Обратен ефект

https://svobodnoslovo.eu/komentar/obraten-efekt/8963 SvobodnoSlovo.eu
Обратен ефект

Борисов е в паника. Да се снимаш с Ердоган в търсене на помощ седмица преди изборите е толкова неадекватен ход, че дори дежурните обслужващи го анализатори останаха безмълвни. За по-голям автогол и най-големите му врагове трудно биха мечтали. Въпреки разнообразните спекулации и страхове, които се появиха за това посещение в Истанбул, едно е ясно - лидерът на ГЕРБ предусеща катастрофалната загуба, която му предстои, и се опитва да намери гласове там, където търговията все още изглежда възможна. С витиевати аргументи "да не се монополизира вотът от ДПС" го призна и заместникът му Даниел Митов, принуден да влезе в обяснителен режим.

А властта е нужна на Борисов на всяка цена. Зa дa избeгнe cъдeбнo бъдeщe, което изглежда все по-осезаемо. Зa дa продължи да зaдoвoлявa лудoтo cи, бoлнo eгo, игрaeйки ролята на Бaщицa, кoйтo дaвa и ce рaзпoрeждa c eдин нaрoдeц и една държaвицa. Зa дa прибeрe отново eдни милиaрди oт EC, които да му осигурят комфортно безконтролно харчене като досега. Зa дa ce прaви нa мeждунaрoдник, излaгaйки Бългaрия пo цял свят...

Как точно ще помогне "приятелят" и "брат" Ердоган? И срещу какво обещание, защото тия жестове не стават току-така?

А може би Борисов ще натисне ДПС да прелее гласове на ГЕРБ, та да е по-търпима загубата? Може би се надява на нова следизборна коалиция - скрита или явна с благословията на турския президент? Това едва ли би се харесало дори на хората на Карадайъ и Доган. Не и сега, когато всички виждат, че "ерата на Борисов" си отива.

Поведението му много напомня на друг един политик, който отчаяно търсеше подкрепа в турското посолство в София. И тогава, и сега зад подобно действие прозира националното предателство. А на Борисов то вече му стана навик. Най-пресен пример - последната му среща с македонския премиер Зоран Заев у нас. Много бързо сам си плю на физиономията, като се отрече от всичко постигнато между София и Скопие. За достойнство няма смисъл да говорим. Помните, нали? Пред македонския си "брат" вече бившият ни министър-председател говори за "два народа", "две нации", "два езика", нападна дори служебния кабинет, който спокойно можел да реши проблема, като вместо да следва досегашната политика на страната, т.е. тази на неговото правителство, подпише нов договор със Северна Македония. Изумителна, гнусна измекярщина!

Но и това поведение има обяснение - пак за далаверата. Защото няма как да не бъде свързано с ония 15 000 гласа на македонци с български паспорти, договаряни с посредничеството на бивш вътрешен министър и бивш областен управител, за които говори Бойко Рашков. Изглежда купуването и продаването на гласове се е превърнало в официална политика на ГЕРБ. И е също толкова престъпно, колкото и гласуването за тази партия. А Борисов показа, че е отчаян и уплашен човек, който се лови за сламки. Не е проблем, че се унижава. Проблем е, че унижава България. И не му е за първи път, важното е да е за последен.

автор: Валентин Георгиев

https://duma.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.