ЛОКАЦИИ И ДРЕВНОСТ НА СВЕЩЕНИЯ СИМВОЛ IYI

https://svobodnoslovo.eu/komentar/lokacii-i-drevnost-na-sveshteniya-simvol-iyi/135034 SvobodnoSlovo.eu
ЛОКАЦИИ И ДРЕВНОСТ НА СВЕЩЕНИЯ СИМВОЛ IYI

Народите често копират един от друг символи. Свастиката се среща на наша територия още през седмо хил.пр.Хр., на о-в Крит, в Индия и Китай се появява през трето хил.пр. Хр., а на Апенините през първо хил.пр. Хр. Появата на един и същ символ в различни, отдалечени един от друг региони не е игра на случайността, не е необясним феномен, най-логично е да приемем, че дедите ни са тези, които със своите преселения са разпространили и своите символи. Има исторически извори за трако-пеласгийско присъствие както на о-в Крит, така също и в Индия, а и на Апенините. Не бива да забравяме и твърдението на Йордан, според когото гетският цар Танаусис е завладял почти цяла Азия в дълбока древност.

Не можем да пренебрегнем и откритието на лингвиста Юлиус Покорни, който дефинира тохарския език като тракийски или фригийски диалект. Други учени пък откриват тохарски думи в старокитайския и така става ясно, че отново дедите ни са отговорни за появата на свастиката там.

Има и друг особен символ, чиято манифестация е най-рано на Балканите, а чието разпространение е ясна индикация за преселенията на нашите деди, които в далечното минало са наричани траки и пеласги. Нареченият условно знак на Дуло е поредният пример за това.

1.Най-рано символът IYI присъства на Балканите. Среща се по керамиката от културите Хотница и Винча, т.е. преди около 7000 години. Земите край Хотница и Винча са обитавани от мизи, които средновековните автори наричат българи.

2. Символът IYI се среща и по неолитната керамика на Тесалия, която пък е дом на Ахиловите мирмидони. И тези хора са свързани от средновековни летописци с българите.

3.През Бронзовата епоха знакът IYI се среща и на остров Кипър, като държа да отбележа, че там тракийското присъствие е доказано отдавна с помощта на антропологични проучвания на скелетен материал.

4. През Желязната епоха знакът IYI се среща на различни фригийски монументи, а фригите са преселници от Балканите.

5.По време на Античността, някъде към VI – V век преди Христа, IYI е манифестиран на мраморна плоча край Атина и тук е мястото да се отбележи, че преди Троянската война, не само Атина, но и цяла Атика е обитавана от траките на Евмолп и Имарад.

6.През късната Античност и ранното Средновековие IYI е манифестиран в областта Мизия [по-точно край Суки-дава], която по сведения на Св. Йероним е наречена и България.

7. В периода VI – XX век най-често IYI е манифестиран у нас, като дори е ползван и като хералдически знак.

8. Изненада се явява само присъствието на IYI в Египет по време на Средното Царство. Изображенията обаче са толкова ясни, а и са в комбинация с други знаци от земите ни, че просто е изключено да се говори за случайност. На любопитните препоръчвам да прочетат за фараона Сенусрет I, наречен от Хеpодот и Йордан Весосис, за похода му до Тракия и за плачевните последствия на това негово действие. Според мен войната на египтяните срещу дедите ни довежда до идването на така наречените царе-пастири в Египет, въвеждането на коня и колесницата там, а и ред други неща

Всичко изброено до тук е добре известно в научните среди. Информацията присъства в трудове на Тодорович, Церманович, Бенсън, Михайлов, Тудор, Бранденбургер, Галорини и др., но не се представя на широката публика у нас. Научен метод ли е укриването на данни? Разбирам, че някои учени дават мило и драго да изкарат други хора по-стари обитатели от земите ни, но титлите не могат да направят от лъжата истина. В крайна сметка всичко ще си дойде на мястото и е разумно тези, които вършат неща срещу интереса на българския народ, да преосмислят дейността си.

Sparotok

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.