ФАЛШИВИТЕ КОАЛИЦИИ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/falshivite-koalicii/9734 SvobodnoSlovo.eu
ФАЛШИВИТЕ КОАЛИЦИИ

Не може да си толкова глупав, че да не си в състояние да съобразиш следния факт:

Коалициите не винаги са адитивни, тоест не винаги събират механично гласовете на привържениците (избирателите) на отделните партии, на което очевидно разчитат във ВМРО и в БСП/БКП, за да влязат в Парламента, а, напротив, коалициите намаляват изборните гласове, защото много от избирателите, особено при отрицателен вот, не харесвайки и мразейки дадена чужда партия и нейните лидери, ще са разочаровани, няма да гласуват за коалицията, в която е включена и партията, която те са подкрепяли досега.

Това се нарича Ефект на контагиозната негативна мотивация (ЕКНМ), описан е в съответната литература по политически маркетинг.

Например, много от феновете на ВМРО няма да гласуват за коалицията заради непоносимостта си към Марешки или към Валери Симеонов, не биха искали да се идентифицират като вкарали “Воля” и НФСБ в Парламента. Същото е и с хората на Нинова, които ненавиждат отцепника агент Гоце и Дончева от Мултигруп.

Донякъде това го разбраха само дъртите динозаври от ДС, защото те имат десетилетна закалка и опит в манипулациите и са ходили на курсове в КГБ, а и в САЩ. Затова агент Иван коварно предложи лидерите в коалицията с Марешки и Далаверито да не са в листите, че поне частично да неутрализират този ефект.

Ама пак няма да се получи. Няма да стане работата!

Вече няма балами да гласуват за Марешки от ЦСЗ, за потомствения агент Иван и за Далаверито от Ямбол. ВМРО, “Воля” и НФСБ са аут, в канала. Завинаги.

Съвсем същото е и с комунистите на отдавна омръзналите на всички, освен на чугуните от връх Бузлуджа, буля Корни от с. Крушовица, агент Гоце, бабата с тихата спалня и плевенския Шадраван.

Четете моите текстове!

Купувайте и четете моите книги! Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.