ПАЦИФИСТКА СУПА

https://svobodnoslovo.eu/komentar/pacifistka-supa/127685 SvobodnoSlovo.eu
ПАЦИФИСТКА СУПА

 

Напоследък нервите ми са изопнати. Като корабни въжа. „Въжа“ – каква хубава, старинна, приключенска дума, нали? Само дето няма някоя облечена с раирано червено елече и превръзка на едното око пиратска маймунка – да се катери по тях.

Всъщност – от как се помня – нервите ми са опнати.

Когато бях на около десет – другарката класна ни заведе по задължение в музея на ядрената и химическа война в дъното на градинката на глухите, близо до тогавашния писателски съюз, Бог да го прости. Докато писателите-мастодонти пиеха малките си водки с авансите и хонорарите за още ненаписани олигофрении за „българското село“, ние разглеждахме макети на ръце и крака – изработени със садистична точност – с изгаряния втора, трета и четвърта степен, химически поражения от иприт или лица на хора, обгазени с невропаралитичен газ. Деца, които слушат с трепет за зарин, зоман, табун и циклон.

Малко по-късно аз просто и от само себе си разбрах, че хората сме за това – да бъдем наплашвани!

Няма система, която да иска ненаплашени хора. Видиш ли Система – спри я и я питай: Какви хора ти трябват, о Системо? – и тя ще ти рече, подхилвайки се: че как какви! Наплашени, естествено!

От проповедниците, съобщаващи на зяпналите си енориаши за това точно какви гадости и невъобразими мъки ще им се случат в Ада (Хадес, Шеол, Геена) и за кошмарите на Второто пришествие…та чак до съвременните садо-мазо „коментатори“ и „анализатори“ – един нов вид гурута, които от медиите сипят „далновидни предупреждения“ за това – какви ужаси ни чакат и как трябва да треперим, защото Някой ще Направи Война и Всички Ще Умрем!

Кой е този Някой? И има ли човек на света, който да иска Всички да Умрем? „Анализаторите“ и „Коментаторите“ за това не говорят – те винаги успяват с мъгляви краски – като същински Леонардовци – в стил сфумато – да обрисуват някакви неясни образи на Някакви Злодеи, които Искат Всички да Умрем. 

Мислел съм си: Кенеди искал ли е всички да умрем? Та той е имал хубава жена, дечица и роднини, бели зъби и болест на Адисон – тоест – всякакви лични, дребночовешки грижи и грижици - за какво му е било да се занимава с такива глупости като умирането на всички? Но защо тогава е организирал тази ми ти Карибска криза, която наистина е можело да доведе до умирането на всички? 

Ами Хрушчов? Той с неговите гръмотевични обувки, тропащи по банките в ООН, нима той – простоват и народен чичка – е искал всички да умрем? Не вярвам. Не, не вярвам. Нима – казвам си понякога – Системата – като някоя стоглава хидра – да си има свои намерения и замисли…и именно Тя да иска ние всички да умрем?

Не. Просто, струва ми се, това са триковете за наплашване на всички – защото едни безстрашни и неуплашени хора са неуправляеми. А и друго – също много важно – наплашеният, хронично депресираният от постоянен страх за бъдещето, за живота и сигурността си човек…повече, много повече…купува! Пазарува!

Той, така да се каже, си казва: Видяло се е че нещата отиват на зле – дай да му отвържа двата края! И отива в магазина и си купува осем стека с по хиляда клечки за уши и деветстотин рула тоалетна хартия. Вероятно несъзнавано фантазирайки, че в Рая човек предимно си чисти ушите и си бърше задника.

Та – нервите ми са опнати.

Тече война покрай нас – светът отново се готви за крайна поляризация – отново отвсякъде дрънка оръжие; и докато в социалните мрежи строго наказват за „език на омразата“ – в политическото и медийното пространство езикът на омразата е станал Златен Стандарт. По време на война се лъже най-много! – така е казал някой умен политик, май че Наполеон. И сега ефирите и агорите (обикновено – електронни) са изпълнени със злостна, едностранчива, лъжлива, тенденциозна, брутална и грозна пропаганда. И от едната и от другата, а и от третата страна. Не говоря за руска. Или за американска. Лъжат всички, лъжат злостно, преднамерено, убедено, лъжат в червата си, лъжат с невиждана и очевидно – безпочвена ненавист. Човек, явно – казвам си – иска и има нужда да мрази и да наранява, и да убива с думи (или с иприт, или със зоман) другите хора.

Хората трябва да бъдат наплашвани. За да са нищожни и лесни за управление. Дали със Страшен съд или с ядрена война – все с нещо. Но! Но хората и искат да бъдат наплашвани! Те се чувстват по-добре така. Когато дълго няма страх и ужас – хората си ги сътворяват сами. И Фобос и Деймос – синчетата на Арес – летят над бойните полета и над фейсбуците – и карат хората-мравки да треперят в свещен ужас! О, война ще има! – така брътвят хората и плюят в пазви, а някъде в подсъзнанията си на хиени – и злорадстват. Едните казват, че Америка ще тури тук при нас бази и няма как – руснаците ще ни нападнат, защото сме открито вражеска държава. Другите казват, че руснаците ще ни нападнат и без да имаме бази на американците, ами точно, защото нямаме – ще ни нападнат – кротички и беззащитни като агнеци. Трети, с горест и сладост, си спомнят за времената, в които сме имали тристахилядна армия и това, видите ли, било МНОГО ХУБАВО!

И ТАКА НАТАТЪК.

А аз – защото нервите ми са изопнати – не гледам телевизия, чета стари класици или стари модернисти – дълбая в мисловния свят на Джойс или Хайдегер – и най-вече – гледам готварски предавания.

Готварските предавания – особено водените от харизматични и умни готвачи-майстори – са нещо, което може да ти върне вярата в живота и в Доброто.

И ето – започнах да следя един интересен „шеф-повар“ – тоест, преведено от руски „шеф-готвач“. Всъщност – евреин. Горд и насмешлив - като истински умен евреин – с произхода си. Същински Уди Алън с малък сатър и черпак в ръцете. Остроумен и сериозен. И величествен, и солиден. Успокояващ като силует на остров пред очите на давещ се корабокрушенец. Иля Исакович Лазерсон. 

И още нещо – роден в Ровно, в Украйна. Но направил кариерата си в най-големите ресторанти на Санкт Петербург.

Ровно е град в Западна Украйна, където – както съм чувал от полуукраинеца и голям „знаток“, ерудиран мъж – професор Иво Христов – е центърът на украинския национализъм, лоното на украинската народна идея.

Преди известно време – гледайки как шеф Лазерсон прави шчи и борш или буженина и пожарски котлети, попаднах и на негово съвсем различно предаване. Или по-скоро – част от редовните му предавания. Сега той не готвеше. Той – като украинец, като руснак, като евреин, като световен човек (учил готварство от Ню Орлийнс до Токио!) казваше: Не искам да има война…не бива да се воюва…и всеки, какъвто и да е конфликт може…и трябва, длъжни сме, длъжни сме, да решим с мирни стредства, на масата на преговорите. Приготвянето на храна е едно от най-хуманните и жизнеутвърждаващи човешки дейности. Аз ще продължавам да готвя храна – за всички, и пред всички – моля – не ме ограничавайте да показвам на всички хора – независимо дали са от едната ми или от другата ми родина – да гледат как готвя за тях и как ги уча на тайните на вкусната храна! Аз искам хората да седят на една трапеза!

Така каза украинецът-руснак-евреин и велик готвач Лазерсон.

Бях възхитен от простотата, честността и прозрачността на този човек, на тези думи. В тях нямаше скрит умисъл, нямаше пропаганда. Той – закръглен и благ, но и малко мрачен – по еврейски, и малко хитър, но добър – просто искаше да готви, да продължава да готви. И с цялото си същество беше убеден – личеше му – че прави нещо добро. Защото докато хората си готвят един другиму вкусно – те нямат време и желание за войни.

А преди дни гледах при него един от най-упоритите и честни противници на военната политика на Путин. Големият музикант Макаревич. От „Машина времени“. И двамата – остарели, леко позагладени, посивели от мъдрост – говореха за супа. И готвеха супа. На пук на политическата злост, царяща навсякъде.

И аз си представих света като огромна тенджера с тяхната супа. Топъл, благоуханен, богат, миролюбив и направен за всички. 

И си представих света, в който няма страх и наплашване. Защото какъв страх в една тенджера със супа?!

калин т., филтър

3 Коментара

Красимир

4 months before

Приятен апетит.

Коментирай

Попов

4 months before

Благодаря! Четейки текста го почувствах като истински нормален, спокоен разговор с един нормален човек. Отдавна не съм имал такъв.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.