Манипулацията с процентите

https://svobodnoslovo.eu/komentar/manipulaciyata-s-procentite/135036 SvobodnoSlovo.eu
Манипулацията с процентите

 

Представянето на резултатите от социологическите проучвания в заглавията на медиите в процентно измерение е или целенасочена манипулация, или просто желание за създаване на сензация. Или смесица от двете. Но във всеки случай е странно, че сериозни хора може би съзнателно премълчават. Проучванията дават вярна посока, но е важна интерпретацията, а от там и насочването на общественото внимание в определена посока. Съзнателно се поставя грешен фокус върху партиите и техните проценти, а не върху слона в стаята - това, че настоящия антиелит е непредставителен.

Какво означава една партия да има 25% или 28%? Какво означава "най-големите партии"? А какво представляват малките партии тогава?

25% от общо гласуващи 2.5 млн.

600-650 хил. гласове - това означава.

В момента няма големи партии. Това са малки партии, които концентрират влияние през държавната администрация и закачените бизнеси.

Означава, че настоящите партии, които взимат управленските решения в държавата са непредставителни.

Означава, че българския парламент е непредставителен в своята цялост. 

Означава, че най-голямата партия е тази на отвратените и негласуващите. Заедно с онези, които избират да не подкрепят никого.

Има два важни нюанса.

Първият. От една страна в групата на тези, които не гласуват, заедно с тези, които отбелязват "Не подкрепям никого" има една голяма част, която от известно време акумулира огромно напрежение, което в даден момент ще бъде насочено в определена посока. Тази посока зависи от развитието на геополитическите и вътрешните социални и обществени процеси, включително църковния въпрос. Тя може да бъде изразена или чрез подкрепа за нова партия, съзнателно не пиша "проект", която да се формира около истински авторитети или да се радикализира.

Вторият нюанс е по скоро тъжен. Голяма част от хората между 18 и 22/23г. нямат абсолютно никакъв интерес от политическите и обществените процеси. Тях не ги вълнува държавата по никакъв начин. Това е резултата, който вече започваме да виждаме и тепърва ще усещаме още повече в годините напред. Плодовете на образованието и допускането да бъде превърнато постепенно от национално в напълно безлично евросъюзно, брюкселско. Отговорността за това е обща, а плодовете тепърва идват.

Тези две групи съставляват най-голямата и най-представителна група граждани, тези, които не гласуват и/или не подкрепят никого.

Станислав Бачев 

1 Коментара

песимист

1 month before

Имаше един виц за мравката, която, понеже не харесвала хлебарката, гласувала "ЗА" пръскане с отрови срещу насекомите. Измрели всички, включително и щуреца, който даже не бил гласувал!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.