Лъвът няма да отстъпи позицията си на Зайо Байо

https://svobodnoslovo.eu/komentar/lavat-nyama-da-otstapi-poziciyata-si-na-zayo-bayo/128247 SvobodnoSlovo.eu
Лъвът няма да отстъпи позицията си на Зайо Байо

Има една древногръцка басня за лъва и магарето, в която се разказва как един ден лъвът и магарето станали добри приятели, отишли заедно да ловуват и хванали богата плячка. И тогава лъвът разделил плячката на три части и казал: „Едната част се пада на мен като цар на животните. Втората част ще я взема аз като съдружник. А третата част, ако някой я поиска, много зле ще си изпати!“ 

Поуката от тази басня е, че трябва да имаш обективна оценка за себе си и да не правиш съюзи с по-силните от теб. ПП/ДБ обаче никога не са имали обективна представа за себе си. Те обратно на действителността се мислят за царете на ситуацията и искат да разпределят политическата плячка така демократично и хармонично както лъвът от баснята. Драмата идва от сбърканите роли. ПП са просто неадекватни в самооценката, а ДБ считат, че техният морален авторитет е толкова голям, че могат да наложат на ГЕРБ и ДПС какво да правят. В баснята не е казано дали магарето е морално и е направило съдебна реформа в гората, но дори да е много морално и да иска справедливост за животните, лъвът няма да отстъпи позицията си на Зайо Байо, козата или маймуните. Просто такава е природата на живота.

В меморандума, който ПП/ДБ предлагат, има искане след ротацията нито един министър от евентуалния кабинет на Габриел да не може да бъде сменен от ГЕРБ, ако няма разрешение от пепейството. Настояват също така Денков да е външен министър, за да поддържат присъствие на евроатлантическия терен в противовес на ГЕРБ. Настояват и за реформа в службите до 1 юни тази година. Освен промяна в процедурата по назначаване на ръководствата на службите, ПП/ДБ говорят за засилване на сътрудничеството с чужди служби при положение, че нашите са максимално разградени. 

Забележете, че харвардските разбирачи предвиждат повишаване на прозрачността и включване на обществеността в диалога със службите. Първо, те затова се наричат навсякъде по света „тайни служби“, а не прозрачни служби. Не става да изкараме картотеките на площад „Александър Батенберг“ и който минава да може да ги чете и дава оценка за дейността на службите. 

И второ, задълбочаване на сътрудничеството с партньорски служби фактически означава нашите служби да бъдат в по-голяма степен на разпореждане, тъй като ние не можем да допринасяме с кой знае какво в подобен обмен. От 30 години насам нашите служби са подложени на постоянен натиск за реформиране с цел да се превърнат в удобно звено от веригата на претендента за глобално надмощие. Затова много внимателно трябва да се подхожда към подобни призиви и внушения. С тази формула големите партньорски служби задават оперативни задачи на нашите служби, които под етикета на сътрудничество изпълняват чужди стратегически цели и обслужват чужда геостратегия, докато България се разпада от неспособност да се самоуправлява.

В меморандума на ПП/ДБ има и следното безобразие: „Страните да не прибягват до договорки с други парламентарни сили“. Между ГЕРБ и ПП/ДБ няма истинска коалиция, има скандали и политическа война, затова ПП/ДБ се чувстват прецакани и в политическа изолация. ГЕРБ имат и други опции за управление, а ПП/ДБ имат само ГЕРБ. Затова би било много умно зебрите да не се правят на лъвове. 

Тази точка от меморандума е страшно обидна за всички останали партии, но най-много за ДПС, които бяха активни партньори в гласуването на съдебната реформа. 

 

Те и германците искаха турците да дойдат сутринта, да им построят пътищата, да заведат децата им на училище, да изперат, да сготвят, да почистят, да изхвърлят боклуците и вечерта да се приберат в Истанбул, за да се наспят. И ако може сутринта пак да дойдат, да строят и почистват в Германия. Да, ама така не става. Когато вземаш, се налага и да даваш. 

В един следващ парламент ДПС ще са втора политическа сила, а ПП/ДБ най-вероятно няма да са част от парламентарното мнозинство. Затова е много жалко да виждаме как ПП/ДБ след като сляпо отвориха кутията на Пандора, сега блъфират за нови избори. А истината извън блъфовете е, че ДБ са в психологическа драма. 

Те искаха да осъществят съдебна реформа. Но тази реформа не е само нова структура. Тя е власт върху новата структура. И сега Христо Иванов, воден от амбицията да постигне много, е възможно да загуби всичко. А междувременно отключи и процеси, които могат да ликвидират държавата. Това е и причината за появата на този тъжен меморандум. Чрез него ПП/ДБ настояват да овладеят реформата, която съчиниха. 

За целта искат конкретна комисия да дава оценка за нравствените качества на кандидатите за позиции, избирани от парламента, тоест предлагат механизъм, с който да селектират по техен критерий кандидатите на ГЕРБ. През този механизъм ПП/ДБ си мислят, че ще контролират попълването на парламентарните квоти например за магистратските състави на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. Толкова наивно, та чак смешно. 

Магарето от баснята ще е щастливо и цяло, но само ако лъвът му позволи. Именно страхът, че ПП/ДБ не могат да овладеят кадруването в новата структура, по която следва да се излъчат новите висши магистрати, доведе до кризисната наглост с меморандума. Или ще кадруваме, или ще ходим на избори! 

Но когато ГЕРБ казаха, че са готови за избори, наложи се ПП/ДБ да станат внезапно любезни и отстъпчиви, защото се поставиха сами в позицията на мат. 

Един нов парламент с ново управленско мнозинство ще стъпи в подредената от Христо Иванов схема и може да превземе цялата съдебна власт. Тогава реформата на Христо Иванов ще е била напълно безсмислена. Затова ПП/ДБ, виждайки възможностите за групираме и в този парламент, са в лека паника и опитват да решат страховете си чрез ултиматум. 

Меморандумът е нахалаен, няма да мине, но след скандала партиите започнаха да се подготвят за избори, а ГЕРБ получи психологическо надмощие. Съдебната реформа на Христо Иванов зависи изцяло от Бойко Борисов и тази истина трябва да се каже. 

Но ГЕРБ също се изправят пред дилема. С по-слабите ли да управляват, които могат да въртят на малкия си пръст, или с по-силните, в чието уж партньорство могат някога да се окажат и мишена. След време ГЕРБ ще получи едно твърде силно ДПС, което няма да може да бъде заобиколено. Точно затова започнах с баснята на Бабрий за лъва и магарето. Но искам алармиращо да завърша с фразата на Еврипид: „Наглостта е най-лошата от всички човешки болести“.

Коментар на Калина Андролова за "По ръба" поБНР 

13 Коментара

Бай Иван

преди 2 месеца

Мила Калина, всичко това, което изтъкваш по-горе щеше да бъде вярно, ако бяхме независима държава (то всъщност въпросът вече е има ли остатъчна държавност у нас след всички тези разкрития в съдебната система). Наглостта на ПП-ДБ-ейците е обезпечена от Посолството! Не вярвам да не си чула записа направен от Радостин Василев (между другото той излезе курназ момче, като се реши да го публикува, затова шапка му свалям на смелостта!) А твоя Борисов отново ще подвие опашка, заплашен от "намагнитване" и отново ще им отстъпи цялата власт!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Бай Иване, ти правилно казваш на Калинка, че нейния Бойко е малка курва, отново ще подвие опашка, заплашен от "намагнитване" и отново ще им отстъпи цялата власт! Ама Калинка няма да те чуе...

Коментирай

Серий волк

преди 2 месеца

Червена шапчице , мога ли да ти го отмаам или си червена от мензис?Или си червена комунистка?Простено да ти е , защото понякога си готина!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Серий волк бил заспал на една поляна. Видял го Зайо Байо и го опънал набързо! Тъкмо свършил и хищникът се събудил разярен. И погнал нахалника да се разправи с него подобаващо! Дългоухият лесно набрал преднина. Но внезапно - пътят му бил препречен от голямо езеро. Ами сега?... Не можел да плува, нито имало време да заобикаля. Тогава, любителят на моркови забелязал самотна лодка на брега. В нея имало широка сламена шапка и някакъв вестник. Заекът седнал в лодката, нахлупил си шапката и разгърнал вестника да се прикрие. Точно в това време се появил запъхтян вълкът. Той се провикнал: - Хей, лодкарю! Оттук да е минавал случайно един заек? Дългоухият се обадил с преправен глас: - Кой заек, бе? Тоя, дето те изчука ли? Серий волк се шашнал: - Брей! Кога стана тая работа, кога - писаха за нея във вестниците!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

- С какво се занимавате? - Лея куршуми! - И как върви бизнесът? - Ами, беше позападнал, но започна "Ергенът".

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

- С какво се занимавате? - Лея куршуми! - И как върви бизнесът? - Ами, беше позападнал, но започна "Ергенът".

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Те са уникално семейство. Мая Манолова - върла социалистка, всеядна... и нейния съпруг, Ангел Найденов - върл натовец, глуповат и семпъл мъж. Тия неудачници са много хитри и прибират пари от всякъде. Без умора, без свян и без срам.

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Надежда Йорданова - Обикновен застарял охлюв от Кубрат, дал всичкото си мило, за да се превърне в женски индивид и да се изпълзи на стълбата на властта. Какво е характерното за женският охлюв? Желанието на охлюва да се чифтосва веднага се вижда в поведението му. Тя пълзи бавно, сякаш търси нещо, често спира наполовина и чака дълго време на едно място, леко повдигнала предната част на тялото си… Утре или вдруги ден, нечии обувки ще стъпят върху черупката на този женски охлюв и ще настане вечен мрак. Ще останат само спомените за шума на парите и пльокането от бързо вкарания *уй.

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Жълто- паветния планктон пише мумурандум, защото иска да гепи кинтите от устата на ГЕРБ и ДПС, но Боко Тиквата и Доган не пускат плячката. А заделят и малко за др. Нинова… и тя душа носи. Да се връща Бойко, да ги подкарва всичките наред с 200 и да се свършва с тази мъка. Демократично е… пък и справедливо. Докато дойдат руснаците пак на орлов мост…

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Много е гадно, но гледайки нашите телевизии, май започнах да изпитвам задоволство от смъртта на Навални.

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Досадници - Стига с тази ПЪЛНОМАЩАБНА война, това не е ВСВ. Все едно някой нарежда на авторите да използват само тази терминология...

Коментирай

Серий волк

преди 2 месеца

Ну , красна шапочка я люблю тебя.

Коментирай

Серий волк

преди 2 месеца

безнадеждна йордАнова е едно нищожество, родило се лайно и пороснало до говно.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.