Кой е грешника в държавата, частния бизнес и човешките качества

https://svobodnoslovo.eu/komentar/koy-e-greshnika-v-darzhavata-chastniya-biznes-i-choveshkite-kachestva/123852 SvobodnoSlovo.eu
Кой е грешника в държавата, частния бизнес и човешките качества

Кой е грешника в държавата, частния бизнес и човешките качества.

Често чувам хората да казват, че всички проблеми в държавата се дължат изцяло в ръководните структури - Народно събрание, Правителство, Президент, съдебна система и прочее. И ако тези структури заработят перфектно, то всичко ще тръгне по вода. Защото останалите - общините, комуналните дружества, водните и енергийните такива, таксиметровите компании, частния бизнес - там всичко работи прекрасно и хората се скъсват от работа, която е в полза за обществото. А така ли е, всеки ли у нас е перфектен в ежедневието си и прави ли всичко по правилата?

Е, сега ще ви разкажа за днешния лош пример за голям частен транспортен бизнес у нас. 

В моя институт в БАН поддържаме вивариум с множество експериментални мишки. Спазваме стриктно специфичната наредба за отглеждане, хранене и експериментална работа, както и етичните норми, заложени в наредбата. Вивариума е от така нар. SPF (Specific pathogen free) тип, в който животните живеят в стерилна среда и кондициониран въздух, хранят се със стерилна храна и вода и строг режим на температура и осветеност. Построихме го през 2001 г от голям научен проект (Хауърд Хюз, спечелен от проф. Василев) и оттогава сме инвестирали някой и друг милион - отглеждаме много специални линии мишки с определени дефекти, които използваме за изучаване на човешките болести. Всички пари са по научни проекти и не ползваме суми от държавния бюджет, данъкоплатеца не е ощетяван. 

Е, за този вивариум закупихме храна от Германия, която има строг състав на компонентите (у нас такава не се произвежда). Чакахме я да дойде, но нея я няма. Днес вече хората от лаба са се притеснили много, защото наличната храна свършва и са започнали да търсят германския и производител. Той им отговорил, че храната е изпратена и да се обърнем към българския спедитор Транспрес, когото те са наели за транспорт. Хората се свързали с него, като нехайно им било отговорено, че храната е тук от понеделник, но те не могат да ни я доставят до Института, защото видите ли, палетите били големи и те нямали подходящ транспорт. 

Поставени до стената, хората организирали транспорт, зарязали си научната работа и експериментите в лаба и запрашили до Божурище, за да разопаковат палетите и да прехвърлят чувалите в буса, след което да се върнат в института и да ги разтоварят. Невероятна коректност от милия спедитор, на никой там дори не му е хрумнало да ни каже, че храната е пристигнала и се търси решение. Просто си виси в склада и толкова, а ние да се оправяме сами. Разбира се, ще вземем мерки това да бъде наказано според закона, но лошият вкус си остава. Та така за част от частния бизнес у нас. Същите арогантни, безпринципни, невнимателни и нехайни хора, като по високите етажи. Просто е въпрос на позиция в държавата, но отношението към работата е същото. Внимавайте с кого работите, но и за кого гласувате. Не работете с Транспрес. 

Товарната научна група днес - гл. асистент Илиян Манойлов, докторант Никола Ралчев и проф. Андрей Чорбанов (последния само за разтоварването). Извън лаба - подкрепа като жива сила и транспорт от близки на докторант Брадянова.

Андрей Чорбанов

2 Коментара

Червената шапчица

преди 4 месеца

БАН - кинти, итн - кинти, депутат - кинти....

Коментирай

Червената шапчица

преди 4 месеца

Този бездарник чукаше костилки от кайсии с проф. Пенка някоя си в БАН и правеха маски против ковид. Поискаха 80 милиона от Боко, за да правят ваксина. Боко не им даде пари и тоя стана политик... ха ха ха

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.