КОЕ Е ВСЪЩНОСТ ВЪЗМУТИТЕЛНО

https://svobodnoslovo.eu/komentar/koe-e-vsashtnost-vazmutitelno/122345 SvobodnoSlovo.eu
КОЕ Е ВСЪЩНОСТ ВЪЗМУТИТЕЛНО

КОЕ Е ВСЪЩНОСТ ВЪЗМУТИТЕЛНО

Това, че всъщност не сме зле. А сме зле.

От години сме част от семейството на най-богатите и най-глезените в света. Европа мать зовет! Това, апропо, е шегичка, която ще разберат само хората на моя възраст, и то – по-образованичките, по-опраксаните, както казва дядо Славейков. Праксис означава опит, натрупано умение, практика. Също – и работа.

Европа мать завьот (както може да се транскрибира) е една фриволна шутка, шега, екстраполация от Родина мать завьот (пише се „зовет“) – а това е посланието на един прочут плакат от времето на Секънд Уърлд Уор.

Така де. Излишни знания от едни излишни времена, нали така? Искам да кажа, че просто сме от най-глезената и мазно-захаросана част на човечеството – но от ръба и, от прегорялата коричка – и се чувстваме зле – защото когато си от каймака – ако си от засъхналата, развалена част на каймака – зле ти е и ти е едно такова – пагубно и отчаяно. Глезено. 

Защо, защо, мамо Европо, не съм аз в центъра на каймака и не съм като другите каймачни части, защо не съм толкова високомаслен и богато нахранен и бузест, каквато си ти, мамо Европо и каквито са всичките ти любими деца, ами съм все такъв мърляв и все съм на опашката? 

Ами защото си мързелив, мама, защото си ми ти тъпо и злобно, по един особен, много характерен народопсихологически (по Иван Хаджийски) начин - проклет и опак, и си и сметкаджия, но и прост, мама, злобно, тъпо и дребнаво човече си, ама искаш много, без да даваш нищо, е затова е така, маменце! 

Така казва Европа и ни целува за лека нощ по челцата, а ние заспиваме и сънуваме как летуваме в Гърция, където зимуват и раците даже, но Гърция се е преместила на Ривиерата, а ние българите – както обикновено – сме на три океана и владеем и Ривиерата и ходим там, за да ядем салата от калмари с узо и Веско Маринов в собствен сос.

Амартя Кумар Сен е човекът, който, занимавайки се с икономика на човешкото благосъстояние, дава идея на един друг чудесен учен от Индийския субконтинент – Макбуб Ал Хак (вече не индиец като първия, а пакистанец) да създаде индекс, чрез който да се оценява човешкото развитие. ИЧР. Индекс на човешко развитие. Този индекс, по фин математически начин, оценява нивото на човешко развитие на определен народ, живеещ в определена държава. Не знам дали говоря икономически коректно – но аз съм лекар, не икономист – опитвам се да кажа друго, пълнейки ви главите с тези очевидно излишни (та нима според всеки втори българин всички знания не са излишни?) знания: Има начин за определяне на добруването, има начин за оценяване на благо-живеенето на един народ. Ето този ИЧР – който в себе си включва оценка на здравеопазването, образованието, достъпа до тях, продължителността на живота, покупателната способност и куп други неща. По този ИЧР, чуйте внимателно, ние сме в групата на страните с „най-висок ИЧР“ – ние, така да се каже, сме на опашката за Рая – но сме последни в опашката. Ние, братя и сестрици мои, за 2020 година сме на 56 място в класацията на страните по ИЧР, а страните в света са около 200!

Сега ще скоча надалеч – Ницше казва „аз ходя с големи крачки от връх на връх“ – и ще питам: А ние какво сме направили, собствено, за да искаме нещо повече? Създали сме Нокия – като финландците? Или сме създали Горение – като словенците? Или Филипс – като холандския еврейски чичо на Карл Маркс – Леон Филипс? Май…не сме, нали?

И ний сме дали нещо на света – на вси славяни…м-да, но ако бъдем честни – двама ромеи, Константинос и Методиос, които никога не са стъпили в България, и внимателно са избягвали да стъпят в нея, са написали една азбука, която да приобщи славяните от Великоморавия към Pax Romana. След това нашият велемъдър управник е пленил техните ученици и те са написали една съвсем друга азбука, която да обслужва всъщност отново приобщаването ни към света на Рим. Запомнете – Византия никога не е имало – Византия, като име, е измислица на германския учен Волф от 16 век; винаги това място, което сме обитавали, се е наричало Рим (или от турците – Рум, Румели). Та така де. 

Имаме много високи показатели, според тях ние – недалите нещо особено хубаво на света (освен Джон Атанасов, който си е просто американец) – би трябвало да сме много добре и …всъщност – да се чувстваме щастливи!

Но ние не сме добре и не се чувстваме щастливи!

И сега ще кажа моето лекарско мнение за това – защо не се чувстваме щастливи, след като според статистиката ние…хм, би! Би трябвало! Да сме щастливи!

Джон Стюарт Мил, мой любимец и приятел, жалко – починал доста преди мене – последовател на великия Джеръми Бентъм – казва, че е „по-добре да си нещастен човек със съвест, отколкото доволна свиня без съвест“.

Цитирам по памет. 

Сега ми се струва, че се оплетох. Ще излезе, че ние – българите – сме нещастни, защото сме с особено изострена, чувствителна съвест – и затова, макар и по световни статистически критерии да живеем прилично – да се чувстваме зле.

Не.

Аз не съм видял българин, който живее зле заради болящата го съвест, че живее прекалено добре, прекалено по-добре отколкото заслужава! 

Защото, повярвайте, ние наистина живеем по-добре отколкото заслужаваме. 

Ние живеем зле, защото, точно обратното – мислим, че живеем по-зле отколкото заслужаваме!

Но никога не сме казали нищо по-умно от това, че „ и ние сме бели хора“ - което не е нищо повече от един чудовищно вулгарен, просташки и дебелашки, съвсем български вопъл, това – за „белите хора“ – никога не сме измислили ни един свестен довод за това - откъде накъде ни се полага да живеем по-добре?

По-добре работим? Повече учим? Повече четем? Повече знаем? Повече измисляме? Повече чистим? Повече облагородяваме света?

Кое, дявол да го вземе, е това, което ни кара да мислим, че заслужаваме повече?

Ще завърша с едни мили думи. Казва ги Кандид. Ще черпя една малка боза всеки, който е чел Кандид. Това не е гръцки певец, който върви добре с узо и калмари, мои сънародници любими, това е герой на Волтер. Той казва: И все пак всеки трябва да обработва собствената си градина. 

Ние сме недоволни и нещастни, защото искаме да ни я обработи някой друг.

 

калин т. 

за филтър

6 Коментара

Констанца

преди 5 месеца

Чели сме, чели сме Волтеровия Кандид, драги ми Калине. Даже, като Вас, често го цитирам. Но съм го чела, защото съм от твоето поколение, от сегашното надали са го чели. Ха сега черпи една малка боза!

Коментирай

Мина

преди 5 месеца

Не съм го чела- но, прав сте. Точно там сме- където заслужаваме да бъдем. Нито повече- нито по- малко! Време е да си обработваме градината- сами.

Коментирай

Млечин

преди 5 месеца

Преписвач!!!За четящите- Даран Аджемоглу - Власт и прогрес и Джаред Дейманд- Пушки,вируси и стомана.....

Коментирай

Млечин

преди 5 месеца

Преписвач!!!За четящите- Даран Аджемоглу - Власт и прогрес и Джаред Дейманд- Пушки,вируси и стомана.....

Коментирай

Лакота

преди 5 месеца

Ха така! Още не прочел половината разбирам, че интелигентнияТ драскач никога не е бил приклещен от див звяр и при това ранен! Ако беше, нямаше да пише тия глупости! Да му до пожелаем, да му се случи! Пък тогава да видим кой ще се смее последен...и изяден де...

Коментирай

Зайо Байо

преди 5 месеца

Гнъс!!! Не го дочетох!!! Авторът пак е бил на черешата!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.