Победилият пролетариат

https://svobodnoslovo.eu/komentar/pobediliyat-proletariat/121370 SvobodnoSlovo.eu
Победилият пролетариат

Знам, че „Победилият пролетариат“ не е най-доброто възможно заглавие за нашите нужди. „Либералният лайномет“ е къде, къде по-добро! Това словосъчетание изпусна преди десетина дни в публичното пространство Ваня Григорова, от което либералният лайномет изригна още по-мощен. Сега да не вземете да си помислите, че съм тръгнал да защитавам или оправдавам Ваня Григорова. Тя е всичко това, което аз не съм - и като бекграунд, и като област на компетентност и най-вече като мироглед, защото ако тя е Анжела Дейвис, аз съм Николас Гомес Давила; ако тя е Чапаев, аз съм барон Врангел. И все пак нейният “либерален лайномет” е термин, който ще пребъде - толкова точно и на място е казано. И откъде се взеха тези толкова хлевоусти, толкова зли и мразещи хора? Имало ли го е преди този “либерален лайномет”, кой е този победил пролетариат, какъв се явява и накъде е тръгнал.

На латински proletarius буквално означава “такъв, който произвежда потомство” (според речника на Дворецки), но се използва за “простонароден”. Тоест това, грубо казано, е биомасата, материалната долница. Според класификацията на Сервий Тулий пролетарият е римски гражданин, който не притежава имущество и не плаща данъци, но е юридически свободен. Безполезен гражданин, но все пак гражданин, а не роб или варварин.

В нови времена и особено в марксизма пролетариатът е работническата класа, която произвежда принадена стойност, без да има собственост върху средствата за производство. Пролетариатът все пак е обществена класа, способна да участва в политиката, за разлика от лумпен-пролетариата, който е напълно декласиран и отхвърлен от всички останали класи. “Лумпен-пролетариат” е термин, въведен от самия Кал Маркс и в превод от немски означава дрипав, парцалив пролетариат. Това са най-бедните слоеве, слоеве затъпели от бедност и изгубили човешки образ. Кои са обаче тези хора по времето на Маркс? Това са безимотни или малоимотни селяни, напуснали селото поради невъзможност да се изхранват там, и дошли в града, за да продадат последното, което им е останало - работната си сила. От своя страна набиращата сили индустрия охотно ги поглъща. И така градовете, онези еснафски средновековни крепости, се отварят и започват да се пълнят с лумпени.

При определянето на различните видове хора Маркс не стига по-далеч от собствеността, защото е материалист. За него лумпенът е попаднал в жестокия град селянин, който е останал без собственост на село - нищо повече. Всъщност, напускайки родното село, лумпенът е загубил много повече от кравата и каруцата си. Лумпенът е загубил човешкия си облик, всички онези неща, които са съставлявали и определяли личността му. И сега е гол звяр, самотно захвърлен в градската джунгла, податлив на всички изкушения на злото.

Затова нека доразвием Маркс, като разширим определението му и кажем, че лумпенът е всеки човек, който, принуден от икономическата ситуация, къса корените си и отхвърля досегашната си самоличност, за да приеме нова, която сам себе си иска да убеди, че е по-хубава от старата.

За разлика от Марксовите лумпени на 19 век, тези от 21 емигрират в други страни, където обикновено почистват тоалетни, мият чинии в заведенията или помагат в събирането на селскостопанската реколта. Има и още една голяма разлика: лумпените на 21 век вече не са бедни. Затова ги наричаме “победилия пролетариат”. Но твърдим, че по природа те продължават да бъдат лумпени - хора със скъсани корени и изгубена самоличност, отчаяно търсещи да я заместят с нещо. А модерният глобален свят предлага много фалшиви заместители на човешката самоличност.

Но да оставим гурбетчиите, за тях може да се говори много. Те със сигурност не са онези “изтичащи мозъци”, за които хленчат медиите. Не са онези “изтекли мозъци”, които, след като окончателно се провалят в чужбина, гордо се връщат да положат своя “опит” и своята “гениалност” пред олтара на отечеството. Да ги оставим и да не говорим за тях.

Много от днешните лумпени продължават да се стичат към големите градове на родината си и особено към нейната столица. Те вече търсят не само материална сигурност, но и “престижни” развлечения. Развлечението е превърнато в основна ценност. То е естествено, неотменимо човешко право.

Днешният победил пролетарий вече не е беден, напротив - може да се каже, че е твърде прилично материално осигурен, макар на практика все още да не притежава нищо. Достатъчно е да се хване някъде на работа, а в големите градове и особено в столицата непрекъснато никнат нови офиси и жадно поглъщат пристигащия от провинцията лумпениат. Достатъчно е човек да сключи трудов договор и банките веднага му отпускат кредити - жилища, нови автомобили, почивки в чужбина. Без да обръщат внимание на това, че са се превърнали в собственост на банките почти до края на живота си, новите лумпени започват да развиват една специфична надменност. Започват да мислят себе си за най-умните и най-красивите. Загубили автентичната си самоличност (поради което са и лумпени), те попиват всички извратени идеи на модерния глобализиран и либерален (в лошия смисъл на думата) свят. Започват да се усещат по-висши от останалите, едва ли не нов биологичен вид, ново еволюционно стъпало.

Най-новата история от последния може би не повече от век показва, че ситият пролетариат е по-лош от гладния. Гладният е по-жесток, по-брутален, но ситият е по-арогантен, егоистичен и отвратителен. Гладният се стремеше към нещо, което ситият вече е постигнал и няма пред себе си друго предизвикателство, друга цел, освен да си смени пола или нещо друго от този род. Но страхът от изгубените корени остава и новият лумпен търси да се колективизира със себеподобните си, за да оцелява дружно с тях. И така се ражда една нагла градска тълпа, погълнала и смазала доскорошните индивиди.

Кое е първото, което прави пролетариатът, след като победи? Да се огледа в собствеността на хората. Но дали само от лакомия или и от класов страх? Защото собствеността е свобода, а свободата е враг на тоталитарното общество. Понякога тоталитарната власт не отнема собствеността на хората, за да я придобие за себе си, а просто за да ги лиши тях от нея.

Още в Евангелието собствеността е свързана със свободата. Апостолите, дори и тези, които са “неуки рибари” имат собственост (кораби, които изоставят). Христос говори на хората със собственост, с имот, а не на безимотните, защото да се откажеш от собствеността е проява на висша форма на свобода, но не можеш да се откажеш, не можеш да жертваш нещо, което нямаш. Казано е: “Ако имаш две ризи, дай едната на ближния”, но не е казано: “Ако нямаш риза, иди да си вземеш насила от ближния, който има две”. Първото е дясно, второто е ляво. Толкова е просто!

Победилият пролетариат рано или късно създава тоталитарна държава. Днес е още по-лесно, защото цялата ни цивилизация върви към установяването на нещо като глобална тоталитарна държава.

Когато вземе властта, новият лумпен най-напред вдига данъците, измисля нови глоби и такси, прави хората зависими от банките - днес всеки човек, разчитащ на кредитни и дебитни карти, може да бъде занулен във всеки един момент. И той го знае. Знае го и се гърчи, трепери, подмазва се, през ум не му минава идеята за някакво опозиционно действие. Лумпенът лумпенизира и нормалния човек, заличавайки автентичната му самоличност. Сами по себе си, взети по отделно, хората не са лоши, но сякаш са хвърлени да плуват в някакъв гъст зъл бульон. И този бульон е жив, и този бульон е личностен, и се стреми да превърне Божия образ в карикатура.

И какво ще правим сега? - ще попитате с изпотени чела. Спокойно, това се е случвало, случва се и ще се случва - лумпени да вземат властта и да рестартират обществото, барабар с културата му, трупана през векове. Какви са били преди 2000 години германците и французите, които сега са черешката на сладоледа? Диваци. Какви бяха онези, които съсипаха аристокрацията преди 200 години? Дрипльовци. После станаха “дискретния чар на буржоазията” и днес по-големи аристократи от тях няма. Нашата цивилизация е варварска, лумпенска. Построена е от варвари, които са били принудени да се цивилизоват - себе си и децата си. Нима днешната червена аристокрация допреди две поколения не беше тълпа изгладнели и кални овчари, промъкнали се в историята след ариергарда на победоносното червена армия?

Така че и днешните лумпени, днешните лайномети, ще се цивилизоват. И тъкмо ще го сторят и ще се погледнат самовлюбено в огледалото, когато ще дойдат нови лумпени и нови лайномети да ги пометат. Ролите са едни и същи, сменят се само актьорите, които ги изпълняват. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Автор: Иван Стамболов-Сула

trud.bg

35 Коментара

Червената шапчица

преди 3 седмици

Прочетох написаното от Автор: Иван Стамболов-Сульо три пъти и не мога да разбера какво е искал да каже Автора: Стамболов-Сульо. Да напишеш такъв еклектизъм се иска талант. Ако обаче кажа, че нищо не разбирам, хората ще си помислят, че съм тъпа и не оценявам интелекта на Сульо. Ако Лена Бориславова изтърси нещо за класификацията на Сервий Тулий, че пролетарият е римски гражданин, който не притежава имущество и не плаща данъци, но е юридически свободен - Лена е кифла. Автора: Стамболов-Сульо е гений - нещо като гений дайнов.

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

Даже не се сещам за подходящ виц, четейки Сульо, а това е лошо. Много лошо. Да набутам в едно изречение Ваня Григорова, Анжела Дейвис и Николас Гомес Давила, ще ми трябва да пийна една водка...

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

В нови времена и особено в марксизма пролетариатът е работническата класа, която произвежда принадена стойност, без да има собственост върху средствата за производство. Затова нека доразвием Маркс, като пийнем втора водка. Наздраве...

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

Още в Евангелието собствеността е свързана със свободата. Апостолите, дори и тези, които са “неуки рибари” имат собственост (кораби, които изоставят). Христос говори на хората със собственост, с имот, а не на безимотните.... ----Дали да не пийна още една водка и да се направя на калин терзийски и мартин карбовски, взети заедно. Май след третата водка започнах да оценявам интелекта на Автора: Иван Стамболов-Сульо

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

Смеех се на дебелите - надебелях... Смеех се на лудите - полудях... Сега се смея на богатите. Няма ефект!

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

Автор Муцинка Фешънлиева - Кокошката бяга из двора, петелът я гони. Поуморила се, а петелът няма изгледи да я хване. Кокошката бяга и си мисли: "Ако бягам много бързо, ще вземе да се откаже, ако бягам много бавно, ще ме помисли за много лесна. Я да взема да се спъна..."

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

- Да бях художник, бих те изрисувал, да бях скулптор, бих те изваял, да бях поет, да те опиша... - А вие с какво се занимавате? - Ааа, тенекеджия съм!!!

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

Имало едно време една Българийка. Тя била мъничка такава, джобно гадже, така да се каже. Била малко старичка (била минала вече 1300 лазарника, но това не й пречело да е много... поврътлива. Старите хора й викали "шафрантия", а по-младите били по-откровени и направо си и викали "к****". Та тази Българийка била готова на всичко, само и само някой да й го сложи. Каже й Сульо: "Затвори си реакторчетата", и Българийка - хоп, готово. Каже й Пульо: "Прати си синовете на война срещу Ирак", и Българийка - хоп, готово. Където видела бардак и се набутвала вътре. Вече била членка на един, дето се казвал "НАТО", ама се появил друг, по-нов. На него му викали Шенгенски "ЕС". Е, да, ама там нещо се чудели дали да я приемат. Българийка изпаднала в дълбока депресия и седнала да мисли защо, аджеба, не я щат в този бардак... P.S. Всяка прилика с действителни лица и събития е... направо очевадна!!! --- Ту би кантинюю.....

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 седмици

1. It`s sleeping on my other job - Дреме ми на оная работа. 2. Забавен - Бавноразвиващ. 3. Левак - Човек, който сере пари. 4. The Tea Gonna Chew Come - Да ти го начукам! 5. Подуене - Под уя ни е. 6. Ice Man - Ай С Мен! 7. Лимонада - Лимон, който е от ада. 8. Бира - Кафе с капачка! 9. It`s my diary!? - Това май е диария!? 10. европейка - европейска пейка. 11. carpet - Домашен любимец за колата. 12. игла - пирон на диета. 13. Хороскоп - Човек, който скопява хората. 14. СПТУ - Сульо и Пульо тръгнали на училище. 15. Ко Ша Ям - Китайски бездомник. 16. Тъща - Див звяр доведен вкъщи с музика! 17. I am in - Амин! 18. boyfriend - приятел който те бие. 19. Динозавър - Човек, който се завира в дини. 20. Лебедово езеро - Гьол патак, бир парче мюзик от ефенди Чайковски.

Коментирай

Сенека

преди 3 седмици

Как е възникнала критиката?

Коментирай

Сенека

преди 3 седмици

Създал бог света и чул глас: Това пък защо го направи? А нямало никой!

Коментирай

Самсон

преди 3 седмици

...."Тя е всичко това, което аз не съм".... Точно така! Тя е интелигентна, приятна и хубава жена - ти си хилав сноб!!!

Коментирай

Георги

преди 3 седмици

Сула-Мула- този е завършен олигофрен с претенции за експерт. Рядко прост и елементарен "интелектуалец".

Коментирай

Deliba6

преди 3 седмици

Ммда-а-а... Кой съм аз, бачкаторът-софиянец (без заебано от мен село), че да знам кой е лумпен и кой свободен? Но знам, че "Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма," Ммм-ДА!!!

Коментирай

случаен

преди 3 седмици

Ако и такава статия не разбереш, значи си безнадежден пролетариат.

Коментирай

copy - paste

преди 3 седмици

Този е с ясно изразена шизофрения.. Написаното е доказателство.. Освен това личи и огромна себеомраза, която се опитва да смекчи с принизяване на хората... Този е във фаза - неспасяем. --- Жалко За изгубеното време да чета философските размисли на Сула

Коментирай

Сула е избрал

преди 3 седмици

много странен начин да изрази отношението си към провинциалистите, наводнили София. Ще му се противопоставя, защото съм убедена, че между тях има много достойни, образовани и богати хора, като тези, които са останали в родните си места. Живеем в свят, в който културата и самовъзпитанието са достъпни за всички, стига човек да има желание. Другаде трябва да се търси източника на "либералния лайномет". Поздрави за Червената шапчица от второ поколение софиянка.

Коментирай

Павел Николов

преди 3 седмици

Да го начукам на Червената шапчица няколко пъти, че да и дойде акъла в главата!

Коментирай

Сенека

преди 3 седмици

Авторът на статията, просто е разсъждавал над обща теория на управлението в исторически аспект. Но го е направил по вулгарен начин. Това е дразнещо. Все пак не е Алеко Константинов, за да заключи, че всички са маскари, но чрез езика на сатирата. Затова нещо в нас реагира така спонтанно, но с негативен уклон.

Коментирай

и това писаното от сульО,и ОСТАНАЛОТО ПИСАНИЕ

преди 2 седмици

СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НА квадраД!!!ТРУДЪТ ПРАВИ ЧОВЕКА,а ЛЕСНИТЕ ПАРИ ГО РАЗВАЛЯТ!!!СЕГА СМЕ вЪф ВТОРИят СТАДИЙ!!!!КРАДЕ СЕ БЕЗоГЛЕДНО и се РУШИ ПОГОЛОВНО!!!СВЕТЪТ И У нАZ се НАПЪЛНИ С МАЙМУНяЦИ!!!сАжАлЯван!!!!ZАГУБИХ си ВРЕМЕТО,а нЕкой беше писАл,ЧЕ ВРЕМЕТО Е ПАРИ!!!!

Коментирай

и това писаното от сульО,и ОСТАНАЛОТО ПИСАНИЕ

преди 2 седмици

СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ НА квадраД!!!ТРУДЪТ ПРАВИ ЧОВЕКА,а ЛЕСНИТЕ ПАРИ ГО РАЗВАЛЯТ!!!СЕГА СМЕ вЪф ВТОРИят СТАДИЙ!!!!КРАДЕ СЕ БЕЗоГЛЕДНО и се РУШИ ПОГОЛОВНО!!!СВЕТЪТ И У нАZ се НАПЪЛНИ С МАЙМУНяЦИ!!!сАжАлЯван!!!!ZАГУБИХ си ВРЕМЕТО,а нЕкой беше писАл,ЧЕ ВРЕМЕТО Е ПАРИ!!!!,не ВРЕМЕТО Е ПОБЕДИТЕЛ на ВСИЧКО и фЪф ФСИЧКО,ЗАЩОТО Е ОРЪЖИЕТО НА ВЕЧНОСТТА!!!!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 седмици

Господин Павел Николов, и това съм го пробвала, но не помага. Ако ставаше с чукане да ми дойде акъла в главата, вече щях да съм поне професорка в БАН!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 седмици

- Скъпи, децата се обадиха. Извиняват се, че лятото не помагаха на полето. Искат нещо да им изпратим. - Добре, изпрати им много поздрави!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 седмици

Алберт Попов стартира новия сезон за Световната купа с десето място --- да го броим за успех или как да го броим...

Коментирай

Павел Николов

преди 2 седмици

Шапчице, колкото пъти аз съм го пробвал, толкова пъти е имало ефект. Ела и ще се увериш! Много секс му е майката.

Коментирай

Смирнофф

преди 2 седмици

Има да чакаш, тя е още на водката. Ама, ако реши да се спъне ...

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 седмици

Ще те чакам в 5 часа на въртележката. Муцинка пита, може ли и тя да дойде за акъл...

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 седмици

Що не дойде, ве лъжец... Знаеш ли какъв вятър ме брули, докато те чаках... И това ми било чукач.

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 седмици

Колев, ти май искаш лъв да се изкараш, а...

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 седмици

Колев, не е важно да свършваш за 24 секунди, пък макар и 30 пъти да го правиш. Важното е колко време ще е вътре без да свършваш....

Коментирай

Ники

преди 2 седмици

Ч. Шапчице защо така грубо се изразяваш? С това ебач ми звучиш някак си по пехливански ама с кооператорски отенък. Какви са тия уклони от твоята поетична натура? Сега не се казва ебач защото звучи като орач, копач, къркач .... и т.н. все селскостопански или други битови термини натоварени с не особено позитивно звучене. Сега се казва ебател. Това звучи като ваятел, като създател, в смисъл по-поетично , артистично е някак. И не му се сърди , че не е дошъл, то в този вятър и студ завалийката сигурно не е могъл да го намери в гащите и го е било срам да се появи.

Коментирай

Шал без Перо

преди 2 седмици

Вълкът: Къде си тръгнала, ма утко заспала? ЧаШката: Не съм утка заспал, аз съм червената шапчица, отивам при баба, нося и топла питка и сиренце. Вълкът: Ми, къде ти е червената шапка, ма?! ЧаШката: Леле, ква съм утка заспала; забравила съм я!!!

Коментирай

Кольо

преди 2 седмици

Преди 1989 г. ни четяха подобни скучни лекци, на които лекторите говореха много но на практика нищо не казваха. За преподаватели се назначаваха само тези лица, които това най-добре го постигаха. Тази дълга лекция е от недоволен преподавател, който тогава не е допускан до лекциите!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.