НАРОДОВЛАСТИЕ, РЕФЕРЕНДУМИ...ИЛИ ПОПУЛИЗЪМ?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/narodovlastie-referendumiili-populizam/20817 SvobodnoSlovo.eu
НАРОДОВЛАСТИЕ, РЕФЕРЕНДУМИ...ИЛИ ПОПУЛИЗЪМ?

Новата популистка политическа мода се нарича „Референдуми и народовластие”. Всеки напъващ да става политик се кълне, че това е най-удачния избор за управление, че народът ще управлява и решенията ще бъдат в полза на народа.

А сега да слезем за малко на земята. Не се и съмнявам, че звучи прекрасно, дори хора, които са незапознати как действа държавата, ще решат, че е приложимо. Безспорно е, че всяка власт трябва да произхожда от народа, да е в полза на народа и да се упражнява само името на народа. Оттам нататък какво следва?

На година се приемат почти 200 закона. От които над половината – с много специфична материя. Аз например си признавам, че по повечето дори не смея да изкажа мнение, защото не разбирам. И ако има например референдум дали да се строи АЕЦ „Белене” или не, също няма да мога да взема решение, защото първо, не съм запозната за какво става дума подробно и второ – това е работа на специалистите. Няма как бай ти Петко от село да може да вземе информирано и адекватно решение по такъв въпрос.

Друго – как си го представят? Референдуми до дупка – прекрасно, само където на третия път дори на най-върлите фенове на пряката демокрация ще им писне да си губят времето и да гласуват. Каква ще е организацията? Кой ще ги провежда? Някой изобщо осъзнава ли, че трябва да се поддържа цяла администрация само за тези референдуми? И просветни кампании за всеки референдум? Или си представят как събират пет милиона души на площада и гласуват? Много ми е интересно какъв механизъм предлагат, защото аз си признавам, че фантазията ми бледнее... И ако може, да отговарят на въпроса: КОЛКО ЩЕ СТРУВАТ тези референдуми? Защото дори само един струва поне 100 милиона? Готови ли сме да даваме по много пъти в годината тези пари? И да издържаме администрацията, която да приема гласовете и обработва протоколите? По пощата не става, електронно гласуване още няма и трудно може да се въведе за всички.

Още един проблем, който дори не осъзнавате във възторга си от популистката идея – както вие ще гласувате на референдум, така ще гласуват ромите, необразованите, тези, които гледат ВИП Брадър и турски сериали и тези, които са явни олигофрени. И какво ще попречи например следващия път ромите да поискат референдум да бъдат изцяло на държавна издръжка. Например! И за разлика от българите, те са по-добре организирани и могат и да го приемат.

И да напомня, че последните 28 години ни управляваха хора от народа, за съжаление не разбиращи от нищо и докарали ни до тази катастрофа в момента. Бойко Борисов е идеален пример защо НЕ ТРЯБВА да се избират хора от народа да управляват. Той просто не знае за какво става дума и съответно дори да има желание, а той няма, не може да се справи.

Всяка идея трябва да бъде приложима на практика. И да се гледат и двете й страни. Защото е много лесно да трупаш популярност с красиви думички, с някакви лични цели, а след това да оставиш хората да се оправят или да кажеш: Ама то сега не става....

И отново ще повторя: българският народ е достатъчно интелигентен. Не е стадо овце. Но 28 години образованието и промените в законите са направени по начин, че хората да нямат и представа как се управлява държавата, те се объркват дори каква е разликата между правомощията на кмета, на общинския съвет и на областния управител. Не знаят какви са правомощията на Президента и на Народното събрание. Дори не знаят какви агенции, министерства и прочие има. Как да управляват пряко, като нямат нито информация, нито са получили подобно „гражданско образование”, каквото има в други държави.

Сега излизат от училищата, знаещи теория на относителността и незнаещи как да си напишат една молба до институция или какви са им основните права и задължения по Конституция. Преди активното участие на народа в управлението, трябва поне 20 години кардинална промяна на образователната система, въвеждане на „гражданско образование” и активна просветна кампания сред хората. Другото са просто фантазии....с каква цел, ще се разбере скоро.

Толкова за народовластието! Моето мнение винаги е било, че държавата трябва да се управлява от знаещите и можещите. Тези, които знаят какво правят. Защото сега хора от народа, неразбиращи и незнаещи нищо, коват законите. Резултатът се вижда. И от това, че количеството им при референдум ще стане по-голямо, само ще задълбочи проблема.

Затова, ще помоля феновете на референдумите, да ми отговорят на няколко съвсем простички въпроси:

- За кои закони и решения ще се свиква референдум?

- Как ще се провежда – ще има ли администрация, която да ги провежда или по друг начин ще става?

- Колко ще струват на държавата тези референдуми?

- Колко време ще отнемат, като се има предвид, че сега са необходими поне шест месеца за подготовка на референдум?

- Колко хора предполагате, че ще ходят на тези референдуми и след колко време ще им писне?

- Ако на референдума гласуват предимно необразовани или лобистки настроени граждани, ще приемете ли решението им?

- Как ще изберете кой да управлява държавата? Ще съберете всички на площада и всеки ще се самопредлага???

Хайде, убедете ме, че идеята е смислена и ще се съглася с Вас!

Дотогава – не заблуждавайте хората, те се хващат за всяка надежда.

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.