Как простащината и пошлостта превзеха България

https://svobodnoslovo.eu/komentar/kak-prostashtinata-i-poshlostta-prevzeha-balgariya/137121 SvobodnoSlovo.eu
Как простащината и пошлостта превзеха България

Отначало тя сякаш не беше сякаш задължителна или неизбежна част от обществения и политическия ни живот. Знаехме си, че я има, знаехме си, че е неразделна част от битието ни, но все пак я поприкривахме и дори се притеснявахме от нея. Беше нелегална или полулегална. Все още не беше официализирана, не се изявяваше "екс катедра".

Става дума за простащината. Не толкова битовата, колкото политическата, макар двете да са много силно свързани. После тя изплува изпод тинята и в началото сякаш постресна обществото ни. Постресна го, но само малко и само донякъде. Може би защото записите, в които Бойко Борисов, например, показа цялата си същност, макар и незаконни, бяха достоверни. А и мнозина го оправдаваха с това, че е бил подпийнал, а при такива обстоятелства хората обикновено не си мерят приказките.

Грозни закани и обиди

Само че Бойко Борисов не е съвсем обикновен човек. Той беше министър-председателят на България, най-овластеният човек в държавата. И пиянските му излияния говореха за същността и особеностите му на управник - особено грозната закана "ще го размажа" към бизнесмена, който не се бил съобразявал с него. А после и най-грозната от всичките му приказки - онази за "простата кърджлийска принцеса". Обществото ни все още не си дава сметка доколко отблъсващо е подобно обръщение, дори като пиянски изблик.

Министър-председателят на България наричаше така не друг, а председателя на Народното събрание на България - държава, която е парламентарната република. С това обаче грозните чудатости не свършват. Председателката на Народното събрание не се обижда. Седи редом с Борисов на пресконференциите и гледа едва ли не любовно към човека, който я е унизил.

След тези падения, други някои пошлости вече изглеждат дори невинно. "Негодяи, мошеници, некадърници, ограбиха ви с милиони, ограбиха ви с милиарди" - обвинява Борисов по време на предизборните си обиколки из страната, но никой не се впечатлява, нито пък иска доказателства за обвиненията. Те са станали всекидневие. Нещо естествено: "ами той си е такъв, така си говори..."

И други не останаха по-назад

Противниците на му от ПП-ДБ и ИТН пък определяха ГЕРБ като "мафия" . Което си е остро и обидно обвинение. Но то е политическа обида, която не може да бъде назована пошлост или простащина. Политически бяха и обвиненията, които най-редовно отправяше към противниците си Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание (наричайки ги "национални предатели"). Но и тези нейни приказки, макар да доведоха до обезценка и на думи и понятия, не бяха проява на простащина.

При Костадин Костадинов и „Възраждане“, обаче, влязоха в употреба и двата вида охулване - и политическото, и просташкото. А някои депутати от ПП-ДБ му отвърнаха по същия начин. Към тези изпълнения се притуриха и "мазните" пошлости на Делян Пеевски, които като цяло не бяха осъдени нито от обществото ни, нито от избирателите.

Махленски приказки и хлапашки изпълнения

Президентът Радев пък, следвайки политическите си пристрастия, тръгна от политическото "мафия", мина през махленското "мутри вън", и накрая също нагази в простащината (с неговото си "шарлатани"), без да съобрази, че така нарушава Конституцията на България, и че това е поведение на политик от ниско равнище, а не на президент.

Всички тези прояви, обаче, бледнеят пред изпълненията на сценаристите от „Има такъв народ“. Човек би могъл да предположи и да се надява, че тези зрели вече мъже ще се съобразят поне малко със знаковото значение на Народното събрание като висша национална институция и няма да го оскверняват с хлапашки изпълнения, заимствани от телевизионното си предаване.

Нищо подобно, обаче, не стана. Те го употребиха тъкмо като сцена на долнопробни зрелища. Като подигравките с възрастта на академик Денков, например. Който всъщност си е тъкмо в подходяща за политици възраст и е един от немногото български политици с безукорно поведение и възпитание.

А какво правят медиите?

Едва ли в цялата история на съвременна България Народното събрание някога изобщо е било средище на подобни низости. Които накрая възмутиха дори някои невъзмутими иначе водещи от националните телевизии. Макар и да не се осмелиха да кажат от какво и от кого точно са възмутени.

А тъкмо националните медии, които не само отразяват общественото мнение, но и влияят върху него достатъчно силно, би трябвало да се противопоставят на политическата пошлост, вместо да я подминават, или да я приемат за нещо естествено.

Но истинската и последната преграда пред тези отблъскващи прояви са избирателите. Те имат избор - между: "може да е прост и да се изразява грозно и непристойно, но ще се грижи за нас, защото е като нас", или: "той е прост и се изразява грозно и непристойно, и няма как да се грижи за нас, тъкмо защото е като нас".

Едно достижение на цивилизацията

При всички случаи учтивостта и възпитанието са толкова тясно свързани с благополучието на един народ, колкото и простащината със злочестините му. Едно от най-трудните обществени достижения е осъзнаването на тази зависимост. Това е и цивилизационно достижение.

Коментар на Иво Беров:

dw.bg

15 Коментара

овенко дамугонабутев саборетинов - съвременен комсомолец

2 days before

ПП=пошлост и простащина

Коментирай

Много мило

2 days before

Иво, просълзих се като прочетох хубавите думи които си написал за Безгръбначния Плъх с първо име Академик!

Коментирай

Реалист

2 days before

Дрън-дрън, Беров, само увъртате, не се пише така, Беров! Какво ли да те уча, не си Алеко Константинов, няма и да бъдеш, онзи на 30 години е бил гений, пък вас и на 70 вие страх от сянката ви!

Коментирай

Червената шапчица

2 days before

Този е уникален лицемер...

Коментирай

анти идиот

2 days before

Как се нарича квичащ помияр за огризки пред ДВ? - Иво Беров Точно пък този ще ръси мозък за простащина и пошлост. Да вземе да се погледне, че е изтъкан и от двете. Абсолютна диария!

Коментирай

хамалин

2 days before

буци каза "проста кърджалийска пууу.........ка. беров е посредственик. с речника си борката е невъзможен за западния свят и една минута. той е възможен само на бг терен. колективния бг речник отразява истинското лице на българина. това сме ние и по-добро няма да бъдем. погледнете форумите и да спемЕ да хълцаме и хленчемЕ. гнили ябълки сме и голяма мъка. самият факр,че за нас днес е Уйййййййййййййкиндъ,вече си е колективна шизофриния. народ,който нарича троооотари,за да прилича на западняци, а шляпа по разхлопани плочници, вече пътува с глупавия си колективен ум към небитието. с беровци,които се помислиха за по-умни от комунистите, фаталния ни край е предначартан. казвам: гупав е,самата глупава посредственост.

Коментирай

Доктор

2 days before

Този е абсолютно нищожество.

Коментирай

Emigrant

2 days before

Не може да вкарваш всички в един кюп. Това е плитка манипулация с цел оплюване и на малкото политически фигури да ги наречем "българофили". Едно са бисерите за разни "принценси" в типично мутренски стил. Друго е да назовеш нещата с истинските им имена, както направиха Костадинов и Радев. Да неби да са излъгали?

Коментирай

Emigrant

2 days before

Не може да вкарваш всички в един кюп. Това е плитка манипулация с цел оплюване и на малкото политически фигури да ги наречем "българофили". Едно са бисерите за разни "принценси" в типично мутренски стил. Друго е да назовеш нещата с истинските им имена, както направиха Костадинов и Радев. Да неби да са излъгали?

Коментирай

Кравар Евроатлантик

1 day before

Не ни пробутвайте неполиткоректна пропаганда! Ние четем Фронта Без Араби и ДойчеВеле. Ние знаем истината.

Коментирай

Червената шапчица

1 day before

''Да, България!'' се обявиха за промяна в работата на коалиция ПП-ДБ - Мандатът за преговори предвижда гаранции за надграждане и разширяване: • механизми за колективно вземане на решения и представителство; • запазване на идеологическите идентичности на формациите в коалицията, като условие за разширяване на тяхната обща подкрепа; • единна и съгласувана комуникационна политика; • подбор на кандидати за изборни позиции, основан на качествени критерии; • насърчаване на включването на граждански кандидати и използване на преференции при гаранции за етичност; • честен диалог с избирателите, допълват от "Да, България!".

Коментирай

#идиоти вън

1 day before

,,Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват." Е умници, дето се самоизтъквате за умници, та нали вие бяхте движещата сила, а и сте призвани да сте такива за движението ни напред, каква я свършихте-като кучето на нивата и сега кой ми напълни гащите.

Коментирай

панчо виля

5 hours before

Тази мръсна седесарска пяна просто е неизтребима. Прелива се от една формация в друга като пошла зараза и продължава да разболява новия приемник. Отделни по-изявени индивиди останали без препитание в залязлата им партия ловко се промъкват в нововъзникнали формирования, но по същество си остават същите мекерета на чуждо влияние и злостни злосторници по отношение на наследството от соца. Не е без значение и сериозната грижа за тях от страна на мракобесните западни посолства и на фондациите към тях издържащи тези нехранимайковци.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.