмосфера и са в състояние да поразяват множество цели навсякъде по света за по-малко от 30 минути",съобщава Daily Express. САЩ и Британия са особено загрижени за руската ракетна система "Авангард".  
 В Daily Express  са изчислили, че ракетата може да се движи със скорост до десетки хиляди километра в час. „Авангард“, е единствено по рода си оръжие в света.„Авангард“ „лети към целта си почти като метеорит“, като „горяща огнена топка“. Температурата на повърхността на продукта достига 1600–2000 градуса по Целзий,увери руският лидер и от изданието са убедени в думите му.

„Авангард“ е с хиперзвукова управляема бойна глава,изстрелвана към цел с помощта на междуконтинентална балистична ракета, развиваща скорост до М=28 (около 9,5 километра в секунда),което дори без бойна глава дава кинетична енергия, еквивалентна на 18 тона тротил. Статията в британското издание е реакция на вчерашното видео от руското министерство на отбраната,което показва зареждането на  хиперзвукова ракетна система „Авангард“ в силозна пускова установка.

  Дали в тази връзка или не,Вашингтон се опита да възобнови сътрудничеството с Руската федерация в тази област. Министърът на енергетиката на администрацията на Байдън и член на Съвета за национална сигурност Дженифър Гранхолм,покани представители от Китай и Русия да посетят полигон за ядрени опити в Невада.

 Москва и Пекин все още не са отговорили на неочакваната покана на високопоставения американски служител. Очевидно Вашингтон е заинтересован от посещението на руски и китайски специалисти с цел да възобнови сътрудничеството в тази област.

 През пролетта на 2022 г. Вашингтон не издаде визи на руските инспектори за договорените посещения по Договора СТАРТ III в Съединените щати. 
 През август 2022 г. Русия не позволи на Съединените щати да инспектират нейните ядрени съоръжения, защото руските инспектори не получиха визи. На 21 февруари 2023 г. руският президент Владимир Путин обяви спирането на участието на Русия в договора СТАРТ III. 

Договорът СТАРТ III,реално бе денонсиран от двете страни. Така се увеличи в много голяма степен вероятността от ядрен апокалипсис.

 Договорът предвиждаше намаляване за всяка страна ядрените бойни глави до 1550 единици,междуконтинентални балистични ракети (ICBM), изстрелвани от подводници балистични ракети (SLBM) и тежки бомбардировачи (TB) до 700 единици. 

"Русия заяви, че ще обсъжда контрола върху ядрените оръжия с американците само когато те престанат да се отнасят враждебно към Москва",предаде Франс прес.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.