Европа все още разчита на колониализъм и няма да оцелее без собствена индустрия, каквато е имала в миналото

https://svobodnoslovo.eu/komentar/evropa-vse-oshte-razchita-na-kolonializam-i-nyama-da-ocelee-bez-sobstvena-industriya-kakvato-e-imala-v-minaloto/135092 SvobodnoSlovo.eu
Европа все още разчита на колониализъм и няма да оцелее без собствена индустрия, каквато е имала в миналото

Колониализмът на Запада ще остане в историята като една от най-големите стратегически грешки. Не само онзи колониализъм, преди време, а днешният - който е жив и съществува с пълна сила в Африка и Близкия изток. 

Голяма част от европейските държави до ден днешен имат преференциални търговски договори със своите бивши колонии и контролират голяма част от индустрията в тях. Интересът, както и на САЩ, е да се поддържа този поток от евтини ресурси, де факто заграбени от колониите.

Само че този внос на ресурси и намесването в държави, които си живеят мирно, започването на войни там, е причината за почти всички проблеми в Европа в момента.

На първо място това е проблем заради самата индустрия на Европа - континент, който се е издигнал чрез въглища и стомана, днес ги забранява, защото си играе на спасяване на климата чрез внос на метали (за панели и перки) от Африка. Почти цялата ни енергетика зависи от външни ресурси, тъй като и урана го внасяме, 97% от уранът идва от Нигер, Казахстан и Канада.

Тук е най-очевидно каква щета си нанася ЕС - внасяме евтин уран от Нигер, който при преврата е застрашен и цялата енергетика става рискова. Вместо това би могло уранът да идва от България, където все още имаме запечатани мини и може да се развива една индустрия, от каквато имаме крещяща нужда. Същото е положението с повечето природни ресурси на Европа.

Всичко това се случва с една “кражба” на ресурси, която създава робски труд в Африка. Има случаи военни организации да карат малки деца да работят в мините до смърт. Само за да имаме нашите си перки и панели и да се чувстваме модерни. Разбира се, това също би трябвало да е фактор. Ами когато Африка отхвърли това, защото там средната възраст е 18.8 г., а в Европа е 44.4? Докога ще можем да поддържаме този поток на ресурси? А при постоянната нужда от подмяна на перките и панелите, секне ли той, ние пак ще трябва да преразглеждаме цялата си енергетика и всички инвестиции отиват на кино.

Робският труд, ужасните условия и ниските цени, с които се заграбват природните ресурси на Африка, са също така пряка причина за огромния мигрантски натиск от там. Струва си да се спомене и Близкият изток - политиката на САЩ е основана на същата колониална логика за евтините местни ресурси.

Западният свят има два възможни пътя. Единият е този, при който се възползваме от евтините колониални ресурси, доколкото можем, играем си на климатични войни и чакаме да се спука балонът, след което децата ни ще трябва да се справят с катастрофално положение. Другият е по-труден - болезнено откъсване от лесните и евтини ресурси и преразглеждане на Европа, както е станала велика - със собствена индустрия, производство, ресурси. 

Нека не забравяме, че Европейският съюз произлиза именно от Европейската общност за въглища и стомана.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.