Наистина нЕма такава държава

https://svobodnoslovo.eu/komentar/naistina-nema-takava-darzhava/120047 SvobodnoSlovo.eu
Наистина нЕма такава държава

Скандалите през последните няколко дни са толкова много, че човек трудно съумява да проследи всички. Освен много, са и грандиозни. Но не в смисъла на величествени, а потресаващи в своята циничност. Като започнем от действията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, който бе уличен oт доклад на ДАНС, че е генерирал нови кодове, записал е с телефона си цялата процедура, свалил е на флашка информацията и я отнесъл със себе си. Това пък доведе до безпрецедентно решение на Централната избирателна комисия да отмени напълно машинното гласуване ден преди гласуването в неделя.

Последва още по-безпрецедентното и напълно недопустимо действие на Общинска избирателна комисия (ОИК) Столична да оспори решението на ЦИК и да допусне машинно гласуване в столицата. Това се случи на спешно свикано заседание по късна доба в петък срещу събота, на което беше направен опит да не се допуснат и депутати, които поискаха да проследят процеса. Нещо повече, ОИК отправи обвинения към ЦИК, упрекна ги в некомпетентност и заяви, че действията им подлежат на съдебно обжалване. Последва ответна реакция на ЦИК, която обяви като нищожно решението на ОИК, като се аргументира, че Общинската комисия нямат правомощия да тълкува решения на Централната комисия.

Всичко това се случи часове преди неделния ден, като за по-малко от денонощие, избирателят се нагледа на циркове каквито обикновено и за цяла година не се разиграват. Уви, това не бе всичко. В понеделник най-накрая зам. министър Стойнов разпространи официална позиция до медиите, в която отрече твърденията в доклада на ДАНС, наричайки ги „непроверени и неверни“, заявявайки, че не е изнесъл информация на флашка - това било лъжа. Той стигна и дотам да обвини Държавната агенция за национална сигурност в умишлени действия, че са го държали 4 часа на разпит, за да забавят възможно най-много процеса на издаване на удостоверение на машините.

Включи се и премиерът Николай Денков, според когото докладът на службите бил манипулативен и затова той нямало да го публикува, а Министерския съвет щял да гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, като някои медии побързаха да обявят, че той вече сам я е подал, което пък бе опровергано от Агенцията. Намеси се и председателят на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност Бойко Рашков, който в понеделник свика комисията на извънредно заседание, на което да бъде изслушан председателят на ДАНС Пламен Тончев, но не донесе повече светлина по казуса.

Последваха съботните циркове на Георги Георгиев (Гошо Тъпото) от „Боец“ на протеста в защита на машинното гласуване, организиран от маргиналната му организация и шепа поддръжници на ДБ/ПП. Там се появи и Кирил Петков, който предишния ден заяви, че машините са просто принтери и нямало драми и да отпадне гласуването с тях: „Голяма работа. Важно е всички да излезем да гласуваме“, но после пренощува и рязко си смени позицията, изказвайки бурно несъгласието си точно в деня за размисъл.

Междувременно Георгиев призова протестиращите да пробият редицата от полицаи и това предизвика кратка схватка между органите на реда и въпросните, последвана от лягане върху патрулки, викове, охкане и прочее, което резонно доведе и до секване на пиесата на Тъпото, както и ареста му. Второ действие се пренесе пред I РПУ. Там се бяха събрали 5-6 човека от НПО-то, които се жалваха, че върху ментора им се упражнява репресия и трябва незабавно да бъде освободен, защото е болен. Тук няма как да не се съгласим с думите им - Георгиев е много тежко болен, но ментално, което безусловно налага лечението му в специализирано заведение.

И именно между цялата тази патаклама, дебилизми, „спонтанно“ възникнали протести, прехвърляне на топката между различни институции, разяснения що е това изходен код, хеш код и прочее, на заден план остана най-скандалното, а именно изнесената от Тошко Йорданов от ИТН информация, че министърът на електронното управление Александър Йоловски е притискан от Кирил Петков и бившият министър на същата позиция, сега депутат от ДБ - Божидар Божанов, за да може през обществени поръчки 640 млн. лв. да стигнат до „едни хора“. Йорданов допълни, че Йоловски споделил на Мария Габриел, че бившият министър председател е заплашвал и децата му, за да направи каквото се иска от него. Тук вече, след изнасянето на подобно твърдение, прокуратурата трябваше да се самосезира мигновено, а Петков и Божанов да бъдат незабавно задържани до установяване на истината. Както и Габриел, Йорданов и Йоловски да бъдат призовани, за да дадат показания. Още повече, че макар и в друга връзка, заместник-председателят на ЦИК Росица Матева заяви, че Йоловски е казал на председателския съвет миналата седмица, че извикал заместника си и той дал писмени обяснения, а министърът допълнил, че няма да подпише документа за удостоверяване на машините. Тоест по всичко личи и звучи, че той не е съгласен с действията на Стойнов, а във връзка с позицията му за машинното гласуване, е напълно възможно върху него да е оказан сериозен натиск по няколко направления.

Но дори да приемем, че думите на Йорданов са целенасочена лъжа, това все пак следваше да бъде установено от компетентните органи, а не от двете страни на барикадата да се чуват единствено гласовете на различни политици. Защото и двата варианта са скандални - в единия случай депутат си позволява да нарочи негови колеги, че упражняват натиск върху министър посредством децата му, злепоставяйки ги с толкова тежки обвинения, а другото е още по-потресаващо и би трябвало да последват незабавни арести за всички замесени - управляващи заплашват техен министър, извивайки ръцете му, като го притискат, намесвайки семейството му.

И в двата случая, бъдете сигурни, във всяка друга нормална страна щяха да последват незабавни реакции от страна на МВР, прокуратура, коалиционни и некоалиционни партньори, дори колеги на въпросните. Какво се случи у нас ли - нищо! Буквално нищо. От едната страна се изсмяха на думите на Йорданов, неглижирайки ги, а от другата последваха патетични писания в социалните мрежи. Това беше всичко. Да не говорим, че се намесиха и едни 640млн., които пък въобще не бяха проследени. Просто се спусна някаква фрапираща цифра, след което за три дни всичко отшумя.

Обяснението на Петков, което той уж бил дал на един, двама журналисти в личен разговор, гласяло, че историята с машините е активно мероприятие между ЦИК, ДАНС и някои парти, но били преиграли, като той никога не бил говорил с Йоловски за пари, а и на най-големия си враг не би заплашвал децата.

Все още (б. а. - вторник) няма официално изявление от министър Йоловски, няма и неофициално - той не е потвърдил, но не е и отрекъл думите на Йорданов. Всъщност с мълчанието си той подхранва и в някаква степен потвърждава твърденията на депутата от ИТН. Ако не бяха истина, вероятно всеки човек, особено на подобна позиция, вече щеше да е завел дело срещу депутата. Освен министъра, разбира се, това би било логично да са направили вече и Петков, и Божанов. Нищо такова обаче не се случва, а се чуват само откъслечни обяснения.

Няма такава държава - както първоначално трябваше да се казва партията на шоумена Слави Трифонов, преди съдът да спре регистрацията u. Е, не се ли оказа пророк той, изпявайки в едноименната си песен: „И какво да ги правим сега тея кавали `щот така или иначе вече сме ги избрали? Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно? Не ви ли омръзна да живеете бедно? До кога ще си траем, вече става банално? Толкова ли е трудно да живеем нормално... Толкова е гнусно, че не ми се коментира. Не ми говорете за закон и конституция, в тая държава всичко е проституция. Пак ли ще живееш в лъжа? Нема такава държава. Пак ли ще търпиш и до кога? Нема такава държава...“

Държавата на абсурдите, държавата на недосегаемите, държавата на инсинуациите, клеветите, държавата на безумията - каквото и да кажете, няма да сгрешите.

Автор: Виктория Георгиева

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.