И що ручахме жабетата?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/i-shto-ruchahme-zhabetata/123209 SvobodnoSlovo.eu
И що ручахме жабетата?

И що ручахме жабетата? Оказа се, че в 12-ия пакет санкции срещу Русия не се предвижда забрана за внос на руски петрол, както и такава срещу атомната енергетика. Нито по-нататъшни финансови рестрикции.

Но нашите управляващи избързаха да поставят единствената ни рафинерия на колене с шизоидното си поведение по отношение на икономическите ни връзки с Русия. От пет месеца отмяната на дерогацията за внос на руски петрол се превърна в патологична доминанта за евро-атлантическото мнозинство, а управляващата марионетна Сглобка успя да пробута идеята си. Така от 1 март България ще внася за рафинерията си петрол незнайно откъде.

Междувременно "Лукойл" обяви, че продава активите си у нас и веднага се появи кандидат - азербайджанската "Сокар", която вече откри офис у нас.

Цялата работа изглежда като добре разработено оперативно мероприятие по изгонване на руските собственици на "Нефтохим" - Бургас.

Накрая ще се окаже, че само България от целия Евросъюз няма официално да ползва руски петрол и газ, но ще плаща стотици милиони за комисиони на разни прекупвачи, които ще ни доставят от същата стока.

Според енергийните експерти руски нефт и газ все пак ще бъдат внасяни у нас, но под друга марка и най-вероятно от пристанищата в Черно море, като се имат предвид ограниченията за нефтените танкери през Босфора и дългите опашки, на които се чака с месеци.

Ако хванем и другия аспект - нежеланието на някои страни България да бъде приета в Шенген и по въздух, и по земя, се наслагва впечатлението, че страни с петролни пристанища като Ротердам нямат особена търговска изгода нашата страна да бъде равнопоставен член на Съюза. На географската и административната карта на Европа се вижда, че ако се използват газовите и петролните връзки през Гърция и България, към Европа ще потекат доста по-евтини петролни и газови потоци. Това обаче не устройва едрите търговци с традиционните по-дълги маршрути. Защото печалбите им от петролния трафик рязко ще намалеят.

В този смисъл подаянието от Австрия, че ще пуснат в Шенген българското въздушно пространство, и то срещу прием на бежанци, е доста плосък опит нашата страна отново да бъде изолирана от богатата европейска трапеза. Но управляващата Сглобка е за това турена над главите ни - за да урежда всякакви едри европейски бизнеси, над национални законодателства и интереси, само не и да работи за нас и за Родината.

Нора Стоичкова

duma.bg

4 Коментара

Посетител

преди 4 месеца

Няма да се изненадам, ако се окаже че Лукойл държи определен пакет акции в Сокар...

Коментирай

ВЕНЦИ

преди 4 месеца

80 %. Четете бе!

Коментирай

Посетител

преди 4 месеца

Именно! Но бях чел нещо по въпроса преди много време... Не бях сигурен.

Коментирай

Иванова

преди 4 месеца

Говори се, че азербейджанската компания доставя руски газ за Европа.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.