НИЕ, ХОРАТА И МАЙМУНАТА НА ДАРВИН...

https://svobodnoslovo.eu/komentar/nie-horata-i-maymunata-na-darvin/6029 SvobodnoSlovo.eu
НИЕ, ХОРАТА И МАЙМУНАТА НА ДАРВИН...

Началото на всяка година е време за размисъл и осмисляне на случващото ни се, дори от началото на Битието. Кое ще надделее? Искрата Божия, или маймуната в нас?

И все пак, хората не могат и не искат да престанат да мислят за Бога. Вярват, съмняват се, напълно губят вярата си, после отново започват да вярват. В началото на Библията е грехопадението на Адам и Ева. Дали, това е измислица на тогавашните, необразовани евреи? И дали твърдението на образованият Дарвин, че човекът е произлязъл от маймуната е по-близо да истината? Но, като че ли евреите са били по-близо до истината. Въпреки, че никой от нас не е присъствал в началото на Сътворението и не е видял, как Ева е гризнала ябълката и е дала на Адам да вкуси от нея. И си мисля, че доказателство за това е ненужно и обременяващо.

Да се вгледаме и вслушаме в Човека, по който все още личи смокиновото листо, с което е прикривал голотата си, когато изведнъж е осъзнал, че отпада от Бога. С вечната му тъга и неутолима жажда за всичко? Това, че хората някога са можели да намират това, което им е необходимо са само приказки. И досега те мъчително търсят, но все не намират.

Дори и тези, смятащи се за учители на човечеството. Какво велико усилие им е било нужно, за да се представят за „намерили” Истината? Дори и гениалното творчество и прозрение са в състояние да осветят единствено другите, но никой не може да свети сам за себе си. Както и слънцето, което носи светлина и радост на всички ни, но не и за себе си. Голяма част от хората са произлезли от Адам и Ева, те чувстват в себе си греха на своите праотци, мъчат се и се стремят към изгубения рай. Ако човек беше произлязъл от маймуната, той би намирал лесно всичко, което му е необходимо. Такива хора има вече толкова много и те наистина са произлезли от несъгрешилата Дарвинова маймуна. Тяхната съвест е винаги спокойна, те от нищо не се измъчват и не мечтаят за онова, което не може да се сбъдне. От това следва, че и Дарвин е прав и евреите са прави. Дали науката ще се съгласи на такъв компромис с Библията?

Всички знаем, че основната човешка цел е съзиданието, а разрушението само по себе си е ужасно и може да намери оправдание само като път към съзиданието. Откъде всички знаем това? Не е необходимо да си философ, за да осъзнаеш рационалността на тази истина. Едно от най-чудовищните престъпления на древността е подпалването от Херострат на храма на Артемида в Ефес. Без всякаква необходимост, човекът е лишил съвременниците си от визията на едно от 7-те чудеса на античноста. Херостратовците трябва да се държат здраво завързани. И етиката, и социологията и политическите науки крещят в един глас – „здраво завързани”! Защото всяко време има своите Херостратовци. Както и нашето с рушителите на установения от векове ред на традициите и морала.

Съвсем до неотдавна, хората така добре се разбираха и така задружно строяха онази величествена сграда, която се нарича съвременна култура и цивилизация. Която бе една за всички и трябваше да дари хората с рай на земята. И навярно би го дарила, ако внезапното, с нищо необяснимо помрачение на умовете не накара хората със самоубийствен бяс, почти безпримерен в историята, да се избиват и за кратко време да унищожат всички плодове на усилията си през последните столетия. Две кървави световни войни, в които няма никакъв смисъл и са крещяща безсмислица. Защото войната не преследва никакви интереси, но унищожава всички интереси. Тогава, милиони хора загиват и отиват там, където ще ги оценят по-добре, отколкото тук на Земята.

В това е смисълът на войната, а не в златото, нефта, газта, идеологиите, геополитиката. С обявената световна пандемия от неизвестно от кого освободения вирус на Ковед 19 започна Третата глобална с последиците си световна война срещу човечеството. С фалшивия лозунг за рестарт, а в същност за зануляване на всичко постигнато. При което, от гордо извисяващите се постижения на световната цивилизация ще остане само спомен и тълпи от цифрови роби. Предадени от продали се на Мамон правителства и смятаната от всички за най-хуманна гилдия на лечителите. И го няма Хегел да утеши хората със своята философия на историята, който би обяснил, че съвременния свят трябва да бъде обезличен и унищожен, защото неговата историческа роля е вече приключила. Или, дори това, че светът следва да се оттегли за почивка в неисторическо съществуване, като отстъпи сцената на настъпващия трансхуманизъм...

Светослав АТАДЖАНОВ

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.