Моето мнение за това, колко още ще продължи войната и как ще завърши

https://svobodnoslovo.eu/komentar/moeto-mnenie-za-tova-kolko-oshte-shte-prodalzhi-voynata-i-kak-shte-zavarshi/4781 SvobodnoSlovo.eu
Моето мнение за това, колко още ще продължи войната и как ще завърши

Моето мнение за това, колко още ще продължи войната и как ще завърши.

Само да кажа, че не претендирам за някаква чудовищна компетентност, но пък виждам някои очевадни неща, които непосещавалите казарма няма как да видят, та камо ли да осмислят.

Та... Явно руските войски не влизат в градовете. Освен Харков. Там се водят битки и в града. Не знам защо само Харков. Имам предположения, но нито едно от тях не си струва да го споделям.

на пактика руската армия обсажда градовете, блокира пътните артерии, вревзема електостанциите и летищата, унищожава военните обекти и продължава нататък. Това е лено разбираемо - ако влязат в града ще иа доста загуби и цивилни жертви. Те не искат нито едното нито другото. Просто нямат нужда от това.

Последно гледах изявления и клипчета как с високоговорители приканват който иска да напусне обсадения град, но явно сега пък украинската армия не разрешава. И това е нормално. Без защитата на цивилното население ще бъдат разбити за часове. На репортажите и клипчетата претендиращи, че са от Харков се вижда как площадки между блоковете са превърнати в артилерийски установки, а руснаците ги бомбардират със ситеми ГРАД.

Друго ми прави обач впечатление. На клипчетата и по новините виждам предимно машини от типа MTLB, BMP, BTR, камиони, цистерни и ГРАД. Доколкото съм запознат и имам спомен от казармата, пътвите три са десантни машини. Те не са тежка артилерия, каквато руснаците имат в изобилие.

Може и да е имало някое клипче на което съм я пропуснал, но тежка артилерия и танкове почти не виждам.

Знам, че нераделна част от руската армия е артилерията и таковете, а тях не ги виждам. Хеликоптери видях, но самолетите също липсват. То няма и за какво да летят, защото украинските въздушни бази бяха унищожени и няма кой да свалят, но липсата на авиация при руснаците значи, че не желаят да бомбардират. А съм сигурен че могат.

Знам също, че имат голям брой ракети. В първите дни използваха ракетни удари, но в момента не се чува да продължават. Или са свършили или не искат. Според мен е второто.

От друга страна към кием се движи колкона от 64 км с техника. Не знам какви машини са обаче. дали са такове, дали са самоходни оръдия... нямам идея. Знам само че е видно, че пазят градовете и населението.

По спомен един танк Т-72 гореше около 120 литра на 100км. Не ми се вярва да са ги направили по-икономични. Което значи, че с колоните задължително вървят и цистерни. Те се и виждат по клипчетата. Но колото и да носи една цистерна, по някое време ще и се наложи да зареди. А линиите на доставка вече са доста разтегнати. Няма как да не се отрази на скоростта на придвижване.

Според мен в следващите 48 часа максимум, Киев ще бъде обсаден. Обещаната помощ от ЕС просто няма как да бъде доставена, било то военна или хуманитарна. И не случайно тази помощ се забави.

Личното ми мнение отсамото начало е, че този конликт е съгласуван със САЩ и ЕС. С други думи разбрали са се Украйна и нейното населние да плати сметката.

Лакмусът за край на военните действия според мен ще бъде Одеса. Очаквам скоро да бъде обсадена по модела на Мариупол и Херсон. Не мисля, че Путин ще миряса преди да е обсадил Одеса. Не вярвам също, че ще си позволи да води военни действия на нейна територия.

В крайна сметака се надявам всичко да приключи с даване на особен статут на превзетите от Русия територии. Някаква форма на автономия. И това според мен ще е най-щадящия вариант за мирните жители.

Не ми се вярва президента Зеленски да остане на власт. Прекалено залитна по "западните ценности" и прекалено дълго си затваряше очите за случващото се в Донбас и случилото се в Одеса през май 2014. Това не се прощава.

За незнаещите какво се е случило - мирна демонстрация е нападната от "агитки" въоръжени бадеровци, които запалват живи протестиращи и убиват други около 35 човека. Към днешна дата официалната версия е, че това е била демонстрация с цел откъсване ан Одеса от Украйна по модела на Луганкс и Донецк. Много е вероятно и така да е било, но в рамките на 8 години да не заловиш и да не обвиниш нито един от стотиците бандеровци, убивали и палили протестиращите е някакси странно. Още повече, че руското външно министерство е изготвило списъци с 82-на военни и цивилни украински граждани, които са обвинение в престъпления срещу руския народ и в тях присъстват някои от организаторите на запалванията в Одеса.

Сами разбирате, че няма как руснаците да знаят, а украинците да повдигат обвинения единствено срещу полицията, за бавната им реакция.

Самата бавна реакция на полицията също е много странна. Точно в Украйна и то точно на площада в Одеса да няма полиция при "мирна демонстрация"... айде не на нас тия приказки. Затова и вярвам, че демострацията е била с цел откъсването на Одеса по модела на Луганск и Донецк. Което със сигурност не е много дрюжелюбен акт, но не сме и 16-ти век да горим вещици по площадите.

И докато украинското правителство си затваря очите за подобни деяния, то положеието в Украйна няма да се оправи. Без значение дали Путин ще постигне това което е решил или по-точно за което се е договорил.

И още веднъж искам да кажа - не съм военен стратег и не претендирам за някаква експертност, но за някои неща си заслужава да се замислим, а не да си завираме главата в пясъка.

В заключение смятам, че Киев ще бъде обсаден, както и Одеса, а правителството ще бъде сменено с някое с по-балансирана политика. За отделните области с предимно руско население ще бъде договорена по-голяма автономност, а населението на Украйна ще остане разделено. Със сигурност няма да посмеят вече да говорят и мислят нито за НАТО, нито за ЕС. И това ми се струва по-приемливия за хората вариант. Другия с обсада на Киев и бомбардировки не ми се струва вероятен.

Естествено винаги има вариант Русия да го закъса жестоко, но не ми се вярва това да е докато се водят преговорите. А санкциите с изключването от SWIFT според мен са прах в очите на хората. Руснаците и китайците вече имат такива ситеми за междубанкови разплащания. Не не забравяме, че към тях могат да се присъединят Иран, Северна Корея, Сирия, Венецуела, че дори и Индия. А ако стане така, то тогава ще се окаже, че на практика Запада е наложил санкции сам на себе си. Все пак нека не забравяме, че Земята е кръгла.

Мисля също, че се събудихме в нов свят. Променен свят. И доколкото промяната не е меню от което да си избираме 1-во, 2-ро и 4-то и да ги наричаме промяна, то можем спокойно да кажем, че сме свидетели на промяната. А тя е такава каквато е, независимо дали ни харесва. Промяната е ново разпределение на ресурсите - по нов начин и към нови играчи.

За съжаление това се случва на наши братя по религия и култура. Данно всичко свърши по-бързо.

Адмирации на Украйна, че не се предаде без бой. Заслужават да имат държава. Дано изляат от тази ситуация по-единни и смирени.

Vassil Kendov

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.