Инфлация на доверието

https://svobodnoslovo.eu/komentar/inflaciya-na-doverieto/53204 SvobodnoSlovo.eu
Инфлация на доверието

Правителството, видите ли, било се справяло с обуздаването на инфлацията. Правителството било полагало кански усилия два тури ред в ценообразуването…Като седне човек сутрин пред телевизора, се чуди да плаче ли или да се смее на гротескните усилия на служебниците на Радев да обуздаят инфлационния водопад, който се изсипва ежедневно по главите на всички ни. А от днес по-специално и върху главите на земеделците. 10 000% е надценката на водата за поливане или около 800 лв. на декар излиза удоволствието да отглеждаш нещо на полето. Зреят водни бунтове, а правителството отчита ли, отчита безсмислени дейности, широко огласени от масмедиите.

Първо, не е нужно служебният кабинет нищо да измисля за инфлацията. Банките вече оскъпиха кредитите с по-високи лихви и този процес ще продължи скокообразно, дирижиран от Европейската централна банка, докато не охладят достатъчно пазарите, че да гарантират социалния мир в Европа и у нас.

Второ, битката на правителството трябва да е срещу спекулативното увеличение на цените, чрез създаването на изкуствен дефицит. Проверките на КЗП изобщо не са достатъчни, да не говорим, че са безкрайно закъснели.

Трето, европейският челен опит в обуздаването на инфлацията, просто трябва да се претвори в дела у нас. Хубаво е, че най-сетне се заговори за таван на цените, както от пандемията насам предлага БСП. Заговори се най-сетне и за таван на надценката, която слагат производители и търговци. 

Така беше през 1990-1992 г. у нас, когато шоковата терапия направи от българите последните бедняци. Имаше кошница с продукти и услуги от първа необходимост и тогава, например, млякото можеше да се оскъпява до 6% норма на печалба. Нищо не пречи и сега правителството да определи кои продукти, от коя марка и кои жизненоважни социални, образователни и здравни услуги да са с определена норма на печалба за производители, търговци и прочее бизнеси със здравето и живота на хората.

Не е трудно. Но това, което пречи, са онези пазарни парадигми, в които са потопени мозъците на управляващите днес. Най-страшната от които е, че държавата не може да се меси на пазара. А как възможно най-капиталистическите държави да го правят в Европа и по света в името на запазването на жизнения стандарт на хората, а у нас още да са живи призраците на дивашкия капитализъм, който направи от гордите българи последните бедняци и гастарбайтери в Европа.

Нора Стоичкова

duma.bg

2 Коментара

ИвайлоК

преди 1 година

"...европейският челен опит в обуздаването на инфлацията, просто трябва да се претвори в дела у нас...". Край на цитата. За какви "дела" говорите!? Нали вие, вашата партийка преди години, мина от "ДЕЛА" към "ДУМИ"!? И думата "социализъм" абсолютно изчезна от вашата реторика, заменена от "социално". Мисля, че сте свършени като организация. Въпрос на броени години е да изчезнат и последните ви привърженици. Просто няма да има кого да заблуждавате и лъжете повече. Вие сте по-лоши от "герб"! Защото унищожихте идеята за социализъм в България. И вероятно в момента осребрявате дивидентите си от това. Както от оръжието, което изнесохте за Окраина през Полша и Румъния.

Коментирай

Караконджул

преди 1 година

Как бе, Мунчо каза, че гълъбът му се бори кански с инфлацията.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.