ПОЛИТИЧЕСКАТА СЛЕПОТА - ГРЯХ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/politicheskata-slepota-gryah-ili-prestaplenie/117080 SvobodnoSlovo.eu
ПОЛИТИЧЕСКАТА СЛЕПОТА - ГРЯХ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?

 

За да се харесат на американските "приятели" членовете на българския министерски съвет избързаха с решението за прекратяване на концесията на Лукой Нефтохим Бургас, въпреки дерогацията, която еврокомисията ни бе дала до 2024г. 

За пореден път поговорката "Бързата кучка - слепи ги ражда!" цапардоса Денков и народните избранници, като с мокър парцал. Въпросът дали тези хора съзнават отговорността, която носят за съдбините на редовите българи за сега остава без отговор. България до сега внасяше петрол, на по-ниска цена от световния пазар. Ако спреш този внос с какво ще го смениш? Има ли правителството план "Б"? Неруският петрол съвместим ли е с технологията на рафинерията? Ще минават ли лесно танкерите през Босфора? И не на последно място - как ще се отрази този прибързан индустриален завой на цените на потреблението в България? 

Хиляди българи отпразнуваха българската независимост в Гърция. На връщане в родината те ще констатират, че "независимостта" на пътуването извън граница няма нищо общо с тази на горивата. От днес най-големите страни производителки на петрол - Русия и Саудитска Арабия взеха решение за ограничаване на производството, като "дърпат" ежедневно от пазара по 1,3 милион барела. Цената на единицата мярка веднага надмина 95 долара на ден. Не е изключено в близко бъдеще да има нови ограничения и съответно нови цени.  

Тези решения не са случайни. Те са свързани с войната в Украйна и са отговор на новите американски доставки на ракети за дълги растояния. Двата лагера явно предвиждат от сега удължаване на военните действия.

Напрежението на световните пазари на изкопаеми енергийни източници вероятно ще принуди българското правителство да се посвети най-сетне на сигурността на българските потребители, вместо да търси поздравления от посолството.

Божидар Чеков

4 Коментара

Glienicke Bridge.

преди 2 месеца

Престъпление. Няма анализ и оценка на риска. Не може да работи без по-тежкия руски петрол. Хиляда души от рафинерията написаха писмо до президента и нищо. Прогнозируема цена на барел над 120 долара. Днес слушах един пишман анализатор, че имало сигурно запаси, колко цистерни, бе? Ритнаха последния крак на столчето на бълрската енергетика и сигурност. Обикновените българи "да го духат"

Коментирай

Никой

преди 2 месеца

Тез, дето празнуваха в Гърция, не ги бърка каквато и да е цена на горивата. А на управляващите им е по -важно да се харесат на господарите, отколкото на народа.

Коментирай

Никой

преди 2 месеца

Тез, дето празнуваха в Гърция, не ги бърка каквато и да е цена на горивата. А на управляващите им е по -важно да се харесат на господарите, отколкото на народа.

Коментирай

t_ab

преди 2 месеца

Същият номер правят САЩ и арабите 80-те години като намаляват производството и цените скачат. Наскоро Путин каза, че ще ги победи с техните правила, но нямаше кой да слуша. Лошото е, че сме пак от страната на булката.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.