ЛЕДЕНО ХОРА И ЛЕДЕНО БЕЗДЕЙСТВИЕ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/ledeno-hora-i-ledeno-bezdeystvie/26927 SvobodnoSlovo.eu
ЛЕДЕНО ХОРА И ЛЕДЕНО БЕЗДЕЙСТВИЕ

Признавам, че леденото хоро на Богоявление в Калофер е колоритно и впечатляващо. Дълбоко българско. Християнско - не чак дотам, но езическите и християнски традиции в България често са преплетени. Въпросът ми е друг - мъже влизат леко облечени в ледените води на Тунджа и стоят там часове. Иска се смелост, безспорно. Чисто физическа смелост.

И се чудя как тези български мъже, готови да потопят тела и други части в леденната вода, имат смелост за това, но нямат смелостта да излезят на протести, да защитят семействата си и България. Как мъж, ревал, че е българин в ледената вода, немее, когато го глобяват за непоставена маска, или мълчи като пукал, когато работодателят не му плаща заплатата и го кара да работи извънредно. Къде му е смелостта тогава?

Традиция. Това е добра, макар, че традицията не е вековна и древна, както се опитват да я изкарат. Но пък си е хубава, нашенска, българска, така че трябва да я подкрепяме и поддържаме. Но ми се иска смелите български мъже да извадят топките си от ледените води на реката и да покажат смелост и по друг начин - като мъже, защитаващи Родината си и семействата си. Като мъже да отидат в София да потърсят отговорност от политиците си. Като мъже да отидат да попитат къде отидоха парите за здравеопазване и образование. Със същия хъс да попитат от какъв на какъв издържаме чужди, а забравяме своите, защо въоръжаваме безплатно чужда армия. Ама май се искат топки за това, а техните са остаали по традиция в ледените води на реката.....

Елена Гунчева-Гривова

10 Коментара

Червената шапчица

преди 1 година

Мъжете, излизайки от ледените води, са с топи, големи колкото грахчета, а пишлетата им са 2,5 см.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 година

Големия бг мъжага Слави Трифонов дълго време лиза сливите и на Лена и на Курнела. Тогава си траеше, ближеше и папкаше. Тогава мълчеше, кешираше кинти. Сега е никой. Лайнар скапан, подлога на сараите. Ахмед Доган му разпра задника от еване.

Коментирай

Дончо Денев

преди 1 година

.............. Пък който иска, та тегли - тежко му нима ще кажа? Юнакът тегло не търпи - ала съм думал и думам: Блазе му, който умее за чест и воля да мъсти - доброму добро да прави, лошия с ножа по глава, - пък ще си викна песента! I Кой не знай Чавдар войвода, кой не е слушал за него? Чорбаджия ли изедник, или турските сердари? Овчар ли по планината, или пък клети сюрмаси! Водил бе Чавдар дружина тъкмо до двайсет години и страшен беше хайдутин за чорбаджии и турци; ала за клети сюрмаси крило бе Чавдар войвода! ............ „Хайдути” е една от първите творби на Христо Ботев, създадена вероятно в Одеса и публикувана по-късно във в. „Дума на българските емигранти” (1871 г.). Останала е незавършена.

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

"И се чудя как тези български мъже, готови да потопят тела и други части в ледената вода, имат смелост за това, но нямат смелостта да излязат на протести...". До тук с цитата. Много точно го е написала авторката. Боя се обаче, че тези от ледените хора и техните фенове, даже да им го напишеш, даже да им го прочетеш - повечето от тях няма да го разберат.

Коментирай

Люси

преди 1 година

Много силно и добре казано!

Коментирай

Иванов

преди 1 година

Да се топиш в ледената вода с часове е израз на лудост и кретенизъм. Тези топки, за които пише Гунчева са първите които пострадват. А за всичко ,което пише не се искат топки а УМ , АКЪЛ, МОРАЛ и КУРАЖ, нищо общо с топките, каквито всяко добиче притежава. Още един опит да запълваме сайта, чакаме младоженката да организира на пловдивски терен подписите на Възраждане срещу влизането ни в Еврото. Има толкова важни теми, които заслужават коментар.

Коментирай

Диана

преди 1 година

Това е една от най-важните теми - за овчедушието ни. Другото е просто форма....

Коментирай

Джулия С.

преди 1 година

"Да се топиш в ледената вода с часове е израз на лудост и кретенизъм. Тези топки, за които пише Гунчева са първите които пострадват. А за всичко ,което пише не се искат топки а УМ , АКЪЛ, МОРАЛ и КУРАЖ, нищо общо с топките, каквито всяко добиче притежава." - единственият смислен и точен коментар на поредния изсмукан от пръстите, безмислен материал. И не, не виждам нищо хубаво в "древната" българска традиция. За мен е примитивна, дори дивашка.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.