По оценки на САЩ от края на 80-те,армията ни бе от най-силните в Европа.След 20 години в НАТО,вече сме на 67-о място

https://svobodnoslovo.eu/komentar/po-ocenki-na-sasht-ot-kraya-na-80-tearmiyata-ni-be-ot-nay-silnite-v-evropasled-20-godini-v-natoveche-sme-na-67-o-myasto/130558 SvobodnoSlovo.eu
По оценки на САЩ от края на 80-те,армията ни бе от най-силните в Европа.След 20 години в НАТО,вече сме на 67-о място

По оценки на САЩ от края на 80-те,армията ни бе от най-силните в Европа.След 20 години в НАТО,вече сме на 67-о място.

Позор и гротеска въобще бе честването 20 г. от вкарването на България в НАТО и то без Референдум. Това трябва да е ден на национален траур за ликвидацията на армията ни.Чувам и,че са изхарчени към половин милион за реклама на Алианса.

България от една от най-силните държави във военно отношение по оценките от САЩ,Пентагона и ЦРУ за БНА от края на 80-те,бе превърната от атлантическите ни "приятели" в абсолютно разграден двор,без никаква собствена защита.В момента е тайна за обществото и какво точно заминава за Украйна и остана ли нещо във военновременните ни складове.

 Сега,след 20 години в НАТО, България е на 67-о място по военна мощ в света измежду 142 страни. Годишният доклад за 2022 г. на Global Firepower класира въоръжените ни сили зад Ангола и преди Еквадор,съобщи бТв. Армията на България е определена като по-слаба от всичките си съседи,без Северна Македония.

Когато надигахме вой за ликвидирането на най-модерните ни оръжия,което беше абсолютно условие да ни приемат в НАТО и ЕС, бяхме наричани еврофоби и какво ли не. САЩ наложиха на колониалната ни вече администрация да нареже ракетите ни,по искане на Турция. Турски генерали си признаха, че се страхуват от българските СС-23,а за САЩ и тогава Турция беше стратегическия партньор.

САЩ и НАТО ни нямаха и логично ни нямат доверие и с услужливите ни и полегнали политици,унищожиха всички нападателни оръжия.САЩ и НАТО не допускат в Българската армия нови ударни и нападателни средства. И няма да допуснат,докато не напуснем престъпния Алианс. Любопитно ще е,ако извадим милиардите,като Румъния,дали ще ни продадат "Пейтриъти" и крилати ракети? Едва ли. Съмнително. Нали затова турците си купиха С 400 от Русия.

България бе с армия и въоръжение, което всяваше уважение и респект в съседните държави.Българската войска в момента,след 20 години членство в НАТО и десетилетия разпад на държавността е по-малка,отколкото след Ньойския договор,по който бяхме победена страна.

Преди НАТО,България имаше над 1500 танка Т-55, 300 танка Т-72, около 200 танка Т-62, над 1000 леко бронирани моторни транспортьори, около 2000 БТР-а. Притежаваме 8 далекобойни ракетни комплекса R-400-СС-23 с обсег 480 километра 50 комплекса R-300, „Елбрус“ с възможност също така за ядрени глави с обсег 300 км,(за които имахме складове),един комплекс 9К79 или SS-21 с обсег 70 км, комплекс с далекобойност 400 км, който беше дислоциран в с.Телиш с възможности отново за поставяне на ядрени глави, 26 зенитно-ракетни дивизиона, въоръжени с комплексите S200 с обсег 240 км, 20 мобилни комплекси VK-12 с обхват 24 км, 24 мобилни 3ZRK оса, 30 мобилни установки S125 Пачора и мобилни комплекси 9К35.

ВВС имаше добър изтребител прехващач с променлива геометрия на крилата - МиГ-23. Той бе снет от въоръжение с оправданието, че харчи много.Борбата с него бе много трудна и западните пилоти не желаеха да излязат на двубой с него. Имахме и уникални изтребители МиГ-25 разузнавателен вариант, базирани в Добуджа. С тях следяхме Гърция и Турция и 6-и американски флот.Турските радари не можеха да ги засекат, нито пък да ги обстрелят със зенитни ракети,защото МиГ-25 летяха на над 21 000 м.,недостижима тогава височина. Имаха и забележителна ПРО станция, която забива радарите на противника.Отказахме се и от МиГ-25.

  Всичко бе унищожено от "атлантически патриоти", които поканиха американски фирми да нарежат всички стратегически нападателни оръжия,с които България беше суверенна държава със способност да се отбранява и от най-силния противник.Американците не се успокоиха, докато не нарязаха на скрап бойната мощ на БНА.

Всички подводници, ракетни катери, преследвачи на подводници, патрулни и десантни кораби, брегови ракетни комплекси, морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация,парашутно-десантна част и батальон морска пехота бяха погребани или докарани до клинична смърт.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.