Изводи от Изслушването на Бригаден Генерал Венелин Венев в Народното Събрание

https://svobodnoslovo.eu/komentar/izvodi-ot-izslushvaneto-na-brigaden-general-venelin-venev-v-narodnoto-sabranie/136830 SvobodnoSlovo.eu
Изводи от Изслушването на Бригаден Генерал Венелин Венев в Народното Събрание

Изводи от Изслушването на Бригаден Генерал Венелин Венев в Народното Събрание

Потвърден опит за вербовка:

На вчерашното заседание на Народното събрание, директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев разясни обстоятелствата около предполагаемата вербовка на разузнавачи в кафене „Ларгото“ в центъра на София. Според информацията, съветникът по национална сигурност на премиера Николай Денков, Веселин Марков, е действал по поръчка на генерал Атанас Атанасов, с цел кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в полза на ген. Атанасов.

Генерал Венев подчерта, че въпреки опита за вербовка, тя не е реализирана. Служителите са докладвали за инцидента, след което е проведено необходимото разследване. Тези действия показват висок професионализъм и доблест от страна на разузнавачите.

Спомняйки си записите, които Радостин Василев предостави, стана ясно, че намеренията на „Продължаваме Промяната“ (ПП) са били да сменят всички ръководители на служби и агенции с лица, одобрени от посолствата. Когато този план се провалил, те са преминали към алтернативен вариант за вербовка, който също не успя благодарение на доблестните служители.

Въпреки че идеята за вербовката може да е идвала от генерал Атанас Атанасов, важно е да се отбележи, че по време на събитията Веселин Марков е работел за премиера Денков, койтокъм онзи момент е бил министър-председател. Това може да се разглежда като опит за държавен преврат, което не е преувеличено.

Липса на политическо достойнство!

Няма очаквания към генерал Атанас Атанасов за достойна постъпка. Ако имаше чест, той би напуснал Народното събрание заедно с всички замесени, но в средите на ПП и „Демократична България“ (ДБ) такива морални стандарти изглежда са непознати.

Пак да кажа, Прокуратурата не откри престъпления в записите, но... Вече има реализации от намеренията им и може да се самосезират.

Това събитие подчертава нуждата от висока етика и професионализъм в службите за национална сигурност. Действията на разузнавачите в този случай заслужават похвала за запазването на честта и защитата на държавните интереси.

Лилия Божкова 

2 Коментара

Neli

2 days before

И защо всяка дума от заглавието е с главна буква? Такъв ли е правописът вече?

Коментирай

Neli

2 days before

И защо всяка дума от заглавието е с главна буква? Такъв ли е правописът вече?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.